Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
sporkehout

Luciebos Vlaanderen

Vlakbij het Vlaamse Luciebos wil Trees for All eenvormig grasland omvormen naar bos. Ons plan: 4.770 bomen en struiken planten, samen met Limburgs Landschap Vlaanderen. Zo komt de natuur op deze plek weer tot leven!

Status: Afgerond project

Van eentonig grasland naar levendig bos

Net als Nederland heeft ook Vlaanderen de ambitie om meer bos te planten. Vlakbij het Vlaamse Luciebos is er een geweldige kans om dat te doen.

Hier ligt een groot grasland van elf hectare tussen een aantal natuurgebieden in. Op dit moment heeft dit stuk grond amper waarde voor de lokale natuur. Daarom willen we het grasland samen met Limburgs Landschap Vlaanderen omvormen naar bos.

Het plan is om 4.770 bomen en struiken te planten. Zo verbinden we bestaande natuur met elkaar tot één groot natuurgebied, waar allerlei planten en dieren zich thuis zullen voelen. Dankzij jouw donatie kunnen we een project als dit mogelijk maken.

icon-moederboom

0

nieuwe bomen en struiken

0

hectare beplanten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

icon-boomsoorten

0

aantal soorten

Waarom is dit project zo hard nodig?

Het grasland vlakbij het Luciebos heeft heel weinig waarde voor de lokale natuur. Er groeit alleen Engels raaigras, een grassoort die gebruikt wordt als veevoer. Doordat er maar één soort groeit, is het grasland geen aantrekkelijke omgeving voor planten en dieren. De biodiversiteit is er dus ontzettend laag. Bovendien wordt de grond intensief bemest en gemaaid, waardoor de natuur zichzelf niet goed kan ontwikkelen. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

Trees for All wil Limburgs Landschap helpen om een gevarieerd bos te planten: een bos met verschillende bomen en struiken. Zo’n gemengd bos is veel beter voor de biodiversiteit dan een stuk grond waar maar één gewas groeit. Hoe meer variatie aan bomen en struiken, hoe meer verschillende planten en dieren in het bos voorkomen, zoals dassen, bosuilen, spechten, vleermuizen, en vlinders. Bovendien is een gemengd bos veel minder gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals ziektes of droogte.

luciebos-grasland

Wat gaan we doen in Vlaanderen?

Op het grasland willen we 4.770 nieuwe bomen en struiken planten. Het gaat om inheemse boomsoorten die in deze omgeving thuishoren, zoals zomereik, wintereik, beuk, ruwe berk, zachte berk en zoete kers. Daarnaast krijgen diverse struiken een plek op het land, waaronder wilde lijsterbes, sporkehout, hazelaar en tweestijlige meidoorn.

Al deze bomen en struiken worden in ‘kloempen’ geplant: groepjes van ongeveer zes bij zes meter. Tussen de groepjes creëren we bewust open plekken. Hierdoor kan het bos zich op een natuurlijke manier ontwikkelen en steeds dichter groeien. Om elke kloemp heen plaatsen we een tijdelijk raster. Zo beschermen we de jonge aanplant tegen reeën en hazen in dit gebied, die graag aan een jong boompje knabbelen. Als de boompjes groot genoeg zijn, wordt dit raster weer verwijderd.

Nieuws uit het Luciebos

Elf hectare nieuw bos in Vlaanderen: resultaten plantseizoen 2023-2024

Elf hectare nieuw bos in Vlaanderen: resultaten plantseizoen 2023-2024

Vlakbij het Vlaamse Luciebos hebben we dankzij een bijdrage van onze donateur Hotels for Trees eentonig grasland omgevormd naar robuust bos. In totaal hebben we 4.770 bomen en struiken geplant, samen met Limburgs Landschap Vlaanderen. Tijdens ons veldbezoek in augustus 2024 zagen we dat de natuur hier nu alweer tot…

Lees het verhaal
sporkehout
Sporkehout
Zomereik
Zomereik
meidoorn
Meidoorn
zachte-berk-blad
slak-hazelaar

Voorbeelden van bomen en struiken die we planten zijn van links naar rechts: sporkehout (vuilboom), zomereik, meidoorn, zachte berk, hazelaar.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten de bomen op een grasland ten oosten van Houthalen-Oost (in de provincie Limburg in Vlaanderen). Deze locatie ligt precies tussen de natuurgebieden Nationaal Park Hoge Kempen, Zwartberg en Hengelhoef in. Het is dus een prachtige locatie om de natuur verder te versterken en uit te breiden!

Onze samenwerkingspartner

Binnen dit project werken we samen met Limburgs Landschap Vlaanderen. Deze stichting beheert meer dan 40 natuurgebieden verspreid over de provincie Limburg in België. In totaal gaat het om zo’n 2.700 hectare natuur. Naast het beschermen van bestaande natuur, zet de stichting zich ook in voor het ontwikkelen van nieuwe natuur, zoals bij dit project. Wij leveren daar vanuit Trees for All graag een bijdrage aan: met dit project, maar ook met toekomstige projecten!

logo-limburgs-landschap-vlaanderen

Plant een boom voor een bosrijke wereld

Vind je het belangrijk dat Trees for All dit soort projecten kan blijven steunen? Dan kun je ons steunen met een donatie. Voor elke boom in Nederland, planten we er ook één in het buitenland.

Plant een boom