Meer dan 19.400 bomen erbij in gemeente Eersel: resultaten 2023-2024
14 september 2024
14 september 2024
In Eersel werken we samen aan een groene en gezonde gemeente voor mens, dier en natuur! Met dank aan onze donateurs hebben we afgelopen plantseizoen 19.416 bomen en struiken geplant door de hele Brabantse gemeente.
bomen en struiken
verschillende soorten
hectare
plantseizoen (dec – maart)
De gemeente Eersel in de provincie Noord-Brabant heeft het ambitieuze doel om vóór 2030 maar liefst 400.000 bomen te planten. Aan zo’n mooie, groene ambitie dragen we vanuit Trees for All graag bij! Dankzij de steun van onze donateurs zijn we hier in het plantseizoen 2022-2023 mee gestart door 46.862 bomen en struiken te planten. Afgelopen winter deden we daar nog een schepje boven op en kwamen er nog eens 19.416 bomen en struiken bij.
De aanplant in Eersel is verdeeld over drie thema’s: 1) we planten nieuw bos, 2) herstellen bestaand bos en werken aan 3) de aanplant van landschapselementen (bomen en heggen). In deze update vertellen we je hoe het nu met de bomen van afgelopen plantseizoen gaat!
Op 1 februari 2024 hebben we samen met de gemeente Eersel en onze bedrijfsbospartners nieuw bos geplant langs het Boterpad in Wintelre
Op negen verschillende locaties in de gemeente Eersel hebben we nieuw bos geplant. Het bos kreeg een plek op voormalige landbouwgronden, die in het bezit van de gemeente zijn. In totaal zijn er 9.592 bomen geplant op 2,67 hectare grond.
Eén van de plantlocaties is langs het Boterpad in Wintelre. Hier staken op 1 februari 2024 onze bedrijfsbospartners zelf de handen uit de mouwen tijdens een energieke boomplantdag. Aan het einde van de dag zijn er stonden er ruim 1.400 bomen in de grond! Daarna heeft de gemeente Eersel het plantwerk afgemaakt.
Op dit stuk land aan het Boterpad creëren we een natuurlijke bosrand met struiken en enkele bomen waar vogels, insecten en kleine zoogdieren van profiteren. In deze strook zijn bijvoorbeeld struiken geplant die voor veel nectar zorgen en in de herfst bessen produceren.
Het nieuwe bos in Wintelre groeit over het algemeen erg goed! Een aantal soorten hebben het wat zwaarder, zoals de beuk, haagbeuk en soms tamme kastanje. Zo’n 10-15% heeft het niet gehaald. Een mogelijke reden voor de uitval is de zware ‘verslempte’ bodem. De grond is jarenlang voor de landbouw gebruikt, waardoor de grond is uitgeput en hard is geworden.
Gelukkig wordt de kwaliteit van de bodem door de bomen juist weer verbeterd. Dankzij de bladeren die op de grond vallen en verteren, ontstaat er een mooie laag organisch materiaal. Dit zorgt voor meer voedingsstoffen in de bodem en brengt het bodemleven weer op gang. De wortels van de bomen vergroten de doorlatendheid van de bodem en zorgen ervoor dat water sneller kan infiltreren. Zo ontstaat er na verloop van tijd een gezond bosecosysteem!
Met de nieuwe bossen zoals aan het Boterpad, verbinden we bestaande natuurgebieden uit de omgeving met elkaar. Zo ontstaan er grotere, aaneengesloten stukken natuur en wordt het leefgebied van allerlei planten en dieren uitgebreid. En dat is nu al te zien: op sommige plekken ontstaat al een iets rijkere kruidenvegetatie, bijvoorbeeld op de plantlocatie Mostheuvel. Hier komen planten zoals rolklaver, wilde peen, duizendblad, Jacobskruiskruid, boerenwormkruid, Sint Janskruid, teunisbloem op. Ook zien we dat er al spontaan boswilgen en geoorde wilgen opkomen.
Bij het planten van nieuw bos is het normaal dat niet alle bomen overleven. Met onze projectpartners maken we van tevoren afspraken over het percentage uitval dat we binnen een project toestaan. Meestal ligt dit percentage tussen de 5 en 15%. Is de uitval door onvoorziene omstandigheden hoger? Dan worden er in het volgende plantseizoen nieuwe bomen geplant. Dit wordt ook wel inboeten genoemd. Zo zorgen we samen voor een goede start van het bos!
