Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
landschap-overijssel-2

Meer dan 108.000 bomen en struiken geplant op het Gelderse platteland: resultaten 2023-2024

17 september 2024

Trees for All zet zich in voor de aanplant van landschapselementen in de provincie Gelderland. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en particuliere grondeigenaren hebben we afgelopen plantseizoen meer dan 108.000 bomen en struiken geplant verspreid over de provincie.

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-bos-2

0

boom- en struiksoorten

icon-boeren

0

deelnemende grondeigenaren

icon-aanplant

0 0

plantseizoen (dec – maart)

Vergroening van het Gelderse platteland

In heel Nederland werkt Trees for All aan de aanplant van landschapselementen. Dit zijn bomen en heggen die de structuren vormen van onze landschappen. Deze elementen, ooit zo kenmerkend voor onze landelijke gebieden, zijn de laatste jaren helaas steeds meer verdwenen. Ook in de provincie Gelderland. En dat is zonde, want landschapselementen zijn cruciaal voor een beter klimaat, meer biodiversiteit én gezonde leefomstandigheden. Bovendien zorgen ze voor een aantrekkelijk landschap.

Daarom hebben we samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en honderden enthousiaste particuliere grondeigenaren ruim 108.000 nieuwe bomen en struiken geplant in het Gelderse platteland, verspreid over twee plantseizoenen. Dit project had niet gerealiseerd kunnen worden zonder de geweldige steun van onze donateurs!

Wat hebben we bereikt?

Afgelopen plantseizoen hebben 58 particuliere eigenaren verspreid over Gelderland bomen en struiken geplant op hun grond. Zij hebben verschillende soorten landschapselementen aangelegd, zoals kleine bosjes en bosranden. Zo leggen ze niet alleen nieuw groen aan, maar breiden ze ook bestaande natuur uit.

Grondeigenaren konden zich aanmelden voor dit project via onze projectpartner Landschapsbeheer Gelderland. Deze stichting heeft alle aanvragen beoordeeld op kwaliteit. De volgende stap was het maken van de beplantings- en beheerplannen. Zo zorgen we ervoor dat de juiste boom op de juiste plek terecht komt, passend bij de grond en de omgeving.

Hoe gaat het met de aanplant?

In december en in januari vonden de uitdeeldagen plaats waarop de deelnemers hun bomen en struiken ontvingen. Velen van hen plantten deze direct aan, maar de winter was extreem nat. Ook in Gelderland kampten grondeigenaren met ondergelopen stukken land. Op plekken die onder water stonden, werd de aanplant vaak uitgesteld.

Gelukkig heeft de late aanplant het ondanks de natte lente toch goed overleefd. Er is zelfs nauwelijks uitval! De bomen en struiken die het niet hebben gered, zijn vaak ten prooi gevallen aan hongerige reeën, hazen en konijnen.

De plantlocatie in Geesteren tijdens de boomplantdag in maart
De plantlocatie in Geesteren in augustus

Bedrijfspartners aan de slag in Geesteren

Een van de plantlocaties was in Geesteren, waar grondeigenaren hulp kregen van onze bedrijfspartners tijdens een geslaagde boomplantdag. In totaal zijn er 1.830 bomen en struiken geplant op een stuk land dat voorheen een paardenbak was. Het goede nieuws? Maar liefst 99% van de aanplant is goed aangeslagen! Een twintigtal bomen is aangevreten, waarschijnlijk door reeën, maar deze lopen van onderaf gewoon weer uit.

Na de aanplant hebben de eigenaren in Geesteren veel blad en takken verspreid om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. En met succes: er komt nu al een overvloed aan planten op, zoals brede wespenorchis, zwarte toorts, veldzuring, gekroesde melkdistel, bezemkruiskruid, bergviooltje, groot nagelkruid, vlasbekje, boerenwormkruid, ruige lathyrus, gewoon biggenkruid, cipreswolfsmelk en muizenoor. De natuur leeft weer op!

