Geplante struiken in Mali
Alle projecten

Mali

De aanplant van de klimaatnoot in Mali draagt bij aan bescherming van akkers

Doneer

Aanplant van de klimaatnoot

In Mali heeft Trees for All meer dan vier miljoen struiken geplant die klimaatnoten leveren voor de lokale boeren. Deze struiken vormen een natuurlijke barrière en leggen bovendien CO2 vast. Van de noot kan ook nog eens biodiesel worden gemaakt.

Soort donatie?

Hoeveel bomen wil jij laten planten?

Natuurlijk gaan wij zorgvuldig om met jouw persoonlijke gegevens. Wil je weten hoe we dit doen? Bekijk onze privacyverklaring.

Dit hebben we gerealiseerd

Van 2007 tot en met 2017 hebben we boeren ondersteund in Mali. We hebben daar meer dan vier miljoen struiken geplant die klimaatnoten (Jatropha) leveren voor de lokale boeren. Omdat ze giftig zijn vormen de struiken een natuurlijke haag tegen geiten en koeien. De wortels van de plant houden vocht vast en voorkomen erosie van het land. De Jatropha groeit al tientallen jaren in het Sahelgebied van West-Afrika maar staat recent meer in de belangstelling, omdat de (giftige) zaden relatief veel olie bevatten. Uit de noten kan bio-olie worden geperst, die direct is te gebruiken voor generatoren die graanmolens aandrijven of water oppompen. Veel dorpen gebruiken zulke generatoren.

We werkten samen met de Foundation Mali Biocarburant (FMB). Boerencoöperaties en de regionale biodieselfabriek zijn vertegenwoordigd in deze stichting. De eerste jaren hebben we zitting gehad in het bestuur. Zodra deze goed zelfstandig kon functioneren hebben we ons teruggetrokken.

Van de olie kan ook biodiesel worden gemaakt. De verkoop van de noten levert de boeren een aanvullend inkomen op. De aanplant van miljoenen struiken door onze steun heeft de interesse gewekt van andere, veel grotere donateurs, die sinds 2015 de FMB in toenemende mate steunen, waarna wij in 2016 onze bijdragen hebben afgebouwd. In 2017 hebben we nog de bijdrage begeleid van 50.000 struiken uit naam van de Happy Trees Foundation uit Denemarken die via ons het project al jaren steunt. Het feit dat de boeren direct opbrengsten hebben van de struiken, is de beste waarborg dat deze planten duurzaam worden beheerd.

 

Status
  • Afgerond
Partners
  • Foundation Mali Biocarburant

De aanplant van miljoenen struiken door onze steun heeft de interesse gewekt van andere, veel grotere donateurs.

Mali, Afrika

De projecten van Trees for All dragen bij aan het realiseren van meerdere Sustainable Development Goals

editicon twitter twitter linkedin linkedin facebook facebook instagram icon_add icon_arrow-button icon_calculator icon_check icon_close icon_delete icon_download icon_faq-close icon_faq-open icon_info icon_input-select icon_marker-googlemaps icon_marker icon_phone icon_play-button icon_search icon_tree logo_footer logo_menu TON-CO2 arrow-left-carousel arrow-right-carousel