Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
hotels-for-trees-bomen-planten

Voor elke overgeslagen kamerschoonmaak plant Hotels for Trees een boom

Een boom planten was nog nooit zo makkelijk. Slaap je in een hotel dat aangesloten is bij onze partner Hotels for Trees? Dan hoef je alleen maar de tussentijdse schoonmaak over te slaan. In ruil daarvoor doneert het hotel een boom, die wij planten. Hoe kwam oprichter Floris Licht op dit idee?

Groene droomlocatie

“Til jij thuis iedere dag je tandenborstelhouder op om er een doekje onderdoor te halen?”, begint Floris Licht. “Nee, toch? Bijna niemand maakt elke dag zijn badkamer of slaapkamer grondig schoon. Waarom verwachten we dat wel in een hotel? Als het goed is, is je kamer flink geboend voor je komst. Dan kun je de tussentijdse schoonmaak misschien wel overslaan. Al helemaal als je er ook nog iets groens mee doet.”

Meer dan 290.000 bomen geplant

Floris is niet de enige die er zo over denkt. Sinds juli 2021 zijn 198 hotels in 20 landen aangesloten bij Hotels for Trees. Samen hebben zij sindsdien al meer dan 290.000 bomen geplant. En deze bomenteller loopt continu op. Op de website is precies te zien welke hotels deelnemen, hoeveel bomen ze hebben geplant en wat ze gisteren nog hebben gedoneerd.

Het werkt als volgt: bij een meerdaags verblijf hangen gasten een deurhanger aan de klink als ze de tussentijdse schoonmaak willen overslaan. De housekeeping weet: hier hoeven we niet schoon te maken. Voor iedere niet-schoongemaakte kamer per dag doneert het hotel een boom die geplant wordt in één van de projecten van Trees for All.

deurhanger-hotels-for-trees

Chief Tree Planting Officer

Floris noemt zichzelf gekscherend de ‘Chief Tree Planting Officer’ van de organisatie. Daarnaast is hij General Manager van het DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal. Hij werkt al sinds 2003 in de (internationale) hotelsector, een sector “met een hele grote voetafdruk”. Floris: “Met elke overnachting produceren hotelgasten gemiddeld 47 kilo aan CO2. Vooral door de (vlieg)reis die ermee gepaard gaat, maar ook door bijvoorbeeld airco’s, verlichting en waterverbruik.”

“Ik was verbaasd dat zoiets simpels nog niet bestond.”

– Floris Licht, oprichter Hotels for Trees

Voor de Executive Master Business Administration die hij in 2020 deed, schreef Floris een businessplan voor Hotels for Trees. Dat leverde een mooi cijfer op, maar belandde vervolgens op de plank. Pas tijdens een duurzaam event kwam het idee weer naar boven. Een van de opdrachten tijdens dit event was: je verbazing delen over iets wat makkelijk duurzamer zou kunnen. Floris verbaasde zich al langer over de onnodige schoonmaakbeurten in hotels. Na enthousiaste reacties van andere aanwezigen, wist Floris het zeker: Hotels for Trees moest er komen.

“Ik was eigenlijk verbaasd dat zoiets simpels nog niet bestond”, vertelt hij. “Je had al wel hotels die gasten een ‘green choice’ gaven en stimuleerden de schoonmaak te skippen maar vaak staken zij deze besparing vervolgens volledig in eigen zak, hetgeen ik zeer discutabel vind.”

Betrouwbare partij

Hotels for Trees is een stichting met ANBI-status. De samenwerking met Trees for All bestaat sinds dag één. Floris wilde in zee met een betrouwbare en professionele partij. “Trees for All blijft minstens tien jaar betrokken bij projecten en plant bomen voor de lange termijn. Ook vind ik het fijn dat ze ons jaarlijks met rapportages op de hoogte houden van de groei van de bomen.”

Inmiddels zijn er al meerdere boomplantdagen met hotelpartners geweest, waar zij zelf een deel van de bomen konden planten. “Daar krijgen we hele enthousiaste reacties op. Iedereen vindt het bijzonder om te zien dat er dankzij het skippen van de schoonmaak meer bos kan ontstaan.”

hotels-for-trees-bomen-planten
hotels-for-trees-certificaat-trees-for-all
Floris Licht (links) neemt het certificaat voor de 100.000ste geplante boom in ontvangst.
hotels-for-trees-bomen-planten
Deelnemende hotels planten bomen tijdens een van de boomplantdagen van Trees for All.

Niet langer wachten

Met Hotels for Trees snijdt het mes aan veel kanten, gelooft Floris. Er is minder schoonmaakpersoneel nodig. Handig, in tijden van grote personeelstekorten. Hotels besparen kosten, en het scheelt water, stroom, chemicaliën, linnen en zeepjes. Hotelgasten en medewerkers vinden het een leuk initiatief en het levert winst op voor de planeet.

Volgens Floris moeten we namelijk nú duurzame keuzes maken om de aarde leefbaar te houden. En de hotellerie kan een groot verschil maken, met de miljoenen gasten die hotels ieder jaar verwelkomen.

Groot en groen dromen

Dat het zó hard zou gaan met zijn stichting had Floris niet verwacht. “De wereld na covid helpt wel mee”, zegt hij. “Mensen willen duurzaam reizen.” De hotelmanager zit nog vol toekomstplannen. Zijn streven: vanaf 2025 minstens 1 miljoen bomen per jaar planten. Dream big, zullen we maar zeggen. En dat kan dus ook met een gerust hart in een lekker hotelbed.  

Plant mee voor een bosrijke wereld

Wil je net als Hotels for Trees met jouw organisatie bijdragen aan meer bos? Plant met ons mee. Er zijn allerlei opties: van eenmalig doneren tot partner van ons worden.

Bekijk de mogelijkheden voor bedrijven