14 April 2019

To plant or not to plant

Newsoverview
Projectmedewerkers Oeganda

De regentijd in Oeganda is begonnen. In Kibale staat een team van 300 mensen in de startblokken om bomen te planten. De regenbuien worden nu nog afgewisseld met dagen van droogte. Om de eerste periode na het planten te overleven, hebben de jonge boompjes veel water nodig. Dus zodra het regenseizoen losbarst, kunnen de tienduizenden stekjes geplant worden. Maar wanneer is dat precies? Het is aan de projectcoördinator om hét plantmoment te bepalen.

 

Ondertussen gaat het werk in de kwekerij door. De stekjes krijgen dagelijks water en de medewerkers zorgen voor voldoende schaduw om de jonge boompjes tegen de felle zon te beschermen. Een week voordat de bomen worden geplant, worden de stekjes juist wel in de zon gezet. Hierdoor is de overgang van kwekerij naar hardere omstandigheden in de natuur minder groot.

Plaats maken voor de bomen

De bomen worden geplant op plaatsen waar 40 jaar geleden het regenwoud is verdwenen. Hiervoor is metershoog olifantengras in de plaats gekomen dat zo veel voedingsstoffen en licht ontneemt aan de bodem, waardoor boomzaden niet meer kunnen ontkiemen. Kort voordat de bomen worden geplant, moet dit gras met machetes weggekapt worden. Een flinke klus voor het team!

Win-win situatie

In het project wordt gewerkt met pionier soorten, dat zijn bomen die normaal als eerste in een gebied opduiken en om te overleven snel moeten groeien. De pioniers zorgen voor een gesloten bladerdek. Door schaduw, stabielere temperatuur, minder wind en hogere luchtvochtigheid kunnen vervolgens zogenaamde climaxsoorten ontkiemen. Dit zijn boomsoorten die veeleisender zijn als het gaat om groeicondities. Zo kan het bos op termijn zichzelf in stand houden: een win-win situatie.

editicon twitter twitter linkedin linkedin facebook facebook instagram icon_add icon_arrow-button icon_calculator icon_check icon_close icon_delete icon_download icon_faq-close icon_faq-open icon_info icon_input-select icon_marker-googlemaps icon_marker icon_phone icon_play-button icon_search icon_tree logo_footer logo_menu TON-CO2 arrow-left-carousel arrow-right-carousel