Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
bomen-planten-eersel

Plant mee voor de gemeente Eersel

Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van ruim 46.000 bomen. Zo werken we samen aan een groene en gezonde gemeente voor mens, dier én natuur. Plant je een boompje mee?

Waarom is dit project nodig?

Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van meer bomen. Want hoewel Eersel al prachtig groen is, valt er nog een hoop te winnen. De gemeente Eersel heeft hiervoor het ambitieuze Plan Bos & Boom in het leven geroepen. Het doel: vóór 2030 maar liefst 400.000 bomen planten. Aan zo’n mooie, groene ambitie dragen we vanuit Trees for All graag bij!

In Eersel doen we drie verschillende dingen: we planten nieuw bos, herstellen bestaand bos en werken aan de aanplant van landschapselementen (bomen en heggen). Tijdens het plantseizoen van 2022-2023 hebben we al 46.862 bomen en struiken geplant. In de winter van 2023-2024 komen daar – als het aan ons ligt! – nog eens 19.416 bomen en struiken bij. Help je ons dit mogelijk te maken met een donatie?

Plant mee voor de gemeente Eersel

Plant mee voor de gemeente Eersel

Wil je als bedrijf bomen planten voor de gemeente Eersel? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-bos-2

0

verschillende soorten bomen en struiken

0

hectare

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom heeft de gemeente Eersel meer bos nodig?

De gemeente Eersel is al een prachtige, groene gemeente. Toch valt er nog een hoop te winnen! Zo vind je in de gemeente verschillende monotone bossen. Dit zijn bossen die uit één of enkele boomsoorten bestaan, waardoor ze kwetsbaar zijn voor droogte, ziektes of plagen.

Verder zijn sommige bomen in de loop der jaren afgestorven of verdwenen, maar niet terug geplant. En dan zijn er nog verschillende landschapselementen (zoals heggen, bomenrijen of houtsingels) die doorbroken zijn. Hierdoor raken talloze planten en dieren hun leefgebied kwijt. Bovendien verliest het prachtige landschap hierdoor het unieke karakter. Daarom helpen we de gemeente Eersel bij de aanplant van nieuw bos. Zo’n groen gebied zorgt immers ook voor een fijne en gezonde leefomgeving voor alle inwoners en de bezoekers van de gemeente Eersel!

Onze aanpak

Tijdens het plantseizoen van 2022-2023 hebben we in totaal 46.862 bomen geplant in de gemeente Eersel (21 hectare). In de winter van 2023-2024 komen daar nog eens 19.416 bomen en struiken bij. Hiermee leggen we nog eens ruim 10,3 hectare nieuw bos aan: zo’n 17 voetbalvelden!

De aanplant is verdeeld over drie thema’s:

  1. Nieuw bos: 26.245 bomen in 2022-2023 (7 hectare), 9.592 bomen in 2023-2024 (2,67 hectare)
  2. Bosherstel: 10.725 bomen in 2022-2023 (9 hectare), 3.200 bomen in 2023-2024 (3 hectare)
  3. Landschapselementen: 9.829 bomen in 2022-2023 (6 hectare), 6.624 bomen in 2023-2024 (4,7 hectare)

project-bos-en-boom

Tijdens de winter van 2022-2023 hebben we de eerste 46.862 bomen en struiken geplant.

Nieuw bos en bosherstel

In Eersel planten we nieuw bos in bestaande bosgebieden of op locaties die dicht tegen bestaand bos aan liggen. Zo ontstaan er grotere, aaneengesloten stukken natuur. Het nieuwe bos bestaat uit een mix aan boom- en struiksoorten. Ook op de plekken waar we bestaande bossen herstellen, kiezen we voor variatie aan soorten. Want hoe meer variatie, hoe minder kwetsbaar het bos is voor bijvoorbeeld droogte, ziektes of plagen. Krijgt één soort het lastig? Dan houden de andere bomen en struiken het bos in stand.

gemeente eersel
gemeente eersel

Voorbeelden van percelen waar we nieuw bos planten.

Verschillende inheemse soorten

We planten in totaal 23 verschillende boomsoorten, zoals de winterlinde, haagbeuk, ratelpopulier, zoete kers, sleedoorn, wintereik, boswilg en hazelaar. Dit zijn inheemse soorten, die van nature in de Brabantse omgeving thuishoren. Deze soorten trekken ook weer planten en dieren aan die hier hun leefgebied vinden. Dankzij de aanplant krijgt de biodiversiteit dus een flinke boost!

Tot slot zullen de aangeplante bomen in de toekomst hun zaden in de omgeving verspreiden. Zo kunnen er op den duur nieuwe boomsoorten kunnen groeien op plekken waar het bos nu nog monotoon is.

Bomen als landschapselement

Naast de aanplant van nieuw bos en bosherstel, planten we op tientallen locaties in de gemeente bomen als landschapselement. Hierbij kun je denken aan heggen, bomenrijen, houtsingels of bosjes. Deze landschapselementen zijn belangrijk voor de biodiversiteit: ze trekken allerlei planten en dieren aan. Ook zorgen ze voor verbinding tussen natuurgebieden, waardoor dieren en planten zich beter kunnen verspreiden en voortplanten.

We planten nieuwe landschapselementen en herstellen bestaande elementen. Zo vullen we lege plekken in het landschap op en verbinden we bestaande natuur met elkaar. Bovendien dragen landschapselementen bij aan CO2-opname, een gezonde bodem, een betere waterhuishouding én een aantrekkelijke leefomgeving!

Vergroening van de gemeente Eersel: resultaten 2022-2023

Vergroening van de gemeente Eersel: resultaten 2022-2023

De gemeente Eersel heeft voor de komende jaren een prachtige, groene ambitie uitgeroepen: 400.000 bomen planten. En daar draagt Trees for All graag aan bij! Dankzij de steun van onze donateurs konden we tijdens de winter van 2022-2023 maar liefst 46.000 bomen planten in de Brabantse gemeente. We maken bestaand…

Lees het verhaal
Waarom steden en wijken nú meer groen nodig hebben

Waarom steden en wijken nú meer groen nodig hebben

Steden en nieuwbouwwijken zijn niet groen genoeg. Dat is de strekking van het nieuwsbericht dat dagblad Trouw maandag 21 februari publiceerde. Dit thema houdt ons bij Trees for All ook bezig. Naast bomen planten, bossen herstellen en CO2 compenseren, zetten we ons namelijk ook in voor…

Lees het verhaal

Plan Bos & Boom is met 400.000 bomen een prachtige ambitie. Die kunnen we niet alleen realiseren. We zijn daarom heel blij met de steun van Trees for All. Want elke boom die we planten, draagt bij aan een betere wereld. Laten we samen de wereld een beetje mooier maken.”

— Steven Kraaijeveld, wethouder gemeente Eersel
gemeente-eersel-logo

Over Trees for All

Trees for All zet zich al bijna 25 jaar in voor een bosrijke wereld. We planten wereldwijd bomen in Nederland en in het buitenland via verschillende bosprojecten. Deze projecten dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Daarnaast maken we mensen bewust van het belang van bomen. Trees for All is een erkend goed doel met een CBF-erkenning en een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Lees meer over Trees for All
TfA-bomen-planten
Team Trees for All
certificaat gemeente eersel