Vietnam
Trees for All zet zich in voor het herstel van duinbossen langs de kust van Centraal-Vietnam. Hiermee beschermen we de kustregio tegen extreem weer en voorkomen we dat bedreigde boomsoorten voorgoed verdwijnen.
Trees for All zet zich in voor het herstel van duinbossen langs de kust van Centraal-Vietnam. Hiermee beschermen we de kustregio tegen extreem weer en voorkomen we dat bedreigde boomsoorten voorgoed verdwijnen.
bomen planten
hectare duinlandschap herstellen
plantperiode
Veel duinbossen in Centraal-Vietnam zijn door de jaren heen verdwenen door houtkap. Samen met onze lokale partners in Vietnam zetten we ons in voor het herstel van deze bossen om 3 belangrijke redenen.
Duinbossen zijn een belangrijk soort ecosysteem. Met hun wortels remmen ze de kracht van wind en water, en houden ze de bodem en het zand bij elkaar. Zo beschermen ze de kustregio op een natuurlijke manier tegen erosie en extreem weer, zoals tyfoons, overstromingen of zandstormen.
Dat is zeker in Centraal-Vietnam van groot belang. Door de combinatie van ontbossing en klimaatverandering worden de omstandigheden hier steeds moeilijker. Tyfoons bijvoorbeeld, komen nog vaker voor dan vroeger. En waar de temperaturen in de droge tijd van het jaar kunnen oplopen tot 40 graden of meer, heeft de regio in de regentijd juist last van tropische buien en overstromingen. Met het herstel van duinbossen maken we het kustgebied dus weerbaarder tegen dit soort extreme omstandigheden.
Door het verdwijnen van de duinbossen dreigen veel unieke boomsoorten in Vietnam uit te sterven. Meerdere bomen staan al op de Rode Lijst van IUCN. Ook is het voor de natuur lastig om op de arme zandbodems van nature te herstellen.
Daar komt bij dat de afgelopen jaren veel exotische boomsoorten zijn aangeplant die van oorsprong niet in het duingebied groeien. Denk aan acacia en casuarina. Deze soorten geven niet dezelfde bescherming als de oorspronkelijke duinbossen en hebben ook nog eens weinig waarde voor de lokale biodiversiteit: ze trekken nauwelijks planten en dieren aan.
Daarom herstellen we het duinbos door inheemse en streekeigen boomsoorten te planten die van nature in deze kustregio thuishoren. Zo versterken we de biodiversiteit en voorkomen we dat originele boom- en struiksoorten uitsterven. Neem bijvoorbeeld de Lithocarpus concentricus. Deze soort stond als ‘mogelijk uitgestorven’ op de Rode Lijst van bedreigde soorten, maar wordt dankzij dit project weer volop in het kustgebied geplant!
Van links naar rechts: de Lithocarpus concentricus en Melaleuca cajuputi die kenmerkend zijn voor de Vietnamese duinbossen en binnen dit project worden geplant. Foto’s: Ho Ngoc Anh Tuan
Een boom planten is stap één, maar belangrijker is dat we ervoor zorgen dat het bos ook in de toekomst behouden blijft. Daarom planten we inheemse boomsoorten waar de lokale bevolking ook een economisch belang bij heeft. Een goed voorbeeld daarvan is de Melaleuca cajuputi, een boomsoort die helemaal thuishoort in de regio. De bladeren van deze boom worden gebruikt voor de productie van etherische oliën, die veel Vietnamezen als medicijn gebruiken.
Verder helpt de lokale bevolking met het verzamelen van de boomzaden, bij de aanplant en met de monitoring en het onderhoud van de jonge bomen. Op deze manier zorgt het project dus ook voor extra werk en inkomen voor de mensen hier.
Het herstel van de duinbossen vindt plaats in de regio Phong Binh in Centraal-Vietnam. De plantlocaties behoren tot een beschermd gebied waar nog restanten van het oorspronkelijke duinbos over zijn. Met de nieuwe aanplant versterken we dit bestaande bos en stimuleren we de natuurlijke regeneratie waarbij de natuur weer uit zichzelf op gang komt.
We herstellen de duinbossen samen met onze partners Unique land use en HUSTA (een academisch onderzoeksinstituut). Beide organisaties hebben veel ervaring in de regio en goede contacten met Vietnamese autoriteiten en lokale bosbeheerorganisaties.
UNIQUE en HUSTA hebben samen een projectteam opgezet dat de lokale bevolking traint in het planten en beheren van de duinbossen. Bomen planten op zandgronden is namelijk best een uitdaging en vraagt dus om de juiste aanpak. Zo voegen projectmedewerkers aan alle plantgaten hydrogelkorrels toe die extra vocht vasthouden. Ook dekken ze de pas geplante bomen af met mulch; een soort compost dat uitdroging tegengaat. Goed voor de groei van de bomen!
Tot slot begeleidt HUSTA de lokale bevolking bij de monitoring van het project, waarbij de groei en ontwikkeling van de bomen met apps wordt bijgehouden. Zo is het bos ook op de langere termijn in goede handen.
Wie? Nou, een typische boom die van oorsprong in de Vietnamese duinbossen voorkomt. De soort stond als ‘mogelijk uitgestorven’ op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Toch bleken er nog een paar exemplaren in ons projectgebied te groeien. Een projectteam verzamelt nu de zaden van deze moederbomen en kweekt ze in de lokale kwekerij op tot kleine boompjes. Die gaan vervolgens in ons projectgebied de grond in om te voorkomen dat de soort hier voorgoed verdwijnt. Bovendien versterken we zo de natuurlijke regeneratie, waarbij de Lithocarpus concentricus weer uit zichzelf in het projectgebied begint te groeien.