Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
absbroek-11-februari-2025-13

Absbroek (Zuid-Limburg)

Samen met Natuurmonumenten planten we 5.320 bomen en struiken op weides en akkers in Absbroek. Zo herstellen we het historisch cultuurlandschap in Zuid-Limburg én geven de lokale biodiversiteit een boost.

Status: Actueel project

800 meter haag en 120 fruitbomen in Zuid-Limburg

Voor het eerst bundelen Trees for All en Natuurmonumenten hun krachten om natuur te herstellen. Dat doen we in het Zuid-Limburgse Absbroek, waar we 5.320 bomen en struiken op weides en akkers planten.

Dit hard nodig, want op het platteland zijn veel waardevolle landschapselementen verdwenen, zoals heggen, bosjes of boomgaarden. Dat is niet alleen zonde voor het karakteristieke landschap, maar ook een probleem voor alle dieren en planten die hierdoor hun leefgebied en voedselbronnen verliezen. 

Daarom brengen we deze verloren landschapselementen in Absbroek terug in de vorm van hagen en fruitbomen. Met hagen vormen we groene verbindingen, waardoor dieren zich gemakkelijker kunnen verplaatsen tussen open weides en bestaande bossen. De fruitbomen bieden straks schaduw, prachtige bloesems en lokaal fruit.

Met dit bijzondere natuurherstelproject versterken Natuurmonumenten en Trees for All de biodiversiteit én brengen we het historische cultuurlandschap van Absbroek weer tot leven – een plek waar mens en natuur samen van profiteren!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-bos-2

0

verschillende soorten

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom we in Absbroek planten

Het Zuid-Limburgse Absbroek, een voormalig landbouwgebied, is sinds 10 jaar een natuurgebied met bossen, weides en akkers. Vroeger zorgden groene elementen zoals heggen en boomgaarden voor een gevarieerd en herkenbaar landschap. Heggen werden bijvoorbeeld gebruikt om percelen van elkaar te scheiden. Door de schaalvergroting in de landbouw en de komst van prikkeldraad zijn veel van deze landschapselementen verdwenen.

Hierdoor gaat niet alleen het karakteristieke Zuid-Limburgse landschap verloren, maar missen veel dieren en insecten ook belangrijke voedselbronnen, schuilplekken en verbindingsroutes.

Samen met Natuurmonumenten herstellen we deze verloren landschapselementen. Met de aanplant van hagen verbeteren we de ecologische verbindingen, onder andere tussen het Maasdal en Geleenbeekdal. Zo krijgt de lokale biodiversiteit een flinke impuls!

Daarnaast planten we fruitbomen, die niet alleen prachtige bloesems en lokaal fruit opleveren, maar ook voor schaduw en verkoeling zorgen. Dit is prettig voor mensen op warme dagen, maar ook voor dieren in de wei. Bovendien dragen de bomen en struiken bij aan de opname van CO2, de productie van zuurstof en schonere lucht. Een echte win-win!

In februari 2025 is een groot deel van de bomen en struiken de grond in gegaan!

Dit is onze werkwijze

Samen met Natuurmonumenten planten we 5.320 bomen en struiken in Absbroek. Op en rond akkers en weides komen:

  • Een 100 meter lange struweelhaag
  • Twee meidoornhagen van 300 en 400 meter
  • 120 fruitbomen

In de struweelhaag worden minimaal vier verschillende soorten geplant: hazelaar, meidoorn, haagbeuk en hondsroos. Deze struiken zijn zoveel mogelijk van autochtone oorsprong. Dat betekent dat ze beter zijn aangepast aan het lokale klimaat en meer waarde hebben voor de biodiversiteit. Insecten bijvoorbeeld zijn ingespeeld op de bloeitijd van inheems-autochtone meidoorn.

In de fruitboomgaarden planten we vier verschillende fruitboomrassen: pruim, kers, appel en peer. Denk aan de Gronsvelder Klumpke (appel), het lokale pruimenras Sweikeser Rèngeloate en de Bongerspeer. Deze rassen zijn voornamelijk van lokale oorsprong en passen perfect in het Zuid-Limburgse landschap.

hommel
meidoorn
blad-haagbeuk
hondsroos

Voorbeelden van boom- en struiksoorten die we planten zijn appelbomen, meidoorn, haagbeuk hondsroos

De plantlocatie

We planten de bomen en struiken in het natuurgebied Absbroek, aan de westzijde van Munstergeleen, een oude dorpskern van de gemeente Sittard-Geleen.

Onze samenwerkingspartner: Natuurmonumenten

Dit is ons eerste project samen met Natuurmonumenten. De vereniging bezit en beheert meer dan 112.000 hectare en zet zich in voor een natuurrijker Nederland. Sinds 1906 beschermt Natuurmonumenten natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. En de organisatie maakt zich sterk voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen.

Ook werken we samen met een lokale groep vrijwilligers die de fruitsoorten selecteert en het fruit verwerkt, bijvoorbeeld voor het persen van sap of het maken van stroop. Dit zorgt voor betrokkenheid en een breder gedragen plan.

natuurmonumenten-logo

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals