Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
gele-kornoelje

Bosgaardshoek ‘s-Heerenhoek

Samen met de gemeente Borsele plant Trees for All 3.495 bomen in de provincie Zeeland. Op een voormalig werkterrein steunen we de aanplant van de Bosgaardshoek: een nieuw bos en boomgaard.

Status: Afgerond project

Nieuw bosgebied in Zeeland

Zeeland kleurt groen! Bij ’s-Heerenhoek in Zeeland ligt een gebied van bijna twee hectare dat jarenlang werd gebruikt als werkterrein. Nu de werkzaamheden zijn afgerond, heeft gemeente Borsele het gebied een nieuwe bestemming gegeven: een bos- en boomgaard met de naam de Bosgaardshoek.

Trees for All steunt de gemeente met het planten van 3.495 bomen in de Bosgaardshoek. Zo krijgt het dorp een groene entree en wordt het landschap aantrekkelijker voor mens én dier.

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Voer een aantal in
 • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
 • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
 • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

nieuwe bomen en struiken

0

hectare beplanten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

icon-boomsoorten

0

aantal soorten

Waarom plant Trees for All bomen in Zeeland?

In de gemeente Borsele ligt een oud werkterrein tussen het dorp ’s-Heerenhoek en de vernieuwde Sloeweg. Nu zijn de werkzaamheden klaar en heeft de gemeente nagedacht over een nieuwe inrichting van het gebied. Dit deden ze samen met de bewoners.

Hun wens? De dorpsentree vergroenen, de cultuurhistorische waarden versterken en het landschap beleefbaar maken. Dat gaan we doen door een nieuw bos en een boomgaard aan te leggen genaamd Bosgaardshoek. Zandhopen weg en groen erin!

Trees for All steunt de gemeente bij de aanleg van het nieuwe bos. Zo worden de belangrijkste groengebieden van het dorp ’s-Heerenhoek uitgebreid en zorgen we meer leefruimte voor allerlei dieren, zoals vogels en insecten.

Ook helpt dit project bij klimaatadaptatie in Zeeland. In de regio is een overstromingsrisico vanwege de ligging bij de Westerschelde en de Oosterschelde. Daarom wordt één van de dijken hersteld. En meer groen helpt tegen de effecten van droge perioden, die steeds vaker voorkomen door klimaatverandering.

Ten slotte zal de Bosgaardshoek bijdragen aan een fijne leefomgeving, omdat de inwoners kunnen genieten van meer recreatiemogelijkheden.

bosgaardshoek-projectplan

De aanplant van de Bosgaardshoek is al van start!

Wat gaan we doen in de Bosgaardshoek?

In dit project planten we in totaal 3.495 bomen. Met het grootste deel van de bomen vormen we nieuw bosgebied (3.300 bomen). Het bos krijgt een gelaagde opbouw met verschillende bomen in het midden en struiken aan de randen.

De soorten die we planten dragen veel vruchten en bessen. Denk aan de sleedoorn en gele kornoelje. Daarnaast zijn er veel notendragende soorten zoals kastanje, walnoot en hazelaar. Hier profiteren veel vogels en insecten van. Zo zorgen we voor een divers bos en meer biodiversiteit in het gebied.

De overige 195 bomen worden in verschillende onderdelen van de Bosgaardshoek geplant:

 • Er komt een boomgaard met fruitbomen als appel, kers, kweepeer, moerbei, peer en pruim. De boomgaard wordt toegankelijk als wandelgebied waar inwoners en andere wandelaars vrij fruit en noten kunnen plukken
 • Rondom de boomgaard planten we een windscherm van populieren
 • Als herinnering aan de voormalige spoorlijn worden struiken aangeplant die het ritme van de spoorbielzen symboliseren
 • We planten bomen aan op de oude begraafplaats

Karakteristiek landschap

Het project is onderdeel van het Landschapsplan van gemeente Borsele en het Waterschap Scheldestromen. Dankzij dit plan worden niet alleen de natuur- en landschapswaarden in het gebied versterkt, maar ook de cultuurhistorische waarden. Er wordt bijvoorbeeld 600 meter van de echte Zeeuwse molendijk hersteld. Hiermee krijgt het landschap zijn oorspronkelijke karakter terug.

sleedoorn-gehakkelde-aurelia
slak-hazelaar
appelboom
peer

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we de bomen planten?

We planten de bomen op een voormalig werkterrein bij de dorpsingang van ’s-Heerenhoek, Zuid-Beveland, Zeeland.

Onze samenwerkingspartner

In dit project werken we samen met de Gemeente Borsele. De provincie Zeeland heeft het voormalige werkterrein aan de gemeente overgedragen met de bedoeling om er bos in te planten. De dorpsraad ’s-Heerenhoek en omwonenden hebben meegedacht over de inrichting van het gebied. Ook slaat de gemeente in dit project de handen ineen met het Waterschap Scheldestromen.

logo-gemeente-borsele

Plant een boom voor een bosrijke wereld

Vind je het belangrijk dat Trees for All dit soort projecten kan blijven steunen? Dan kun je ons steunen met een donatie. Voor elke boom in Nederland, planten we er ook één in het buitenland.

Plant een boom