5 vragen aan collega Jeroen over bosherstel op Borneo
25 mei 2023
25 mei 2023
Op een aantal plekken ter wereld vind je unieke biodiversiteit-hotspots: gebieden waar uitzonderlijk veel bedreigde planten en dieren leven. Zoals het eiland Borneo, waar wij sinds 2022 een project steunen. Jeroen van der Horst, Manager internationale projecten, vertelt waarom dit zo hard nodig is.
“Naast klimaatverandering is het verlies van biodiversiteit een groot en onderschat probleem. Een groot deel van de boomsoorten op aarde verdwijnt wanneer er geen bestuivers meer zijn zoals insecten en vleermuizen of zaadverspreiders waaronder vogels en zoogdieren. Daardoor neemt bodemerosie toe, raakt de waterhuishouding in bossen ontregeld en verergert de klimaatcrisis. Een vicieuze cirkel, die wij willen doorbreken met de aanplant van bos. Een gezond bos is onlosmakelijk verbonden met gezonde biodiversiteit.”
“Op Borneo herstellen we het tropisch regenwoud in Sebangau National Park, samen met onze projectpartner Borneo Nature Foundation. Dit is één van de meest waardevolle moerasveenbossen ter wereld. Deze bossen nemen enorm veel CO2 op en zijn het leefgebied van ontelbaar veel planten en dieren, waaronder de Borneose orang-oetan, die met uitsterven wordt bedreigd. Deze apensoort is een sleutelsoort: gaat het goed met de orang-oetan, dan gaat het ook goed met het bos en met vele andere planten en dieren.”
“Sebangau National Park staat onder toezicht van de overheid. Maar door de grootte van het gebied en de beperkte middelen is het moeilijk het park te beschermen. Door de inwoners van omliggende dorpen te betrekken, wordt de controle hoger. Bovendien zijn de inwoners niet alleen verantwoordelijk voor de aanplant, maar ook voor brandpreventie en wekelijkse patrouilles. Hierdoor blijft het bos beter beschermd. Dat heeft weer als voordeel dat water beter wordt vastgehouden en het veen goed nat blijft, waardoor het risico op bosbranden afneemt.”
Grote delen van het tropisch regenwoud op Borneo zijn verdwenen door illegale houtkap en bosbranden. Daarom planten we samen met onze partner Borneo Nature Foundation 100.000 bomen. We doen dit samen met families uit omliggende dorpen, die de boompjes opkweken en beschermen.
Lees meer over het project“Ik heb veel respect voor de lokale medewerkers die zich dag en nacht inzetten voor het behoud van het bos. Het planten van bomen is een belangrijk middel voor bosbescherming op de lange termijn. Gemeenschappen krijgen inkomsten en het bos wordt hersteld. Bovendien vormt de toegewijde bevolking een schild tegen illegale activiteiten, zoals kap. De bosaanplant omvat elk jaar een paar honderd hectare, maar de impact van deze strategie is vele malen groter.”
“Tijdens mijn werk in de tropen heb ik de wouden in rap tempo zien verdwijnen. Ik heb gezien dat de inzet van de lokale bevolking cruciaal is voor bosherstel en -beheer op de lange termijn. Met de financiële steun van onze donateurs maken wij dat mogelijk. Niet alleen op Borneo, maar bijvoorbeeld ook in Mexico en op Madagaskar. Onze projecten zijn relatief gezien kleinschalig, maar ze zijn een rolmodel voor bosherstel en duurzaam landgebruik in de wijde regio. Dat motiveert enorm.”
Wil jij bijdragen aan het herstel van tropisch regenwoud op het Indonesische eiland Borneo? Plant dan met ons mee. Voor elke boom op Borneo planten we er ook één in Nederland.
Plant een boom