Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
landschapselementen-utrecht

Groene erven in Utrecht dankzij 16.000 bomen en struiken: resultaten 2023-2024

17 september 2024

Het platteland rondom Utrecht kleurt groen! Dankzij de steun van onze donateurs hebben we afgelopen plantseizoen ruim 16.000 bomen en struiken op de erven van boeren en particulieren geplant. Zo werken we aan een groene en gezonde provincie voor mens én dier. Bekijk hier de resultaten!

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-boeren

0

deelnemende grondeigenaren

icon-aanplant

0 0

plantseizoen (dec – maart)

Vergroening van het landelijk gebied in Utrecht

De provincie Utrecht heeft grootse plannen: er komen maar liefst 600.000 nieuwe bomen bij! Deze groene ambitie steunen we met Trees for All graag. Samen met groenadviesbureau Orbis en de betrokken bewoners zetten we ons in voor een groener en gezonder buitengebied. Het resultaat? Meer dan 42 prachtige groene erven verspreid door de provincie Utrecht!

De bomen en struiken die zijn geplant op en rondom erven, hebben de functie van landschapselementen. Dat zijn structuren in een landschap, zoals heggen, bomenrijen of kleine bosjes. Deze landschapselementen hebben veel waarde voor het landelijk gebied. Ze vormen de leefomgeving van talloze planten en dieren en dragen bij aan een uniek en kwalitatief sterk landschap.

Helaas zijn er de afgelopen decennia veel van deze elementen verdwenen. Dat komt bijvoorbeeld door schaalvergroting van de landbouw, ruilverkaveling en de komst van prikkeldraad. Daarom zet Trees for All zich in om bomen en heggen op het platteland te herstellen Met elke geplante boom en heg herstellen we het karakteristieke landschap van de provincie Utrecht. Dit project hebben we gerealiseerd dankzij de steun van onze fantastische donateurs!

Wat hebben we in Utrecht gedaan?

Dit plantseizoen meldden maar liefst 42 enthousiaste boeren en bewoners zich aan om hun erven te vergroenen. Samen met Orbis stelden we voor elke deelnemer een uniek beplantingsplan op, waarin we rekening hielden met de bodem, de omgeving en de bomen die van oudsher in het gebied thuishoren. Zo zorgen we ervoor dat de juiste boom op de juiste plek staat, passend bij de omgeving én de wensen van de bewoners. Ook kregen de deelnemers instructies om de bomen op de juiste manier te planten en te beheren.

Vervolgens gingen de deelnemers zelf aan de slag. Ze plantten de bomen en struiken op hun erf in de vorm van landschapselementen, zoals bomenrijen, heggen, kleine bosjes of solitaire bomen. In totaal hebben we samen 16.102 bomen en struiken geplant! Zo hebben we het landschap rondom boerenerven en percelen door de hele provincie Utrecht groener en levendiger gemaakt.

Een van de plantdagen vond plaats in februari op een erf in Bunschoten-Spakenburg. Dankzij het harde werk van de deelnemers is op de grond rondom een boerderij 121 meter aan hagen en heggen geplant en een nieuw bosje.

Hoe gaat het met de landschapselementen?

De deelnemers waren goed voorbereid. Voordat de landschapselementen de grond in gingen, hadden  velen van hen al plantgaten gegraven en grondverbeteraar toegevoegd. Tussen december en maart vonden de uitdeeldagen plaats waarop de deelnemers hun bomen en struiken ontvingen. Vervolgens hebben ze door weer en wind geplant, want het was een extreem natte winter en nat voorjaar.

Ondanks de extreme regenval, is maar liefst 95% van de aanplant goed aangeslagen! Hier en daar hebben de bomen en struiken wat last gehad van de nattigheid. Van enkele deelnemers horen we terug dat een paar boompjes door hazen, reeën of andere dieren zijn aangevreten, maar we verwachten dat een deel van de aanplant hier wel weer bovenop komt.

Bedrijfspartners aan de slag in Utrecht

Een van de locaties waar we hebben geplant, is in Bunschoten-Spakenburg. Daarbij kregen de grondeigenaren hulp van onze donateur The Lekker Company tijdens een geslaagde plantdag. Dankzij het harde werk van de deelnemers is op de grond rondom een boerderij 121 meter aan hagen en heggen geplant en een nieuw bosje.

