Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
elize

Ambassadeur Elize plant bomen met haar modellenbureau: "Andere bureaus waren mijn groene gezeur wel zat"

Onze ambassadeur Elize Been heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als greenfluencer en internationaal model. Vorig jaar richtte ze haar eigen modellenbureau ‘Belle & Co’ op. Bij dit groene bureau zijn inmiddels meer dan 100 modellen en influencers aangesloten die enkel klussen doen voor verantwoorde merken. Voor ieder model dat wordt ingehuurd, plant Elize ook nog eens twee bomen. Wat drijft deze groene doener?

Model op ‘latere leeftijd’

Voordat Elize fulltime aan de slag ging als model, werkte ze bijna tien jaar als maatschappelijk werker. “In die tijd werd ik weleens benaderd door fotografen en modellenbureaus, maar ik ging er nooit op in”, vertelt Elize. “Naar mijn idee waren modellen vaak lange en te dunne, jonge meiden die er allesbehalve uitzagen zoals ik. En stiekem durfde ik helemaal geen ‘ja’ te zeggen.”

Dat verandert rond haar dertigste, wanneer ze haar eerste klus aanneemt. “Daarna ging het hard. Ik werd steeds vaker gevraagd als model en mocht zelfs in Kaapstad wonen.” Elize neemt in die periode zoveel mogelijk werk aan en reist voor haar opdrachtgevers de hele wereld over. “Maar na de zoveelste shoot voor een webshop en de zoveelste vlucht begon dat te wringen. Ik voelde aan alles: dit wil ik niet meer.”

Geen fast fashion meer

Gelukkig heeft Elize inmiddels al naam gemaakt als model en kan ze bij bureaus aangeven dat ze zo min mogelijk wil vliegen. De vliegreizen die ze nog wel maakt, compenseert ze via Trees for All. “Op de set vroeg ik ook steeds vaker waar de kleding die ik moest dragen vandaan kwam. Toen niemand me dat kon vertellen, wilde ik ook geen shoots meer doen voor fast fashion-merken. Zo begon ik langzaamaan alleen voor groene merken te werken.”


In 2022 ontstaat haar idee om zelf een modellenbureau op te richten. “Ik werd het zat om me in te schrijven bij bureaus die niet op mijn groene wensen wilden ingaan. Hoe fijn zou het zijn als ik de regels zelf kon bepalen? En eerlijk is eerlijk: de bureaus waren mijn groene gezeur ook wel een beetje zat.”

Onze ambassadeur Elize Been richtte haar eigen modellenbureau op en plant bomen voor elke shoot.

Gat in de markt

En zo ontstaat Studio Belle & Co, een bureau waar modellen en influencers zijn aangesloten die geloven in een duurzame en eerlijke wereld. “Onze modellen werken alleen voor merken die iets goeds doen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid of het creëren van bewustwording”, vat Elize samen. En dat blijkt een gat in de markt.

Om modellen te vinden doet Elize een oproep op Instagram. “Ik hoopte dat er in elk geval drie mensen zouden reageren. Maar inmiddels bestaat Belle & Co uit bijna honderd modellen en influencers die dagelijks werk hebben. Echt geweldig.”

“Als groen en inclusief modellenbureau zijn we heel vernieuwend, terwijl dat eigenlijk de standaard zou moeten zijn.”

Duurzame check-in

De aanvragen die wekelijks binnenkomen, worden eerst gecheckt. “We vragen bijvoorbeeld waar de fabriek van een bedrijf staat of aan welke keurmerken een bedrijf voldoet”, geeft Elize als voorbeeld. Denk daarbij aan het PETA keurmerk voor vegan producten of de Global Organic Textile Standard (GOTS) die strenge eisen stelt aan de productie en verwerking van vezels tot kledingstukken.  

Op dit moment werkt Belle & Co bijvoorbeeld voor MUD Jeans en de duurzame kledingwinkel Sophie Stone in Utrecht. Elize: “Maar ook Basic Fit is een klant van ons. Zij vinden inclusiviteit heel belangrijk, wat ook perfect bij onze visie past.”

De modellenindustrie wakker schudden

Naast de behoefte aan groene modellen, blijkt er onder modellen ook behoefte te zijn aan een bureau als Belle & Co. “We zijn een plek waar modellen zichzelf kunnen zijn en waar niet gekeken wordt naar gender, afkomst of maten”, vertelt Elize trots. “We blijken heel vernieuwend te zijn, terwijl dit wat mij betreft de standaard zou moeten zijn.”

Met Belle & Co hoopt Elize uiteindelijk de modellenindustrie wakker te schudden. “Enerzijds willen we bedrijven inspireren, anderzijds laten we een tegengeluid horen op al die merken die nog niet bezig zijn met duurzaamheid.”

Zo plant ze voor elke shoot of samenwerking twee bomen via Trees for All. Opdrachtgevers vraagt ze nog eens twee bomen extra te doneren. “Elke maand maak ik de balans op en plant ik de bomen via Trees for All. De certificaten die ik krijg, stuur ik naar mijn opdrachtgevers. Daar krijg ik elke keer weer superleuke reacties op. Een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld was nog nooit zo simpel.”

Lang leve de planeet

De droom van Elize is om met Belle & Co het grootste modellen- en influencersbureau van Nederland te worden. Daarnaast wil ze meer evenementen organiseren. “De eerste staat al gepland op 10 juni”, zegt ze trots. “Dan organiseer ik samen Watdajel een muziek- en dansfestival in Amsterdam. We zetten de planeet in het zonnetje met groene kunstexposities, duurzame influencers en natuurlijk muziek. Zo wil ik nog meer mensen inspireren en laten zien dat duurzaamheid vooral ook heel leuk is. Ik hoop je daar te zien!”

Festival Watdajel vindt plaats op 10 juni 2023 in Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar via: Watdajel.com. Voor ieder verkocht ticket gaat een deel van de opbrengst naar Trees for All.

Plant mee voor een bosrijke wereld

Wil je net als Elize een steentje bijdragen aan meer bomen in de wereld? Plant met ons mee! Voor elke boom in Nederland planten we er ook één in het buitenland.

Plant een boom