Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.
studenten-trees-for-schools

Hoe Trees for Schools het ROC Tilburg helpt om studenten klimaatbewuster te maken

07 September 2023

Trees for All lanceerde in september 2023 een nieuw scholenprogramma voor het mbo: Trees for Schools. Studenten maken onder leiding van experts een ontwerp voor een groen schoolterrein en voeren dit zelf uit door bomen en struiken te planten. Een van de deelnemende scholen is ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn. Directeur Marion Brun vertelt waarom Trees for Schools voor de school als geroepen komt.

Studenten in actie voor een groene leefomgeving

De stad Tilburg is een van de meest versteende steden van Nederland. Ook de School voor Zorg en Welzijn van het ROC Tilburg kan best wat meer groen gebruiken, vindt directeur Marion Brun. “We hadden al verschillende plannen op de plank liggen om de school te vergroenen”, vertelt ze. “Maar het is altijd een uitdaging waar we de tijd en middelen vandaan halen. Trees for Schools was het laatste zetje dat we nodig hadden om nu echt met onze plannen aan de slag te gaan.”

Tijdens het schooljaar van 2023-2024 krijgen de studenten van het ROC Tilburg klimaatlessen van jongerenorganisatie de Jonge Klimaatbeweging. Daarin leren ze onder andere wat ze zelf kunnen doen voor een beter klimaat. Een groep enthousiaste studenten mag vervolgens zelf aan de slag met het bedenken en uitvoeren van een plan om het schoolterrein te vergroenen. Hiervoor biedt Trees for Schools financiële ondersteuning en de hulp van experts, zoals een landschapsarchitect en groenaannemer.

studenten-roc-tilburg-trees-for-schools
Studenten van het ROC Tilburg, een van de mbo-scholen die meedoen met Trees for Schools.

Zelf bomen en struiken planten

Marion is erg positief over het programma. “Vooral de combinatie van educatie en praktijk spreekt aan”, zegt ze. “Studenten krijgen aan de ene kant klimaatlessen van leeftijdsgenoten en mogen aan de andere kant een plan maken en zelf bomen planten. Bovendien is het voor studenten heel leerzaam om na te denken over hoe ze plannen werkelijkheid maken of ervoor zorgen dat het groen ook in de toekomst goed wordt onderhouden. Al die elementen zitten in het programma verwerkt en maken het heel compleet.”

marion-brun-roc-tilburg

Patio van de school vergroenen

De School voor Zorg en Welzijn gaat in eerste instantie aan de slag met de vergroening van een patio die in het midden van de school ligt. “Naast onze eigen studenten willen we ook studenten van andere locaties van het ROC Tilburg betrekken bij het project”, vertelt Marion enthousiast. “Denk aan techniekstudenten die kunnen helpen bij het maken van groenbakken.”

Daarnaast heeft de school voor de toekomst grootse vergroeningsplannen. Marion: “We willen ons dak aanpakken en meer groen toevoegen aan het plein voor de school. Voor dat laatste hebben we ook andere partijen nodig, zoals de gemeente. We hopen dat we dankzij onze deelname aan Trees for Schools kunnen laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om te vergroenen. Zo worden hopelijk nog veel meer organisaties enthousiast om mee te doen.”

studenten-planten-bomen

Iets extra’s doen

Met dat enthousiasme zit het binnen het ROC voor Zorg en Welzijn in ieder geval wel goed. Trees for Schools krijgt daar een structurele plek binnen het vak Burgerschap bij een aantal opleidingen. Ook hebben vier gemotiveerde docenten zich al aangesloten bij de projectgroep om studenten te betrekken bij Trees for Schools.

“Er zijn altijd studenten die graag iets extra’s willen doen”, weet Marion uit ervaring. “En wat enorm helpt, is dat bomen planten heel tastbaar is. Daarmee laat je als student iets zichtbaars na aan de school en de volgende generaties studenten. Hoe leuk is het als oud-studenten straks door de wijk fietsen en kunnen zeggen: ‘Kijk, die bomen heb ik geplant!’?”

Over Trees for Schools

Trees for Schools is een scholenprogramma waarbij mbo-studenten zelf in actie komen voor een groene leefomgeving. Studenten krijgen klimaatlessen van de Jonge Klimaatbeweging en mogen zelf aan de slag met het bedenken en uitvoeren van een plan om het schoolterrein te vergroenen. Hiervoor krijgen ze financiële ondersteuning en hulp van experts zoals een landschapsarchitect, groenaannemer en Trees for All zelf. Trees for Schools wordt mogelijk gemaakt dankzij een schenking van de Nationale Postcode Loterij.

Lees meer over Trees for Schools
bomen-planten-trees-for-schools