Naast het planten van nieuw bos herstellen we samen met gemeente Eersel ook bestaande bossen. In de Brabantse gemeente vind je namelijk verschillende monotone bossen. Dit zijn bossen die uit één of enkele boomsoorten bestaan, waardoor ze kwetsbaar zijn voor droogte, ziektes of plagen. Verder zijn sommige bomen in de loop der jaren afgestorven of verdwenen, maar niet terug geplant. Daar brengen we met dit project verandering in!
Afgelopen seizoen hebben we op plekken geplant waar voorheen veel fijnsparren stonden. Deze bossen zijn in het verleden vooral voor de houtproductie aangelegd. De afgelopen jaren bleken deze bomen niet goed bestand tegen klimaatverandering: veel fijnsparren hebben de droge zomers en stormachtige dagen niet overleefd.
Middenin deze eentonige bossen voegen we daarom verschillende loofbomen toe. We planten in totaal 23 verschillende boomsoorten, zoals de winterlinde, haagbeuk, ratelpopulier, zoete kers, sleedoorn, wintereik, boswilg en hazelaar. Dit zijn inheemse soorten, die van nature in de Brabantse omgeving thuishoren. Hierdoor worden ook deze bossen een stuk diverser en het omringende bos beter bestand tegen klimaatveranderingen. Krijgt één soort het lastig? Dan houden de andere bomen en struiken het bos in stand.
Deze soorten trekken ook weer planten en dieren aan die hier hun leefgebied vinden. Dankzij de aanplant krijgt de biodiversiteit dus een flinke boost! Tot slot zullen de aangeplante bomen in de toekomst hun zaden in de omgeving verspreiden. Zo kunnen er op den duur nieuwe boomsoorten kunnen groeien op plekken waar het bos nu nog monotoon is.
In december zijn alle 3.200 bomen handmatig aangeplant, verspreid over drie hectare. En dat was niet gemakkelijk. Zowel in de winter als in het voorjaar heeft het ontzettend veel geregend. “Zo nat is het in 50 jaar niet geweest!” laat de gemeente weten. Dit zorgde ervoor dat de plantlocaties lang onder water stonden.
Ondanks het vele water, is er gelukkig maar weinig uitval. Minder dan 5% zelfs. Alleen de zoete kers had last van natte voeten. Die kunnen het slechtste tegen het water, zo blijkt. De gemeente houdt de komende tijd goed in de gaten welke invloed al dat water heeft op de verschillende soorten.
Om de jonge bomen zijn bamboestokken geplaatst, zodat reeën niet kunnen vegen aan de stammetjes. Door te vegen markeren ze hun territorium. Zij houden van de jonge boompjes omdat die nog erg meebewegen. Door de bamboestokken kunnen ze de stammetjes niet goed ombuigen en voorkomen we veegschade.
Ten slotte werken we in Eersel ook aan de versterking van het landschap. Dat doen we met de aanplant en herstel van landschapselementen. Hierbij kun je denken aan heggen, bomenrijen, houtsingels of bosjes. Deze landschapselementen zijn belangrijk voor de biodiversiteit: ze trekken allerlei planten en dieren aan. Ook zorgen ze voor verbinding tussen natuurgebieden, waardoor dieren en planten zich beter kunnen verspreiden en voortplanten. Bovendien dragen landschapselementen bij aan CO2-opname, een gezonde bodem, een betere waterhuishouding én een aantrekkelijke leefomgeving!
In december zijn maar liefst 6.624 bomen en struiken handmatig geplant, wat betekent dat er 4,7 hectare extra groen is toegevoegd in het landelijke gebied van gemeente Eersel. Goed nieuws: de aanplant doet het uitstekend! Slechts een klein deel (minder dan 5%) lijkt uitgevallen door de hoge waterstand en schade door reeën, maar de meeste bomen en struiken zullen zich waarschijnlijk goed herstellen.
Na de aanplant zorgt de gemeente voor het onderhoud. Want niet alleen onze nieuwe aanplant groeit goed, maar ook andere planten, zoals kruiden. Om te voorkomen dat deze de nieuwe bomen en struiken overschaduwen, worden concurrerende planten zoals bramen en Amerikaanse vogelkers verwijderd. Zo krijgen ‘onze bomen’ voldoende licht om zonder zorgen te groeien.
Zonder de steun van onze donateurs was het niet gelukt om dit project mogelijk te maken. Daar willen we je enorm voor bedanken. Samen hebben we Nederland weer een beetje groener gemaakt. Tot volgend plantseizoen!