Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
Landschap Spanje

Spanje

We brengen het oorspronkelijke bos terug in natuurpark Sierra de Maria-Los Velez in Andalusië. Samen met onze lokale partner planten we ruim 43.000 bomen, zoals steeneiken, moerbeibomen en jeneverbessen. Zo brengen we de natuur weer tot leven!

Status: Actueel project

Gefinancierd

Herstel van parklandschap in Spanje

In Andalusië ligt het indrukwekkende Sierra de Maria-Los Velez Natural Park. Aan dit park zijn sinds kort voormalige landbouwgronden toegevoegd. Maar de oorspronkelijke boomsoorten die hier ooit voorkwamen zijn verdwenen. Daarom herstellen we het parklandschap samen met onze lokale partner AlVelAl. We planten ruim 43.000 bomen die van oudsher in dit gebied voorkomen. Zo brengen we de natuur weer tot leven en zorgen we voor een geschikt habitat voor iconische diersoorten, zoals de Iberische lynx!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
icon-boom-6

0

bomen worden geplant

icon-hectare-bos

0

hectare grond

icon-bos-2

0

soorten bomen en struiken

Waarom is dit project nodig?

Het kale terrein in het natuurpark Sierra de Maria-Los Velez werd vroeger gebruikt als landbouwgrond. Daardoor is de grond is helemaal geërodeerd. Dat betekent in de praktijk dat er alleen nog wat gras groeit. De zaadbank van typische bomen die in dit gebied thuishoren, is helemaal verdwenen. Dat betekent dat soorten zoals eiken en jeneverbessen hier niet meer van nature kunnen groeien.

Daar brengen we verandering in met dit project. Samen met AlVelAl planten we karakteristieke bomen en struiken, die van oudsher in deze omgeving voorkomen. Zo zorgen we ervoor dat verschillende dieren hun plek in het gebied weer vinden. Denk aan vroedmeesterpadden en andere amfibieën, maar ook aan vogels en zoogdieren.

De kers op de taart is de terugkeer van de Iberische lynx, die een bedreigde status heeft op de Rode Lijst van bedreigde soorten van IUCN. De lynx is al in de buurt gesignaleerd, dus dat is veelbelovend!

iberische-lynx-spanje
Aasgier Spanje
Vroedmeesterpad Spanje

Wat gaan we in Spanje doen?

In 2022 planten we 43.800 bomen op 100 hectare kale grond. In totaal gaat het om vijftien verschillende soorten bomen en struiken die hier lokaal voorkomen. Denk aan de steeneik, jeneverbes en moerbeiboom.

De bodem in het gebied is stenig en hard. Dat betekent dat onze projectpartner de grond eerst zal omploegen, zodat de boompjes betere overlevingskansen hebben. Ook wordt aan elk plantgat hydrogel toegevoegd, dat de boompjes helpt om vocht vast te houden. Daarnaast zal onze projectpartner brede brandgangen aanleggen om de aanplant te beschermen tegen vuur.

Terugkeer van unieke diersoorten

In het projectgebied worden bovendien vijftien poelen gegraven. Die voorzien de bomen van water in droge tijden, maar trekken ook dieren en planten aan. De zeldzame Andalusische vroedmeesterpad bijvoorbeeld, krijgt zo meer leefruimte om zich voort te planten. Win-win!

Verder worden speciaal voor de Iberische lynx konijnenheuvels aangelegd. Hierdoor zal de populatie konijnen in het gebied toenemen, die op hun beurt een prooi vormen voor de lynx. Ook roofvogels zoals de steenarend en de havikarend profiteren hiervan. Op deze manier zorgen we ervoor dat unieke diersoorten in de omgeving kunnen terugkeren!

alvelal-spain-tree-planting
alvelal-spain-tree-planting
Herstel ecosysteem Spanje
Plantwerk Spanje
Boom Spanje
Landschap Spanje

Foto’s: AlVelAl

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals

Nieuws uit Spanje

Herstel van een ecosysteem dankzij de jeneverbes: we bezochten ons project in Spanje

Herstel van een ecosysteem dankzij de jeneverbes: we bezochten ons project in Spanje

In Spanje brengen we het oorspronkelijke bos terug in het indrukwekkende Sierra de Maria-Velez Natural Park. Dat doen we samen met onze lokale partner AlVelAl. We plantten er afgelopen jaar ruim 43.000 bomen, zoals de karakteristieke jeneverbes, steeneik en moerbeiboom. Maar dit project gaat om meer dan alleen herbebossing: we…

Lees het verhaal
Hoe inheems bos helpt tegen bosbranden in Spanje

Hoe inheems bos helpt tegen bosbranden in Spanje

Spanje worstelt met toenemende droogte en felle bosbranden. De verwoestijning van het binnenland zet door en de eerste bosbranden van 2023 zijn alweer een feit. Hoe gaan we daar als Trees for All mee om? Met ons project in Andalusië bieden we met slimme beplanting juist…

Lees het verhaal

Waar planten we bomen?

We planten bomen op voormalige landbouwterreinen die nu publieke grond zijn geworden. Dit gebied heet Los Chaveses. Het ligt in het Sierra de Maria-Los Velez Natural Park, nabij Almeria, in de regio Andalusië.

Onze projectpartner

Binnen dit project werken we samen met onze partner AlVelAl. Dit is een vereniging van boeren, ondernemers, onderzoekers en bewoners die samenwerken om het landschap in het zuidoosten van Spanje te verduurzamen. Ze herstellen het oorspronkelijke landschap met herbebossing en met regeneratieve landbouw.

AlVelAl is de eerste organisatie die door Preferred By Nature gecertificeerd is voor duurzaam ecosysteemherstel. Voor ons herbebossingsproject werkt AlVlAl nauw samen met de directie van het Sierra de Maria-Los Velez Natural Park.