Arriva en haar reizigers zitten op het groene spoor

Laat je de auto vaak staan voor de bus of trein? Dan reis je natuurlijk al hartstikke duurzaam. Toch stoot het openbaar vervoer ook broeikasgassen uit. Als het aan Arriva ligt maken haar reizigers vanaf 2025 alleen nog maar CO2-neutrale ritten. Hoe? Met bijvoorbeeld duurzame brandstof, een groen busabonnement en slimme stoelbekleding.

 

Stap je in een bus van Arriva? Dan zie je aan het logo op de zijkant van de bus meteen hoe ‘groen’ je reis is. Het plaatje van een stekker geeft aan dat de bus op groene stroom rijdt, een druppel staat voor waterstof. En een tankspuit met een blaadje betekent biodiesel, dat is een biobrandstof gemaakt van afvaloliën- en vetten. Zo weet je als passagier dat je een duurzame rit maakt. “Dat geeft toch een goed gevoel”, zegt Froukje Mijnen, programmamanager duurzaamheid bij Arriva. “Ons doel is om vanaf 2025 alleen nog maar groene reizen aan te bieden.”

 

Diesel eruit, duurzame brandstof erin

Het regionale vervoersbedrijf berekent sinds 2019 haar footprint. Wat bleek de meest vervuilende post? Het dieselverbruik van hun bussen en treinen. Dat moest snel veranderen. De vervoerder stelde een routekaart op met maatregelen die zorgen dat het bedrijf vanaf 2025 CO2-neutraal is. Een greep uit de belangrijkste veranderingen: Arriva rijdt steeds meer met bussen en treinen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Ze introduceerden de duurzame WINK-treinen; voertuigen die vandaag op biodiesel rijden, en kunnen overgaan op elektriciteit zodra het spoor er klaar voor is. Ook hergebruikt de trein haar eigen energie die vrijkomt bij het remmen. Een slimme zet om stilletjes stationair te draaien bij een korte stationsstop. Een elektrische motor hoor je tenslotte niet!

Arriva-bus

Een boom van een ritje

Ook de reizigers van Arriva kunnen een duit in het zakje doen voor een duurzame reis. De vervoerder introduceerde met Trees for All het ‘Samen voor Groen-abonnement’ voor de bus. Per afgelegde kilometer doneren reizigers automatisch een halve cent. Dat is niet veel, maar toch leverde dit een mooie bijdrage op om in de afgelopen zes jaar 44.000 bomen te doneren die via Trees for All in Nederland en in de tropen geplant zijn. Sinds 2021 gaan de bomen die Arriva doneert alleen nog in Nederlandse bodem. “We willen bosprojecten dichterbij huis zoeken, zodat de bomen voor vergroening zorgen in gebieden waar onze passagiers wonen en reizen”, vertelt Froukje. “Met de aanplant van bomen zorgen we voor een schonere lucht.”

 

Sympathieke stoelen

Groen vervoer is voor Arriva de grootste stap. Maar alle beetjes helpen, dus óók de kleine initiatieven die het bedrijf organiseert. En die zijn vaak het leukst. Zo is al een deel van de bedrijfskleding milieuvriendelijker. Dat deel wordt gemaakt van gerecycled plastic. En is het pak van een buschauffeur te krap of te ruim geworden? Dan wordt deze outfit niet zomaar weggegooid, maar opnieuw gebruikt. Ook onderzoekt Arriva of de stoelen in de bus een duurzaam jasje passen. Zo testen ze op dit moment in een zevental bussen stoelbekleding gemaakt van ananasbladeren.

 

Froukje: “Bij gebruikte spullen moeten we altijd stilstaan en denken: kunnen we dit nog een tweede leven geven? En dat doen we al veel. We recyclen koffiebekers tot wc-papier en onze oude archiefkasten zijn in ArriCubes getransformeerd; creatieve en handige vergaderzitjes. Dit soort kleine acties dragen samen bij aan onze grotere missie voor een betere wereld.”