Een duurzaam kaartje | Kaartje2go

Voor je verjaardag, je kerstkaarten, of gewoon voor de fun – een kaartje in de brievenbus geeft altijd een geluksgevoel. Webwinkel Kaartje2go.nl wil dit op zo’n duurzame mogelijke manier doen. Want laten we eerlijk zijn: zo’n kaartje heeft wel impact op het klimaat.

Kaartje2go verstuurt per jaar miljoenen kaartjes. “Die omvang komt met verantwoordelijkheid,” vertelt Mark van Kasteren, Chief Marketing Officer bij Kaartje2go. Duurzaamheid staat bij ons daarom hoog op de agenda. We zijn ons bewust van onze impact op het milieu. Het is de kunst om daar als bedrijf goed mee om te gaan.“

Duurzaam op alle fronten

Hoe doet Kaartje2go dat? Te beginnen bij het kantoorpand en de mobiliteit. Het pand draait op groene stroom, al het afval wordt gescheiden en maar liefst 84% van de medewerkers komt er lopend, met de fiets of het ov naartoe. Maar nog belangrijker zijn natuurlijk de producten. Klanten kunnen kiezen 100% gerecycled papier voor hun kaarten, of één van de andere FSC-goedgekeurde papiersoorten. Alle postkaarten worden, net als de enveloppen en doosjes, gemaakt van gerecycled papier. Kaarten drukken ze in een CO2-neutrale drukkerij, waar óók groene stroom wordt gebruikt. Diezelfde drukker heeft drukpersen met warmte-terugwininstallatie. ’s Winters wordt hiermee het gebouw verwarmd. Daarnaast worden orders zoveel mogelijk gecombineerd en steunt Kaartje2go het Groene Post project van PostNL. Ofwel, er wordt gekeken naar de hele keten.

Al 3 bossen geplant

Vanuit het ‘Kaartje2go goes green’ initiatief ontstond drie jaar geleden het idee om een eigen bos te planten via Trees for All. Inmiddels hebben ze al drie bedrijfsbossen geplant, in totaal 6500 bomen in Nederland en het buitenland. De samenwerking bevalt goed voor beide partijen. Van Kasteren legt uit hoe dat komt: “De mensen bij Trees for All zijn toegankelijk en hebben altijd een glimlach op hun gezicht. Dat maakt het ook zo prettig werken met ze.” En daar krijgen wij weer een glimlach van.

Kaartje2go

Stappen naar een kleine voetafdruk

Bij Kaartje2go zijn er al veel stappen gezet om klimaatneutraal te worden. Maar ze zijn er nog niet. Op dit moment wordt de totale CO2-uitstoot in kaart gebracht en zal de uitstoot die niet te verminderen valt, gecompenseerd worden. Daarnaast is de ambitie van de komende jaren: afscheid nemen van al het plastic in de verpakkingen. “Denk bijvoorbeeld aan de traditionele vensterenvelop, waar je door een stukje plastic de naam van de geadresseerde kan zien,” verduidelijkt Van Kasteren. Kaartje2go streeft naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, dus ze gaan het niet bij drie bossen houden. Sterker nog, bos nummer vier staat dit jaar nog gepland.