Plant mee voor de gemeente Eersel
Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van ruim 46.000 bomen. Zo werken we samen aan een groene en gezonde gemeente voor mens, dier én natuur. Plant je een boompje mee?
Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van ruim 46.000 bomen. Zo werken we samen aan een groene en gezonde gemeente voor mens, dier én natuur. Plant je een boompje mee?
Trees for All steunt de gemeente Eersel bij de aanplant van ruim 46.000 bomen. Eersel is al een prachtige, groene gemeente. Toch valt er nog veel te winnen.
Zo zijn sommige bossen afgestorven of monotoon: ze bestaan uit slechts enkele boomsoorten. Daardoor is het bos kwetsbaar voor bijvoorbeeld ziektes, droogte of plagen. Ook komt het voor dat bomen verdwenen zijn, maar niet teruggeplant. En verschillende landschapselementen zoals houtsingels of heggen zijn doorbroken.
De gemeente Eersel heeft daarom Plan Bos en Boom in het leven geroepen. Vóór 2030 wil de gemeente maar liefst 400.000 nieuwe bomen planten! Vanuit Trees for All steunen we de gemeente Eersel met donaties om nieuw bos te planten en bestaand bos te herstellen.
Plant je een boompje mee?
Wil je als bedrijf bomen planten voor de gemeente Eersel? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.
Wil je als bedrijf bomen planten voor de gemeente Eersel? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.
bomen
verschillende soorten bomen en struiken
hectare beplanten
We planten 46.862 bomen in de periode 2022-2023. De aanplant verdelen we over drie thema’s:
In totaal planten we zeven hectare nieuw bos. Dat doen we in bestaande bosgebieden of op nieuwe percelen, vlakbij of tegen bestaand bos aan. We planten in Vessem (Maaskant, Breemhoeve en Buikheide), Wintelre (Rouwven) en Knegsel (Antwerpsebaan). Daarnaast herstellen we 9 hectare bestaand bos in Vessem (Buikheide, Groot en Klein Mee) en Hapert (Dalemsedijk).
We planten 23 verschillende boomsoorten, zoals de winterlinde, haagbeuk, ratelpopulier, zoete kers, sleedoorn, wintereik, boswilg en hazelaar. Zo ontstaan sterke en gevarieerde bossen. Want hoe meer variatie, hoe minder kwetsbaar een bos is. Als één soort het lastig krijgt door bijvoorbeeld ziekte of droogte, blijft het bos door de vele andere soorten in stand.
Een ander voordeel? Gevarieerde bossen trekken allerlei plant- en diersoorten aan. De biodiversiteit in dit gebied krijgt dus een flinke boost! Bovendien zijn de nieuwe soorten in de toekomst een zaadbron voor het omliggende bos: ze verspreiden hun zaden waardoor weer nieuwe boomsoorten kunnen groeien op plekken waar het bos nu nog monotoon is.
En natuurlijk is zo’n groen gebied ook een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor alle inwoners en de bezoekers van de gemeente Eersel!
Op 59 locaties verspreid over de gemeente planten we bomen aan als landschapselement. Hierbij kun je denken aan heggen, bomenrijen, houtsingels of bosjes. In totaal gaat het om zes hectare aan landschapselementen. We vullen lege plekken in het landschap op en verbinden zo bestaande natuur met elkaar. Hierdoor kunnen planten en dieren zich beter verspreiden en voortplanten.
Bovendien zijn de losse landschapselementen kleine leefgebieden waar allerlei planten en dieren zich thuis voelen. Zo verbeteren we de kwaliteit van het landschap én de biodiversiteit in de omgeving.
Per locatie hebben we gekeken welke boom waar thuishoort en welke bomen een goede aanvulling zijn op de omliggende beplanting. Dit beoordelen we bijvoorbeeld op basis van de grondsoort, waterhuishouding, het landschapstype en de aan- of afwezigheid van andere bomen, planten en dieren.
“Plan Bos & Boom is met 400.000 bomen een prachtige ambitie. Die kunnen we niet alleen realiseren. We zijn daarom heel blij met de steun van Trees for All. Want elke boom die we planten, draagt bij aan een betere wereld. Laten we samen de wereld een beetje mooier maken.”
— Steven Kraaijeveld, wethouder gemeente Eersel
Trees for All zet zich al ruim 20 jaar in voor een bosrijke wereld. Het is onze missie om wereldwijd nieuwe bossen te planten en bestaande bossen te herstellen. We gaan daarbij voor brede impact. Onze duurzame bosprojecten dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden.
Trees for All is een CBF-erkend goed doel. Het CBF toetst of goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast hebben we een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit houdt in dat donateurs hun giften mogen aftrekken van de inkomsten- en vennootschapsbelasting.