Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
nachtegaal

Trees for All heeft 700 meter aan hagen geplant in het historische Canterbury in Engeland. In totaal hebben 2.000 bomen en struiken een plek gekregen op het schoolterrein van Junior King’s School. Dit deden we samen met bosadviesbureau Sylva Nova. Zo zorgen we samen voor meer biodiversiteit én een fijne leefomgeving voor de leerlingen.

icon-moederboom

0

bomen en struiken

icon-bos-2

0

verschillende soorten

icon-aanplant

0 0

plantseizoen (dec – maart)

700 meter aan nieuwe hagen

Rondom de historische stad Canterbury in Engeland liggen verschillende beschermde natuurgebieden, zoals de Westbere Marshes en de Stodmarch National Nature Reserve. In deze bossen en moerassen komen allerlei zeldzame planten en dieren voor. Waaronder het zeggekorfslakje, een bedreigde soort in Engeland.

De gebieden worden met elkaar verbonden door de Stour, een rivier die door Canterbury loopt. Door verstedelijking is er in de loop der jaren veel groen verdwenen. En dat heeft grote gevolgen. Niet alleen is er steeds minder ruimte voor natuur, maar zonder bomen en struiken verdwijnt ook de verbinding tussen de natuurgebieden. Het leefgebied van dieren zoals kevers, krekels, muizen en kikkers raakt hierdoor versnipperd.

Daar brengen we met dit project verandering in. Samen met bosadviesbureau Sylva Nova hebben we 700 meter aan hagen geplant op het schoolterrein Junior Kings’s School. Zo verhogen we de biodiversiteit langs de rivier en zorgen we voor een groenere leefomgeving voor de leerlingen. Dat hebben we niet zonder de steun van onze donateur Hotels for Trees kunnen doen!

Leerlingen Junior King’s School vergroenen schoolterrein

Tijdens de winter van 2023-2024 zijn er in Canterbury in totaal 2.000 bomen en struiken geplant. Deze hagen hebben een plek gekregen langs de speelvelden van de Junior King’s School. Ook de leerlingen, leraren en Neil Dixon, Head of the Gardens, staken hierbij de handen uit de mouwen. Op elke 35 cm hebben ze een boom of struik neergezet, dat betekent bijna 286 planten per 100 meter. Een flinke klus!

Het schoolterrein van Junior King’s School (december 2023)
Het schoolterrein na de aanplant (mei 2024)

Meer leefgebied voor bijzondere dieren

In dit project kozen we voor een grote variatie aan soorten: naast meidoorn zijn ook de els, haagbeuk, beuk, wilde appel, gewone vogelkers, sleedoorn, hondsroos, zomereik, hazelaar en kardinaalsmuts geplant.

Deze boom- en struiksoorten hebben veel bessen en bloesem. Op deze manier is de haag een belangrijke bron van voedsel voor vogels, insecten en andere kleine dieren. Ook zorgt de haag voor beschutting. Vogels zoals nachtegalen, rietgorzen, roodborstjes en merels kunnen zich straks weer in de hagen nestelen. Zo draagt het project bij aan meer biodiversiteit in de omgeving.

Bescherming tegen vraatschade

Tijdens de eerste jaren na de aanplant zijn de jonge bomen en struiken nog erg kwetsbaar. Om ze een goede start te geven, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen. Er komen bijvoorbeeld veel hazen en konijnen voor in de omgeving, die graag aan een jong boompje knabbelen. Daarom zijn er op een aantal locaties plantkokers geplaatst om de nieuwe aanplant tegen wildvraat te beschermen. Als de jonge boompjes groot en sterk genoeg zijn, kunnen de kokers weg.

Hagen verbinden beschermde natuurgebieden

Dankzij de nieuwe haag creëren we een ‘groen-blauwe corridor’: een verbinding van water, bomen en planten. De haag vormt een fysieke barrière tussen de speelvelden van de school en de rivier de Stour. Dieren kunnen zich hierdoor gemakkelijker en ongestoord verplaatsen tussen de beschermde natuurgebieden langs de rivier.

Daarnaast wordt er tegenover de spoorlijn een groot gebied herontwikkeld. Met deze groene afscheiding wordt de nieuwe woningbouw uit het zicht gehouden van de school en kunnen de leerlingen genieten van een groen uitzicht. Bovendien houdt de haag de wind tegen, zodat de leerlingen fijn kunnen sporten.

En niet te vergeten: de bomen en hagen dragen bij aan een beter klimaat. Ze nemen CO2 op en vangen stikstof en fijnstof af. Zo heeft het project niet alleen een positieve impact op de lokale biodiversiteit, maar ook op de leefomgeving van de leerlingen en bewoners van Canterbury.

Dankjewel!

Zonder de steun van onze donateurs was het niet gelukt om dit project mogelijk te maken. Daar willen we jullie enorm voor bedanken. Samen hebben we Nederland weer een beetje groener gemaakt. Tot volgend plantseizoen!