Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
kwekerij-tanzania

Tanzania

Trees for All en PAMS Foundation zijn een nieuw herbebossingsproject gestart in het Nguru gebergte, onderdeel van de Eastern Arc Mountains in Tanzania. Samen met de lokale bevolking gaan we 6.200 hectare gebied herbebossen om de unieke biodiversiteit te versterken en te beschermen.

Status: Actueel project

Herbebossing voor het behoud van biodiversiteit

Het Nguru gebergte in Tanzania is een echte biodiversiteisthotspot: er komen honderden soorten planten en dieren voor die nergens anders ter wereld leven. Die unieke biodiversiteit staat alleen flink onder druk door ontbossing voor landbouw. Ook het overgebleven bos wordt bedreigd, doordat boeren er illegaal gewassen planten en verbouwen.

Samen met PAMS Foundation en de bewoners in het Nguru gebergte willen we daarom 6.200 hectare grond herbebossen en bestaand bos beter beschermen. Zo vergroten én beschermen we het leefgebied van al die unieke planten en dieren.

Daarnaast helpen we gemeenschappen op weg met agroforestry (boslandbouw). Dit is een duurzaam alternatief voor de reguliere landbouw, waarvoor boeren minder land nodig hebben en bestaand bos niet hoeven aan te tasten.

Bij dit alles spelen de inwoners uit de regio de hoofdrol: zij kweken, planten én beschermen de bomen. Het project zorgt dus niet alleen voor meer bos en biodiversiteit, maar ook voor extra werk en inkomen voor mensen in de regio!

Plant mee in onze bosprojecten

Wil je als bedrijf bomen planten? Ga dan naar onze pagina voor bedrijven.

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Je wordt op de hoogte gehouden van jouw bomen met Track & Trees.
  • Je ontvangt een uitnodiging om je eigen bomen in de grond te zetten tijdens de boomplantdag. Hoeft niet, mag wel!
  • Je krijgt (optioneel) een brievenbusboompje thuisgestuurd. Wij krijgen bomen van jou, jij krijgt een boom van ons!

Onze doelen in Tanzania

0

hectare land (her)bebossen

icon-bos-2

0

inheemse boomsoorten planten

icon-boeren

0

boeren helpen met agroforestry

0

dorpen die van het project profiteren

icon-aanplant

0 0

projectduur

Onze werkwijze

We voeren dit herbebossingsproject samen met PAMS en de lokale bevolking uit. Daarbij werken we vanuit een integrale aanpak op landschapsniveau, wat in de praktijk neerkomt op drie onderdelen die elkaar versterken:

  1. Boslandbouw: We helpen boeren en hun families bij de overstap naar agroforestry om hun land op een duurzamere manier te gebruiken.
  2. Bosbescherming: We beschermen bestaand bos met hulp van forest guardians.
  3. Bosherstel: We planten bomen op 6.200 hectare grond met 120 inheemse soorten die in de regio thuishoren.

De eerste 200 hectare bos zijn al aangeplant. In de komende jaren gaan we onze impact verder vergroten en het project uitbreiden!

1. Bosherstel

Samen met PAMS helpen we boeren met de aanplant van 120 verschillende soorten bomen op hun land. Dit zijn bomen die van nature in het Nguru gebergte thuishoren, zoals Oost-Afrikaanse mahonie, Afrikaanse teak en Nijlboom. Ook planten we zeldzame soorten zoals Milletia sacleuxii.

Door stukken bos met elkaar te verbinden, vergroten we het leefgebied van allerlei planten en dieren, zoals de Nguru pygmee kameleon, zuidelijke franjeaap en de Fischer’s kameleon. PAMS zal de verwachte toename in biodiversiteit monitoren met innovatieve technieken zoals eDNA of bio-akoestische monitoring.

Het bosherstel zorgt ook voor werk en inkomen: mensen helpen in de kwekerij, bij de aanplant en het onderhoud van de plantlocaties. Verder krijgen deelnemende boeren inkomsten voor het land dat zij beschikbaar stellen en het onderhoud van de bomen.

Usambara-three-horned-chameleon
flap-necked-chameleon
peacock-tree-frog

Talloze planten en dieren profiteren van het bosherstel, zoals de Usambara three-horned chameleon, Flap-necked chameleon en Peacock tree frog.

kwekerij-tanzania
kwekerij-tanzania
kwekerij-tanzania

De lokale bevolking helpt in de kwekerij en plant de bomen zelf.

2. Boslandbouw (agroforestry)

Bomen planten heeft weinig zin als diezelfde bomen gekapt worden voor landbouw. En dat is een risico: sommige boeren verbouwen illegaal gewassen in het bosreservaat dat aan ons projectgebied grenst. Daarom helpen we boeren hun land op een duurzame manier te gebruiken door de overstap te maken naar agroforestry.

Agroforestry is een vorm van boslandbouw. Boeren planten bomen met daartussen gewassen, zoals kardemom en vanille. Dankzij de bomen groeien de gewassen in de schaduw, waardoor hun kwaliteit en marktwaarde toenemen. De boeren krijgen hiervoor speciale trainingen van PAMS.

3. Bosbescherming

Bomen (terug)planten is belangrijk, maar bestaand en nieuw bos beschermen zo mogelijk nog belangrijker. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor het klimaat en de mensen in de regio. Door ontbossing verslechteren de watervoorzieningen in de dorpen en wordt de bodem steeds minder vruchtbaar. Op de kaalgekapte hellingen neemt de droogte juist toe. Dit alles maakt het voor boeren steeds lastiger om voedsel te verbouwen, waardoor de voedselzekerheid afneemt.

Om verdere ontbossing tegen te gaan, leidt PAMS de bewoners uit de regio op als bosbeschermers. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de plantlocaties en aangrenzende bosreservaten zijn beter beschermd én meer mensen hebben werk als ‘forest guardian’.

bosreservaat-tanzania

De plantlocatie

Het project speelt zich af in het Nguru gebergte in Tanzania. Dit is een van de dertien bergblokken die samen de Eastern Arc mountains vormen. De bergen zijn bedekt met bossen die bekend staan als de oudste en meest diverse bossen van Afrika. Het Nguru gebergte is dan ook een echte biodiversiteitshotspot, waar talloze planten en dieren leven die nergens anders ter wereld voorkomen. Sterker nog, vandaag de dag worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt die nieuw zijn voor de wetenschap (ook door onze projectpartner PAMS!).

Onze projectpartner

We ontwikkelen dit project samen met PAMS Foundation en de lokale bevolking. PAMS is een internationale non-profitorganisatie, die zich sinds 2009 inzet voor natuurbehoud in Tanzania. De stichting heeft een goede relatie met de Tanzaniaanse overheid, wat cruciaal is om van dit project een succes te maken. PAMS heeft bovendien jarenlange ervaring met het werken met gemeenschappen om bijvoorbeeld illegale handel in wilde dieren en stroperij tegen te gaan.  

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

11. Sustainable cities and communities
13. Climate action
15. Life on land
17. Partnership for the goals
8. Decent work and economic growth

Een impressie van het projectgebied