Mexico (CO2-compensatie)
Trees for All steunt in Mexico het Scolel’te project van AMBIO. Samen herstellen we het boslandschap in Chiapas en helpen we boeren op weg met duurzame bosbouw en agroforestry.
Trees for All steunt in Mexico het Scolel’te project van AMBIO. Samen herstellen we het boslandschap in Chiapas en helpen we boeren op weg met duurzame bosbouw en agroforestry.
bomen planten
hectare grond
mensen profiteren van het project
CO2-credits
Samen met AMBIO helpen we lokale boeren en gemeenschappen op weg met duurzame bosbouw en agroforestry. Dit zijn duurzame alternatieven voor traditionele landbouw en veeteelt, waarvoor boeren een stuk minder land nodig hebben en dus meer bos behouden blijft.
Deelnemende boeren die hun land herbebossen.
In de hoger gelegen delen van Chiapas planten de boeren nieuw bos op voormalige veeweides. Dit zijn inheemse boomsoorten die van oudsher in dit gebied voorkomen, zoals eik en cipres. Deze soorten zijn goed voor de lokale biodiversiteit, doordat ze planten en dieren aantrekken die hier ook van nature thuishoren. De afgelopen jaren hebben de boeren verschillende gronden al met succes opnieuw bebost en hulp gekregen om de bossen op een duurzame manier te beheren. Op de foto hieronder zie je de aanplant van onder andere cipres van zo’n 12 jaar oud!
De bomen krijgen een plek op privégronden en gemeenschapsgronden van lokale boeren. Daarbij mogen boeren het bos uitdunnen voor houtoogst. Zij doen dit op zo’n manier dat er continu bomen blijven staan én weer teruggroeien. Op deze manier blijft er dus continu een boslandschap intact. En minstens zo belangrijk: door deze aanpak hebben de boeren extra inkomsten uit hout, zonder dat ze daarvoor nieuwe stukken bos (illegaal) hoeven te kappen. Zo gebruiken ze hun grond een stuk efficiënter én blijft bestaand bos beter beschermd.
Foto 1: De aanplant van bomen van zo’n 12 jaar oud (waaronder cipres). Foto 2: Een combinatie van loofbomen en naaldbomen zoals die hier van oorsprong in de regio voorkomen.
Naast duurzame bosbouw helpen we boeren op weg met agroforestry. Dit is een methode waarbij boeren bomen planten met daartussen gewassen, zoals koffie, mais, groente of fruit. Via AMBIO krijgen de boeren de nodige trainingen en technische ondersteuning om de aanplant te beheren en hier goede inkomsten aan over te houden.
Een succesvol voorbeeld hiervan is het Taungya systeem. Boeren planten inheemse bomen op maisvelden en kunnen de eerste twee à drie jaar nog mais oogsten. Daarna zijn de geplante bomen groot genoeg om voor schaduw te zorgen: een perfecte groeiomgeving voor koffie! De volgende vijf à zes jaar kunnen de boeren koffie verbouwen. Op deze manier gebruiken de boeren hun land niet alleen veel efficiënter, maar zijn ze ook een stuk minder afhankelijk van de opbrengst van één soort gewas.
Een van de boeren op zijn Taungya perceel, met op de achtergrond het bos dat de lokale gemeenschap behoudt.
De bomen krijgen een plek op het land van deelnemende boeren en gemeenschapsgronden in Chiapas. Het plantgebied bestaat grofweg uit twee delen: een zone met een gematigd klimaat (hoger gelegen) en een zone met een tropisch klimaat (lager gelegen). De agroforestry percelen liggen grotendeels in de tropische zone, terwijl duurzaam bosbeheer plaatsvindt in de gematigde zone.
Gedegradeerde en ontboste grond die we samen met de boeren willen herstellen.
Het Scolel’te project is een initiatief van AMBIO. Deze Mexicaanse non-profitorganisatie zet zich in voor duurzame ontwikkeling en milieubehoud, samen met lokale gemeenschappen. Met het Scolel’te project wil AMBIO verdere klimaatverandering beperken en de sociale welvaart in Mexico vergroten.
Scolel’te betekent ‘De boom die groeit’. Het is het allereerste project dat in 1997 door Plan Vivo werd gecertificeerd voor CO2-compensatie. We zijn trots dat we dit mede mogelijk kunnen maken dankzij de steun van onze donateurs. Zo werken we met elkaar aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving in Chiapas!
Via het Scolel’te project kun je je CO2-uitstoot compenseren. Dankzij deze donaties kunnen we meer bomen planten en meer boeren bij het project te betrekken. Scolel’te is hiervoor gecertificeerd door Plan Vivo. Dit internationale keurmerk garandeert dat de hoeveelheid CO2 daadwerkelijk door bomen wordt vastgelegd. Ook dragen projecten met een Plan Vivo certificering bewezen bij aan betere leefomstandigheden voor lokale gemeenschappen, met bijvoorbeeld extra werk en inkomen.