Ook hebben collega’s van onze donateur Accenture een erf ten zuiden van Veenendaal vergroend. Op een voormalig grasland hebben zij knip- en scheerhagen en een struweelhaag aangeplant. Ook hier is 95% van de aanplant uitgelopen!

Hieronder een greep uit de locaties in Gelderland waar afgelopen plantseizoen landschapselementen zijn geplant.

Op de plantdag in Veenendaal hebben onze donateurs knip- en scheerhagen en een struweelhaag aangeplant
De heg op het erf in Veenendaal is goed aangeslagen en staat in september 2024 vol in blad!
In Eemnes zijn er onder andere elzensingels aangelegd
In Tienhoven aan de Lek zijn er onder andere nieuwe heggen geplant
In Leusden heeft een deelnemer een kleine boomgaard geplant appel-, pruimen- en perenbomen, notenbomen en daaromheen heggen
In Kockengen zijn er nieuwe landschapselementen aangeplant tussen een rij knotwilgen
In De Bilt zijn er op Herenboerderij Nieuw Bureveld 400 struiken en 10 verschillende bomen geplant zoals eiken, tamme kastanje en fruitbomen, zoals kers, appel, peer en pruim
In Hoogland zijn er onder andere heggen, elzen en fruitbomen geplant op het gazon

Een boost voor de biodiversiteit

Op de erven in Utrecht zijn er verschillende inheemse en streekeigen soorten bomen en struiken geplant, die van nature thuishoren in de omgeving. Denk daarbij aan de veldesdoorn, haagbeuk, zwarte els, meidoorn en schietwilg.

Deze grote variatie aan soorten trekt straks allerlei planten en dieren aan. Broedvogels, amfibieën, reptielen, dagvlinders, insecten en kleine zoogdieren vinden hier namelijk hun voedsel, een schuilplaats of plek om zich voort te planten. In het verder open en vlakke landbouwgebied zijn deze landschapselementen daarom echte ‘biodiversiteitshotspots’.

Bovendien verbinden de landschapselementen het stedelijk en landelijk gebied. Dieren kunnen zich via de bomen en struiken makkelijker verplaatsen. Deze groene erven vormen als het ware ʻgroene snelwegenʼ tussen kleinere elementen en grotere natuurgebieden in het agrarisch cultuurlandschap.

En de eerste resultaten zijn al te zien. Een van de deelnemers liet aan ons weten dat ze dit jaar al veel meer insecten hebben!

De waarde van landschapselementen

Landschapselementen dragen ook bij aan een beter klimaat. De houtwallen, singels, heggen en hagen halen namelijk CO2 uit de lucht. Ook vangen ze fijnstof en stikstof af. Met dit project dragen we dus ook bij aan belangrijke doelen uit het Klimaatakkoord om CO2 en stikstof te reduceren.

Verder zorgen de landschapselementen voor zuurstof, schone lucht en schaduwplekken op hete dagen. Ook dragen ze een steentje bij aan milieuvriendelijke landbouw, doordat ze bijvoorbeeld insecten aantrekken die plagen op een natuurlijke manier bestrijden. Denk aan sluipwespen die de eikenprocessierups eten.

Tot slot geven de bomen en struiken het landschap een uniek karakter en identiteit waar de bewoners zich thuis voelen. De kenmerkende knotwilgen en elzensingels bijvoorbeeld! Zo ontstaat een prettige en gezonde (leef)omgeving voor mensen en dieren op het platteland.

Wil je meer lezen over het nut van landschapselementen en de meerwaarde ervan voor onze omgeving? Kijk dan op onze website.

landschapselementen-mobiel

Landschapselementen hebben talloze functies en voordelen. Ze dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit, duurzamere landbouw én een gezonde leefomgeving. Ook vormen ze de verbinding tussen natuurgebieden.

Dankjewel!

Zonder de steun van onze donateurs was het niet gelukt om dit project mogelijk te maken. Daar willen we jullie enorm voor bedanken. Samen hebben we Nederland weer een beetje groener gemaakt. Tot volgend plantseizoen!