Samenwerken met grondeigenaren

Naast de aanplant, zijn de deelnemers ook verantwoordelijk voor het beheer ervan. Dat doen ze minimaal 10 jaar. In de eerste jaren is het belangrijk dat de jonge beplanting voldoende water krijgt in droge periodes en wordt vrijgemaakt van ongewenste ruigtekruiden. Hierdoor krijgen de deelnemers toegang tot een kennisbank van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ook vanuit Trees for All blijven we betrokken om de aanplant te monitoren.

Hieronder staan enkele voorbeelden van locaties in Gelderland waar het afgelopen plantseizoen landschapselementen zijn geplant.

In Harfsen heeft de grondeigenaar fruitbomen, paardenkastanje, notenboom en lindes kunnen planten.
Naast een grasland in Vorden heeft de grondeigenaar een struweelhaag geplant.
In Klein Essen heeft de grondeigenaar een poel aangelegd en daaromheen bomen geplant.
In Azewijn heeft een grondeigenaar een bestaande struweelhaag uitgebreid en kale plekken opgevuld.
In Zieuwent zijn op een voormalige landbouwgrond onder andere een struweelhaag, hoogstamfruitboomgaard en een bosje geplant. Op de hoek van het weiland is een vogelbosje toegevoegd met wilgen, zwarte els en ratelpopulier. Dit wordt verbonden met het landschap door een rij knotwilgen.
In Wadenoijen heeft een grondeigenaar een nieuwe struweelhaag langs een weide aangeplant.
Vlakbij de Veluwe in Kootwijk zijn op een voormalig weiland een nieuw stuk bos en een bomenlaan geplant.

Een boost voor de biodiversiteit

In Gelderland zijn veel verschillende soorten bomen en struiken geplant. Voorbeelden zijn eik, beuk, els, hazelaar, meidoorn, veldesdoorn, berk, kardinaalsmuts en lijsterbes . Dit zijn inheemse soorten die van nature thuishoren in deze omgeving en veel bijdragen aan de biodiversiteit. Deze variatie aan soorten trekt allerlei planten en dieren aan. Broedvogels, amfibieën, reptielen, dagvlinders, insecten en kleine zoogdieren vinden hier hun voedsel, een schuilplaats of plek om zich voort te planten.

Bovendien dragen de landschapselementen bij aan verbindingen tussen gebieden. Dieren kunnen zich via de bomen en struiken gemakkelijker verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Dankzij de aanplant ontstaan er als het ware ʻgroene snelwegenʼ tussen kleinere elementen en grotere natuurgebieden in het agrarisch cultuurlandschap.

De waarde van landschapselementen

Landschapselementen dragen ook bij aan een beter klimaat. De houtwallen, singels, heggen en hagen halen namelijk CO2 uit de lucht. Ook vangen ze fijnstof en stikstof af. Met dit project dragen we dus ook bij aan belangrijke doelen uit het Klimaatakkoord om CO2 en stikstof te reduceren.

Verder zorgen de landschapselementen voor zuurstof, schone lucht en schaduwplekken op hete dagen. Ook dragen ze een steentje bij aan milieuvriendelijke landbouw, doordat ze bijvoorbeeld insecten aantrekken die plagen op een natuurlijke manier bestrijden. Zo ontstaat een prettige en gezonde (leef)omgeving voor mensen en dieren op het platteland.

Wil je meer lezen over het nut van landschapselementen en de meerwaarde ervan voor onze omgeving? Kijk dan op onze website.

landschapselementen-mobiel

Landschapselementen hebben tal van functies en voordelen. Ze dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit, duurzamere landbouw en een gezonde leefomgeving. Ze verbinden ook natuurgebieden.

Dankjewel!

Zonder de steun van onze donateurs was het niet gelukt om dit project mogelijk te maken. Daar willen we jullie enorm voor bedanken. Samen hebben we Nederland weer een beetje groener gemaakt. Tot volgend plantseizoen!