Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
plantdag-datasnipper-feb-2024-4

Bijna 31 voetbalvelden bos erbij in Noord-Brabant: resultaten 2023-2024

04 december 2024

Samen met stichting Brabants Landschap hebben we afgelopen winter 92.000 bomen en struiken geplant verspreid over de hele provincie Brabant. Hiermee planten we nieuw bos, herstellen we bestaand bos en zorgen voor meer verbinding tussen bestaande natuurgebieden. Hoe gaat het nu met de bomen?

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-bos-2

0

verschillende soorten

0 hectare

icon-aanplant

0 0

plantseizoen (dec – maart)

Van grasland naar biodivers bos

Samen met onze partner stichting Brabants Landschap werken we aan meer bos in Noord-Brabant. Dat doen we door bomen te planten op voormalig kruidenrijke graslanden. Deze graslanden met bijvoorbeeld klaver, boterbloem en pinksterbloem kunnen in principe van grote meerwaarde zijn voor de natuur en de biodiversiteit. Maar op de locaties waar wij bomen planten, is dit helaas niet het geval. Daar komt de biodiversiteit al jaren onvoldoende uit zichzelf op gang. Ook is de variatie aan natuur hier niet optimaal.

Door nieuw bos te planten, brengen we de biodiversiteit weer op gang. We zorgen voor een groter leefgebied en meer voedsel voor allerlei dieren en planten. Bovendien verbindt het nieuwe bos omliggende natuurgebieden met elkaar.

Dat is hard nodig, want de natuur in Brabant raakt steeds meer versnipperd. Kleine stukjes natuur, met bijzondere planten en dieren, raken hierdoor van elkaar geïsoleerd. De planten en dieren kunnen zich moeilijker, of zelfs helemaal niet meer, van het ene naar het andere gebied verplaatsen. Dankzij het nieuwe bos hebben dieren zoals de boommarter, ree, havik en zwarte specht straks weer een thuis.

En de graslanden die wél kruidenrijk zijn of de potentie hebben om dat te worden? Die laten we zo. Zij vormen een mooie aanvulling op de bossen in Nederland!

Nieuw bos bij de Pannenhoef verbindt natuur

Eén van de plantlocaties is bij het natuurgebied de Pannenhoef. Tijdens een boomplantdag in februari 2024 staken collega’s van DataSnipper de handen uit de mouwen. Ze zetten honderden bomen in de grond, zoals twee soorten wilgen, Gelderse roos en els. Dat was hard werken, want door de extreem natte winter was het gebied ontzettend drassig. Maar dat mocht de pret niet drukken! Daarna heeft Brabants Landschap het plantwerk afgemaakt.

Dit nieuwe bos vormt een ecologische verbinding tussen het natuurgebied de Pannenhoef en Landgoed De Moeren, de Oude Buisse Heide en de Kievitsmoeren. Met de aanplant zorgen we voor een geleidelijke overgang van hoog bos naar laag grasland. Zo voelen dieren als vossen, verschillende soorten vogels en wezels en hermelijnen zich straks thuis. Deze verbinding maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Brabant, een netwerk dat bestaande natuurgebieden in Brabant verbindt en vergroot.

Plantlocatie bij De Pannenhoef in februari 2024

Plantlocatie bij De Pannenhoef in mei 2024. De bomen staan al vol in blad!

Bomen groeien goed ondanks nattigheid

Ook tijdens de rest van het plantseizoen en in het voorjaar van 2024 heeft het ontzettend veel geregend. Sommige plantlocaties in Brabant stonden zelfs compleet onder water. Zware machines die helpen bij de grondvoorbereiding konden daardoor het land niet op. Ook kunnen de wortels van de bomen niet lang onder water staan. Daarom koos Brabants Landschap ervoor om de percelen die echt te nat stonden pas komend plantseizoen aan te planten.

Van de bomen die in de Pannenhoef zijn geplant, heeft een klein deel last gehad van wateroverlast en kreeg wat bruine bladeren. Gelukkig hebben de boompjes zich hersteld. Na de zomer zagen ze er alweer een stuk beter uit! Ook zijn er genoeg boomsoorten geplant die wel gewend zijn aan natte voeten en tegen een stootje kunnen, zoals wilgen.

Ondanks de extreem natte periode, groeien de bomen op de verschillende locaties in Noord-Brabant goed en is er maar weinig uitval. Brabants Landschap houdt de komende tijd goed in de gaten welke invloed al dat water heeft op de bomen.

Ondanks een extreem natte winter en nat voorjaar groeien de bomen uitstekend op de verschillende plantlocaties in Noord-Brabant

Bescherming tegen reeën

Om het nieuwe bos een goede start te geven, heeft Brabants Landschap rondom sommige plantlocaties rasters geplaatst. Zo wordt de aanplant beschermd tegen vraatschade, want loslopend vee en wild knabbelt graag aan jonge boompjes.

Klimaatbestendige bossen

In de nieuwe Brabantse bossen hebben we verschillende inheemse bomen en struiken geplant. Denk aan lijsterbes, veldesdoorn, haagbeuk, zoete kers, hazelaar, meidoorn, gagel, hondsroos, zomereik, winterlinde, vlier, zachte berk, hulst, vogelkers, Gelderse roos, liguster, wilde appel, zwarte els en wilg.

Zo creëren we sterke en diverse bossen. Zulke gevarieerde bossen zijn een stuk klimaatbestendiger dan bossen die maar uit één of enkele boomsoorten bestaan. Krijgt één soort het zwaar in de toekomst, bijvoorbeeld door droogte, ziektes of plagen? Dan zullen de overige boomsoorten het bos in stand houden.

Deze verschillende boom- en struiksoorten trekken ook weer planten en dieren aan die hier hun leefgebied en voedsel vinden. Dankzij de aanplant krijgt de biodiversiteit dus een flinke boost! De eerste resultaten zijn al merkbaar: bij een van de plantlocaties heeft Brabants Landschap al twee jagende buizerds gespot.

Ruimte voor natuurlijke processen

De graslanden zijn bewust niet helemaal vol geplant met nieuwe bomen en struiken. Brabants Landschap kiest ervoor om sommige percelen open te laten, zodat er ruimte overblijft voor natuurlijke ontwikkelprocessen. Zo kunnen bomen die hun zaden verspreiden, zoals berk en wilg, hier in de toekomst spontaan groeien.

Op die manier ontstaat er een natuurlijk en gevarieerd bos met bomen en struiken van verschillende groottes, leeftijden en structuren. Kortom, een bos voor de toekomst!

Dankjewel!

Zonder de steun van onze donateurs was het niet gelukt om dit project mogelijk te maken. Daar willen we jullie enorm voor bedanken. Samen hebben we Nederland weer een beetje groener gemaakt. Tot volgend plantseizoen!