Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
niek-van-den-adel-handbike

De meest negatieve CO2-reis ooit: op de handbike van Huizen naar Birmingham

Maak kennis met onze nieuwste ambassadeur Niek van den Adel! Deze energiebom is niet alleen schrijver, spreker én ondernemer, maar ook de man die ruim 600 kilometer naar Engeland fietst om geld op te halen voor bomen. Dat is al een prestatie op zich, maar Niek fietst ook nog eens met een handbike, omdat zijn lichaam voor negentig procent verlamd is. Als dat geen motivatie is voor een bosrijke wereld, dan weten wij het ook niet meer!

Dwarslaesie

Het levensverhaal van Niek is bijzonder. Hij werkte jarenlang in de horeca en als consultant, maar kreeg in 2010 een motorongeluk. Het gevolg was een dwarslaesie, waardoor hij bijna volledig verlamd is. Sindsdien gaat Niek “al rollend” door het leven met zijn rolstoel en handbike. Want achter de geraniums zitten, dat is niets voor hem.

De afgelopen jaren richtte Niek twee bedrijven op: een sprekersclub en een trainingsbureau gespecialiseerd in de veerkracht van mensen. Hij schreef vier boeken en deelt op internationale podia zijn verhaal over veerkracht. Zo bouwde hij een enorm netwerk op aan mensen en bedrijven. Dat netwerk wil hij nu inzetten voor Trees for All, om aandacht te vragen voor een bosrijke wereld. Want zoals hij zelf zegt: “Je leven heeft alleen zin als het je zin gééft. En werken aan een groene wereld, dat geeft mij zin.”

Op de handbike naar Engeland

Elk jaar bezoekt Niek talloze evenementen in binnen- en buitenland. Van 20 tot 23 juli 2023 staat er een groots evenement over persoonlijke ontwikkeling op de planning: Unleash the Power Within in het Engelse Birmingham. En waarom zou je zo’n internationaal evenement niet op de fiets bezoeken, dachten Niek en zijn compagnon Peter. “Zo willen we de meest CO2-negatieve reis ooit maken. Goed voor onze aarde én voor onze buikjes!”

612 kilometer fietsen

De twee mannen hebben een route uitgestippeld van 612 kilometer van Huizen naar Birmingham. Niek fietst op zijn handbike, Peter met een gewone fiets. Ondertussen halen ze met hun actie zoveel mogelijk geld op voor bomen. Het streefbedrag is € 5.000,-, zodat Trees for All duizend bomen kan planten.

Niek: “Ik wilde sowieso niet naar Engeland vliegen. De trein was een optie, maar ik dacht ook: hoe vet zou het zijn als ik mijn netwerk kan inzetten door keihard af te zien en geld op te halen om bomen te planten? Als ik dit kan terwijl negentig procent van mijn lijf verlamd is, dan kan ik anderen zeker inspireren om ook een stapje in de groene richting te zetten.”

Precies 13 jaar geleden nadat ik een dwarslaesie kreeg, lig ik weer op mijn rug. Maar dan dit keer in mijn fiets, in plaats van op het asfalt.

Veerkracht

Het inspireren van mensen is voor Niek een belangrijke drijfveer. “Mijn boodschap gaat altijd over veerkracht. Zo lang je ademt, kun je het leven aan. Maar daarvoor heb je wel longen nodig. Hetzelfde geldt voor de aarde. Bomen zijn de longen van de aarde, dus zonder bomen is er geen leven. Wat mij betreft praten we dus ook niet over een klimaatcrisis, maar over een bestaanscrisis.” 

Daarnaast is er nog een link tussen Nieks werk en het planten van bomen. “Mijn werk is altijd gericht op gedragsverandering. Anders met de aarde omgaan vraagt ook om gedragsverandering. Daarvoor helpt het om iets tastbaars te kunnen doen. Bomen kunnen we voelen, ruiken en planten. Daarom past deze actie zo goed bij mij.”

Op naar de duizend bomen

Het grote netwerk van Niek heeft hem al enorm geholpen om driekwart van de zijn streefbedrag op te halen. “De komende tijd ga ik nog veel actiever op social media posten en onze reis vastleggen”, vertelt hij enthousiast. “Zo kan iedereen thuis ook meegenieten.” Op 16 juli 2023 is het zover. “Precies 13 jaar geleden nadat ik een dwarslaesie kreeg, lig ik weer op mijn rug. Maar dan dit keer in mijn fiets, in plaats van op het asfalt.”

Wij wensen Niek en Peter ongelooflijk veel succes met deze uitdaging. Een voorproefje van hun reis bekijk je hier:

Start jouw actie voor een bosrijke wereld

Wil jij net als Niek op een unieke manier geld inzamelen voor een bosrijke wereld? Maak via ons actieplatform dan je eigen actiepagina aan. Vraag bijvoorbeeld boomdonaties voor je verjaardag of ga net als Niek een sportieve uitdaging aan.

Naar het actieplatform