Vietnam

Trees for All gaat samen met lokale partners en inwoners de zwaar gedegradeerde kustzone van Centraal-Vietnam herstellen.

Status: Actueel project

Aanleg van duinbossen in Centraal-Vietnam

De kust van Centraal-Vietnam wordt in toenemende mate geteisterd door tropische stormen en tyfoons. De natuurlijke vegetatie in de duinen is nagenoeg verdwenen waardoor de dorpen in het achterland kwetsbaar zijn voor overstromingen. Met ons project dragen we bij aan het herstel van duinbossen, zorgen we voor natuurlijke kustbescherming en helpen we de lokale bevolking met de ontwikkeling van een veerkrachtig, klimaatbestendig ecosysteem.

Waarom is dit project nodig?

Het langgerekte kustgebied van Centraal-Vietnam is sterk geërodeerd. De temperaturen lopen hoog op, tot boven de 40 °C in de droge tijd. In de regentijd zijn er overstromingen als gevolg van tropische stormen. De duinbossen en mangroven die vroeger de dorpen beschermden tegen deze extreme weersomstandigheden, zijn vrijwel volledig verdwenen door grootschalige ontbossing en verkeerd landgebruik. De lokale bevolking van rijstboeren en vissers wordt daardoor steeds meer blootgesteld aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende overstromingen, tyfoons, langdurige droogte en watervervuiling.

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-moederboom

0

bomen worden geplant

icon-hectare-bos

0

hectare zwaar gedegradeerde duinen

icon-boeren

0

dorpelingen betrokken

icon-huishoudens

0

families profiteren van het project

Wat gaan we hieraan doen

Het is noodzaak om de oorspronkelijke duinbossen terug te krijgen. Trees for All gaat de aankomende jaren 120.000 inheemse bomen en struiken aanplanten om de kustzone te herstellen en te beschermen. Een aantal daarvan staat als kwetsbaar en bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN. Het project is in nauwe samenwerking met de autoriteiten en dorpen en dient als voorbeeld van een ‘nature-based solution’ voor een levensgroot klimaatprobleem. Daar profiteert de hele regio van!

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

1. No Poverty
5. Gender equality
6. Clean water and sanitation
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

De aanplant vindt plaats in de provincie Phu Yen.

Onze partners

In dit project werken we nauw samen met onze projectpartner UNIQUE Forestry and Landuse GmbH en het Institute of Resources and Environment van Hue University (IREN). Zij hebben ruime ervaring in het gebied en onderhouden goede contacten met het Vietnamese Staatsbosbeheer en de deelnemende dorpen. De dorpelingen worden getraind door het Vietnamese projectteam en zullen zorg dragen voor de ontwikkeling van de duinbossen op lange termijn.

We herstellen een bijzonder en bedreigd ecosysteem en verbeteren de leefomstandigheden van de mensen in de regio.

Vietnnam-jonge-boompjes
Vietnam-kust-luchtfoto
Vietnam-kustherstel