Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
elize-been

Groener leven met ambassadeur Elize Been

Onze ambassadeur Elize Been is in het dagelijks leven greenfluencer en model. Sinds eind 2022 plant ze via Trees for All twee bomen voor elke opdracht die ze krijgt. Haar opdrachtgevers vraagt ze hetzelfde te doen. Binnen een paar maanden stond de teller al op 50 bomen! Hoe geeft Elize haar duurzame werk en levensstijl nog meer vorm?

Onze ambassadeur Elize Been is in het dagelijks leven greenfluencer en model. Sinds eind 2022 plant ze via Trees for All twee bomen voor elke opdracht die ze krijgt. Haar opdrachtgevers vraagt ze hetzelfde te doen. Binnen een paar maanden stond de teller al op 50 bomen! Hoe geeft Elize haar duurzame werk en levensstijl nog meer vorm?

Inspireren

Als model en greenfluencer werkt Elize alleen voor duurzame merken die om hun sociale en ecologische impact geven. Denk aan bloempottenmerk Elho, deelauto-aanbieder MyWheels of tassenmerk O My Bag. Opdrachten voor ketens als H&M, Primark of McDonalds horen niet in dat rijtje thuis. Elize: “Ik wil met mijn werk iets goeds doen voor de planeet. Mensen inspireren hoort daar ook bij. Want een duurzame leefstijl begint bij bewustwording.”

Die bewustwording creëert Elize op allerlei manieren. Zo plant ze voor iedere opdracht die ze krijgt twee bomen via Trees for All. Haar opdrachtgevers vraagt ze nog eens twee bomen extra bij te dragen. “Met deze actie kan ik eenvoudig iets extra’s doen voor de planeet en anderen laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om ook een steentje bij te dragen.”

Ik heb geen angst om geen werk te hebben. Ik vind het belangrijker om trouw te blijven aan mezelf en alleen te werken voor klanten die om hun sociale en ecologische impact geven.

Eigen modellenbureau

De teller staat inmiddels op 50 bomen. En daar zal het niet bij blijven. Onlangs lanceerde Elize met trots haar eigen groene modellenbureau Studio Belle & Co. Hier zijn alleen modellen bij aangesloten die óók voor groene en duurzame merken werken.

“Voor elk model dat vanuit Studio Belle & Co wordt ingehuurd, plant ik ook twee bomen”, vertelt Elize. “De komende tijd is de agenda al behoorlijk volgepland, dus dat tikt lekker aan. En elke klant krijgt een persoonlijk certificaat met daarop het aantal geplante bomen. Het leuke is dat zo’n contactmoment soms zelfs nieuwe klussen oplevert.”

elize-been

Composteerbaar maandverband

Het werken voor al die duurzame opdrachtgevers heeft nog een voordeel: Elize wordt continu geïnspireerd met tips voor een duurzamer leven. Die deelt ze vervolgens ook met haar volgers op Instagram: van gerecyclede bloempotten tot composteerbaar maandverband of plekken om je kleding te huren.

“Ook ben ik fan van WaterBear”, vertelt Elize. “Dat is een soort gratis Netflix met bekroonde documentaires over de toekomst van onze planeet. Zulke documentaires kunnen enorm helpen om duurzamer te leven. Als ik als tiener maar een kwartier naar een documentaire had gekeken over de slechte omstandigheden in de kledingindustrie, dan had ik destijds al niet meer gewinkeld bij ZARA. Het is vaak onwetendheid waardoor mensen geen andere keuzes maken.”  

Een goed gevoel

Een ander veelgehoord argument om niet duurzaam te hoeven leven, is dat het veel geld en moeite zou kosten. Toch heeft Elize er geen moeite mee om grote klussen af te wijzen waar ze veel geld mee had kunnen verdienen.

“Ik heb geen angst om geen werk te hebben. Ik vind het veel belangrijker om trouw te blijven aan mijzelf en alleen klussen aan te nemen van klanten die zich inzetten voor een groene aarde. Dat betaalt zich op een heel andere manier terug. In een goed gevoel bijvoorbeeld, maar ook in een betrouwbaar imago richting nieuwe opdrachtgevers. Dat vind ik veel belangrijker.”