Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
es

Alphen aan den Rijn (Boskoop)

In Boskoop planten we een klein moeras- en recreatiebos, samen met Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn. We willen 12.050 bomen planten. Help je mee dit mogelijk te maken?

Status: Afgerond project

Nieuw moeras- en recreatiebos in Boskoop

Tussen de boomkwekerijen en grasvelden van Boskoop (gemeente Alphen aan den Rijn) ligt natuur- en recreatiegebied De Lansing. Net buiten dit natuurgebied gaat Trees for All nieuw bos planten, samen met Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken.

In totaal gaan we 12.050 bomen planten. Hiermee creëren we een klein moeras- en recreatiebos. Dit nieuwe bos versterkt de bestaande natuur en zorgt voor verbinding tussen andere natuurgebieden.

We kunnen jouw donatie dus goed gebruiken om onder andere dit project in Alphen aan den Rijn te realiseren. Zo maken we Nederland samen een stukje groener. Bovendien planten we voor elke boom in Nederland ook een boom in het buitenland!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!

icon-moederboom

0

bomen en struiken

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

icon-bos-2

0

verschillende bomen en struiken

Waarom is dit project in Alphen aan den Rijn nodig?

Met dit project willen we bestaande natuurgebieden versterken en met elkaar verbinden. Zo zorgen we voor extra leefgebied voor allerlei planten en dieren, waardoor de biodiversiteit een boost krijgt. Daarnaast zorgt het nieuwe bos voor meer diverse natuur en een afwisselendere omgeving tussen de kwekerijen en grasvelden. Ook vind je in het nieuwe bos straks een watergang en wandelpad, waardoor het een fijne plek zal zijn om vrije tijd door te brengen.

bomen-planten-alphen-aan-den-rijn
bomen-planten-alphen-aan-den-rijn

Het perceel vóór de aanplant.

Wat gaan we doen in de gemeente Alphen aan den Rijn?

We planten het nieuwe bos op veengronden, een heel nat gebied in de polder. Daarom kiezen we voor boom- en struiksoorten die goed groeien op deze gronden. Denk aan zwarte els, zachte berk, gewone es, schietwilg, vlier, zwarte bes, Gelderse roos en gagel. Dit zijn boomsoorten die hier van nature voorkomen, maar hier nauwelijks meer groeien of soorten die nog niet of onvoldoende in dit gebied aanwezig zijn.

De bomen worden geplant volgens de zogenaamde Miyawaki methode. Dit is een vorm van bosaanplant om in korte tijd een dicht en biodivers bos te creëren op een relatief klein stuk land. De bomen worden willekeurig verspreid over het terrein geplant. De heesters en struiken krijgen een plek aan de rand van het perceel.

vlier
merel-zwarte-els
Merel in zwarte els
zachte-berk-blad
gelderse-roos
Gelderse roos
es

Voorbeelden van boomsoorten die we planten zijn (van links naar rechts): vlier, zwarte els, zachte berk, Gelderse roos en gewone es.

Planten volgens de Miyawaki methode

De Miyawaki-aanpak is een methode voor bosaanplant, vernoemd naar de Japanse botanicus Akira Miyawaki. Het is een manier om in een korte tijd een dicht en biodivers bos te creëren, op een relatief klein stuk land. Er worden verschillende soorten inheemse bomen relatief dicht op elkaar geplant. Vanaf het begin zullen de bomen direct met elkaar moeten concurreren om zonlicht, water, ruimte en voedingsstoffen. Hierdoor groeien de bomen sneller dan wanneer ze verder uit elkaar worden geplant. Op deze manier ontstaat een dicht bos, waar de biodiversiteit zich snel ontwikkelt en dat goed bestand is tegen droogte en hitte.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten bomen op een perceel net buiten natuurgebied De Lansing, ten zuidoosten van Boskoop. Deze plaats is onderdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Onze samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken. Deze stichting is de eigenaar van de grond waar we de bomen planten. Het landschapsfonds zet zich in voor het behouden, ontwikkelen en ontdekken van het agrarische natuur- en cultuurlandschap. Ook werkt de stichting aan het versterken van de relatie tussen de stad en het platteland in Alphen aan den Rijn en omstreken.

logo-landschapsfonds-alphen

Bijdragen aan een bosrijke wereld?

Plant een boompje met ons mee! Met jouw donatie kunnen we onder andere dit project in Alphen aan den Rijn mogelijk maken. Voor elke boom in Nederland planten we ook een boom in het buitenland.

Plant mee