Nieuw stukje natuur én zinvolle werkplek voor mensen met een beperking ineen
24 juli 2024
24 juli 2024
Werken tussen de geuren en kleuren van bloemen en kruiden, het geluid van ritselende bomen en zingende vogels. De nieuwe kruidenwerkplaats in Schoorl biedt een rustgevende werkplek voor bewoners van zorginstelling Scorlewald. “Hier werken geeft mensen met een beperking het gevoel van zelfstandigheid”, vertelt initiatiefnemer Ed Lucas. Ook draagt de plek bij aan de lokale biodiversiteit. Win-win! Vanuit ons GroenDoen Fonds gaven we dit prachtige groene initiatief een financieel steuntje in de rug.
Zijn handen beginnen te jeuken als er 2.000 vierkante meter grond beschikbaar komt voor zorginstelling Scorlewald, onderdeel van de Raphaëlstichting. Ed Lucas is projectleider bij de zorginstelling in Schoorl waar zo’n 200 mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking wonen en werken.
Op het kale perceel mag Ed een nieuwe werkplek inrichten. “Voor sommige bewoners zijn de meeste werkzaamheden te moeilijk, druk of gevaarlijk. Naast intensieve begeleiding hebben zij een prikkelarme omgeving nodig die rust biedt. Zo’n werkplek was er nog niet.”
Met zijn achtergrond als coach en biodynamische tuinder komt hij op het idee van een kruidenwerkplaats, waar bewoners zelf kruiden telen, oogsten en verwerken. “Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar naast rust hebben de mensen juist een enorme behoefte aan zintuigelijke prikkels. Bloemen en kruiden hebben een prettige geur, textuur én smaak.”
Foto’s: Univé Buurtfonds, partner van het GroenDoen Fonds
Na hard werken werd de nieuwe kruidenwerkplaats in mei 2024 feestelijk geopend. De bewoners zijn inmiddels volop aan het werk in de grote glazen kas. Ook kunnen ze aan de slag in de biodynamische tuin. Van de kruiden en bloemen maken ze bijvoorbeeld brievenbuspakketjes met daarin zakjes thee, bloemenzaden en een ansichtkaart.
Zo biedt de werkplaats dagelijks zinvol werk aan zeven à acht mensen met een meervoudige beperking. Dat vindt Ed het mooiste aan het project. “Door mee te werken aan de productie van voedsel, maken de bewoners iets om trots op te zijn en draaien ze volwaardig mee in de maatschappij.”
Voor het ontwerp van de tuin heeft Ed zich onder andere laten inspireren door het boek ‘De helende kracht van de natuur’ van Wim Lips. “De natuur helpt je ontspannen en in balans te brengen”, vertelt Ed. “Dat idee laten we terugkomen in de inrichting van de tuin.”
Als voorbeeld noemt hij de bomen die langs het wandelpad zijn geplant, dankzij een bijdrage vanuit ons GroenDoen Fonds. “Met hun bladerdek als een groene, rustgevende deken schermen de bomen de bewoners die aan het werk zijn af van de buitenwereld. Zo creëren de bomen een gevoel van veiligheid”, vertelt Ed.
Ook staan er appel- en perenbomen in de tuin. Hierbij is gekozen voor laagstamfruitbomen, zodat mensen in een rolstoel het fruit zelfstandig kunnen plukken. De eerste peertjes hangen al aan de bomen!
Foto’s: Univé Buurtfonds, partner van het GroenDoen Fonds
Niet alleen de bewoners, maar ook de natuur profiteert van het initiatief. Naast de kas en kruidentuin is er een vijver aangelegd die bijvoorbeeld kikkers, salamanders en libellen aantrekt. Alle bomen, struiken en planten zijn inheemse soorten en passen goed op deze plek. Ze zorgen voor voedsel en schuilplekken voor insecten, vogels en andere wilde dieren.
“Bovendien vormt de tuin een overgangsgebied tussen de Schoorlse duinen en de polder. Zo draagt de kruidenwerkplaats bij aan de lokale biodiversiteit”, aldus Ed. “Ook komen er informatieborden zodat mensen al lopend door de tuin leren waarom biodiversiteit zo belangrijk is.”
Vanuit de buurt is er veel interesse voor de kruidenwerkplaats. “We willen verbonden zijn met het dorp”, zegt Ed. “De buren waren vanaf het begin enthousiast over het idee en helpen bij het onderhoud van de bloemen- en kruidentuin. Ook bieden we een veilige en rustige werkplek aan mensen met PTSS of burn-out. Zij kunnen bij ons als vrijwilliger meedoen. In de toekomst willen we ook schoolklassen betrekken, zodat ze bij ons kunnen kennismaken met biodynamische landbouw en zorg.”
Ook van buiten het dorp heeft de werkplaats veel bekijks. De brievenbuspakketjes worden verkocht in de winkels van een vakantiepark. “Ik werd zelfs gebeld door een kok met een Michelinster die lokaal onze kruiden wil afnemen”, vertelt Ed trots.
Zo biedt dit prachtige initiatief niet alleen een inspirerende werkplek, maar brengt het ook mensen in contact met elkaar én de natuur. En dat is precies waar we met het GroenDoen Fonds voor staan!
Video: Univé Buurtfonds, partner van het GroenDoen Fonds
Wil jij ook meer bomen en struiken planten om in jouw buurt? Wij helpen je graag jouw plan waar te maken! Dien jouw idee in voor het GroenDoen Fonds, dat mede mogelijk gemaakt wordt door het Univé Buurtfonds.
Meld jouw plan aan