Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
winkel-ace-tate

Bij Ace & Tate kun je een boom doneren bij aankoop van je nieuwe bril

Sommige partners van Trees for All werken op een unieke manier aan een bosrijke wereld. Neem Ace & Tate. Dit Amsterdamse brillenmerk compenseert sinds 2021 haar CO2-uitstoot bij ons én gaat nog een stapje verder. Klanten die een bril kopen, kunnen met één simpele klik een boom doneren aan Trees for All. Een service die mogelijk is dankzij het platform Adyen. Femme van Gils (Ace & Tate) en Dominique Simons (Adyen) vertellen hoe dit precies werkt.

Milieuvriendelijke brillen

Iedere dag zoekt brillenmerk Ace & Tate naar oplossingen om haar brillen nóg milieuvriendelijker te maken. Of het nu gaat om het materiaal waarvan de bril gemaakt is of de grondstoffen die leveranciers gebruiken: op alle vlakken wil Ace & Tate groene stappen vooruit zetten.  “In de brillenindustrie is veel meer aandacht nodig voor duurzaam en bewust produceren”, vertelt Femme van Gils, duurzaamheidsmanager bij Ace & Tate. “Wij willen daarin een voorbeeld zijn.”

Materialen hergebruiken

Ace & Tate heeft daarom een duidelijk doel gesteld: netto nul CO2-uitstoot in 2050. Simpel gezegd betekent dit dat de activiteiten van het brillenmerk geen negatief effect hebben op het klimaat. “We willen geen grondstoffen en materialen verspillen”, zegt Femme. “We onderzoeken continu hoe we circulaire materialen toepassen. En we gebruiken zoveel mogelijk materialen en grondstoffen opnieuw.”

Zo kunnen klanten hun oude bril in de winkel inleveren, zodat materialen niet verloren gaan. Femme: “Als we een nieuw winkelpand openen, gebruiken we zoveel mogelijk materialen die daar al aanwezig zijn. Ook zoeken we naar milieuvriendelijke alternatieven voor brillendoekjes en -etuis. Onze winkels draaien op groene stroom en we werken met transportpartners die fossiele brandstoffen vervangen door biobased alternatieven.”

winkel-ace-tate

Investeren in natuurherstel

Al die inspanningen zijn nog maar een kleine greep uit de groene stappen die Ace & Tate zet. Maar volledig duurzaam is het bedrijf nog niet. Femme: “Bij de productie en het transport van brillen komt CO2 vrij die we nog niet volledig kunnen vermijden. Daarom compenseren we onze CO2-uitstoot jaarlijks via Trees for All. Wij zien dat als een investering in natuurherstel, die hand in hand gaat met verantwoord produceren.

“Wij vragen klanten niet om onze CO2-uitstoot te compenseren: voor het reduceren zijn we zelf verantwoordelijk. Wel kunnen ze iets extra’s doen in de vorm van een boomdonatie.”

Femme van Gils, Ace & Tate

Een boomdonatie bij aankoop van een bril

Daarnaast vindt Ace & Tate het belangrijk om klanten te betrekken bij de duurzaamheidsstrategie. Daarom krijgt iedereen die een bril koopt, de mogelijkheid een bedrag te doneren voor de aanplant van bomen.

Dit kan dankzij het product Giving van financieel technologieplatform Adyen. “Op het pinapparaat krijg je een pop-up te zien met de vraag of je een bedrag wilt doneren voor het goede doel”, zegt Dominique Simons, impactmanager bij Adyen. “En via de online webshop krijg je die doneeroptie te zien wanneer je je betaling afrondt.”

Deze donaties gaan voor 100% naar Trees for All. Adyen neemt de transactiekosten voor haar rekening. Dominique: “Als je geld doneert, zie je op je bankafschrift twee regels staan. Eén met het bedrag van je aankoop en één met het bedrag dat je gedoneerd hebt. Zo houden we de communicatie transparant.”

Beeld: Adyen

7.200 bomen (en de teller blijft lopen!)

Klanten van Ace & Tate hebben een jaar lang de mogelijkheid gehad om in de fysieke winkels een donatie over te maken. Inmiddels is de donatiemogelijkheid verhuisd naar de online webshops. Het resultaat mag er zijn: in een jaar tijd zijn er 7.200 bomen gedoneerd! En de teller blijft lopen.

Femme: “We vinden het belangrijk dat onze klanten geen geld doneren om de CO2-uitstoot van ons bedrijf te compenseren. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor het terugbrengen van die uitstoot. Daarom vragen wij klanten niet hun eigen bril te compenseren, maar om een extra steentje bij te dragen in de vorm van een boomdonatie.”

‘Taking care of our planet is everyone’s business’

Ook Adyen neemt verantwoordelijkheid voor het klimaat. Of zoals de organisatie zelf zegt: Taking care of our planet is everyone’s business. Daarom compenseert Adyen onder andere de CO2-uitstoot van het bedrijf via herbebossingsprojecten.

“Ook willen we onze kennis en expertise inzetten om iets goeds te doen voor de maatschappij”, vertelt Dominique. “Op een gegeven moment merkten we dat onze klanten gefaciliteerd wilden worden om bij te dragen aan goede doelen. En goede doelen zochten naar nieuwe manieren om donaties te werven. Zo is Giving ontstaan.”

Inmiddels heeft Adyen steeds meer klanten die Giving inzetten om geld in te zamelen voor een goed doel. En ze dragen ook nog een boompje bij aan een bosrijke wereld: in Drenthe groeit inmiddels hun eerste bedrijfsbos!

Voor bedrijven

Bij Trees for All zijn we trots om samen te werken met deze bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving. Zo werken we samen aan een groene en gezonde wereld voor iedereen. Wil jij dat ook? Bekijk dan de mogelijkheden voor bedrijven.