Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
festival-central-park

Festival Central Park laat een groen geluid horen door bomen te planten

Met headliners als Anouk, Goldband en De Jeugd van Tegenwoordig is onze partner Central Park het grootste popfestival van Midden-Nederland. Maar ook het groenste! Bezoekers kunnen er bij het bestellen van hun kaartje voor kiezen één of twee bomen te doneren aan Trees for All. Hoe staat het nu met de bomenteller? En wat doet Central Park nog meer voor een betere wereld? Projectleider Jitske de Graaf vertelt.

Groene droomlocatie

Hoge bomen rondom een grote grasweide, betoverende bospaadjes en een vijver met zwanenbootjes. Het Utrechtse Park Transwijk is een ‘droomlocatie’, volgens projectleider Jitske de Graaf van festivalorganisatie The Zoo Events, dat Central Park festival organiseert.

“De vele bomen vormen een natuurlijke afbakening van het festivalterrein. En ze creëren lekker veel schaduw, voor als het 17 of 18 juni heel warm wordt. Al dat groen past perfect bij de sfeer die we willen uitstralen. Het is een oase van rust.”

En dat midden in de stad, in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. “De locatie doet onze festivalnaam zeker eer aan”, lacht Jitske. Bijkomend voordeel: door de centrale ligging is het terrein makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Dat stimuleert het festival door extra sneltrams in te zetten. Ook komen veel bezoekers met de fiets.

Groenste popfestival van Midden-Nederland

Central Park festival vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Park Transwijk. De eerste keer was een groot succes. Konden ze niet iets terugdoen voor het park, vroeg de organisatie zich af tijdens de evaluatie in 2022. Dat bleek in de praktijk lastig. Dus begonnen ze breder te brainstormen: iets terugdoen voor de wereld dan? Jitske: “We profileren ons als groenste popfestival van Midden-Nederland, dan moeten we daar ook bewijs voor leveren.”

Via een collega van Jitske kwam de festivalorganisatie al snel uit bij Trees for All. “Een mooie match met ons festival. Vanwege de vele bomen die wij in ons decor integreren, maar ook omdat we inzien dat bomen superbelangrijk zijn voor het leven op aarde. Zelf bomen planten via Trees for All was een passende volgende stap.”

bezoekers-festival-central-park
festival-central-park
festival-central-park

Bomen planten in Brabant en Borneo

De festivalorganisatie besloot 400 bomen te doneren: 200 in het Groene Woud in Brabant en 200 op het Indonesische eiland Borneo. Daarnaast kunnen bezoekers ervoor kiezen om bij de aankoop van hun kaartje voor €5,- één boom of voor €10,- twee bomen te doneren. “Daar hebben we veel leuke reacties op gehad. Veel mensen geven aan dat het een makkelijke en concrete manier is om een bijdrage te leveren aan een groenere wereld.”

De bomenteller blijft lopen

“Inmiddels staat de bomenteller op onze website al op meer dan 1.000 bomen”, vertelt Jitske trots. “Dat is meer dan ik had verwacht. Ik wist wel dat onze bezoekers maatschappelijk betrokken zijn; de meesten komen uit Utrecht, een progressieve stad. Maar met de huidige hoge inflatie had ik me ook kunnen voorstellen dat mensen die extra uitgave niet zouden doen. Heel tof. En we hebben nog meer dan een maand te gaan, hè.”

Tijdens het festival zal de organisatie bekendmaken wat de eindstand is geworden. Ook kunnen bezoekers op dat moment nog bomen doneren. Trees for All is op het terrein te vinden met een stand, waar we leuke activiteiten organiseren. En natuurlijk om mee te genieten van grote Nederlandse acts als Anouk, Maan of Son Mieux.  

festival-central-park

Over Central Park

Central Park is het groenste festival van Midden-Nederland. Het vindt plaats op zaterdag 17 en 18 juni 2023 in Park Transwijk in Utrecht. Beide dagen zijn bijna uitverkocht.

Vegan foodtrucks en decoritems hergebruiken

Naast het planten van bomen werkt Central Park op meer manieren aan duurzaamheid. Zo wordt het afval gescheiden, zijn er vegetarische en vegan foodtrucks en worden decoritems meerdere keren gebruikt. Verder combineert de organisatie transporten, waardoor er geen halflege trailers op de weg rijden. 

“In het verleden hadden we nog weleens vuurwerk”, zegt Jitske met een knipoog. “Gek om je voor te stellen, hè? Inmiddels weten we dat je een lichtshow ook prima kunt geven met ledverlichting. Zo zie je maar, het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.”

Plant mee voor een bosrijke wereld

Wil je met jouw organisatie ook een steentje bijdragen aan meer bos? Plant met ons mee!

Mogelijkheden voor bedrijven