Hoe fijn is het om een baan te hebben waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt? Steeds meer mensen zoeken een manier om van betekenis te kunnen zijn. Ik zie het aan de vele reacties die we ontvangen op onze vacatures: mensen van alle leeftijden die een bewuste keuze maken om bij Trees for All te willen werken. Niet omdat ze bij ons een dik salaris ontvangen, maar omdat ze zinvol werk kunnen doen. En dat is onbetaalbaar.

Dharma

Wat zingeving precies is, is voor elk persoon verschillend. Eén van de mooiste boeken die ik zelf daarover gelezen heb, was ‘The great work of your life’ van Stephen Cope. Het gaat over dharma, je roeping. Ik heb jarenlang gezocht naar mijn roeping en was altijd stiekem jaloers op mensen die al op jonge leeftijd een koers hadden uitgestippeld om ‘iets’ te worden. Bij mij ging het anders. Door op de stroom mee te drijven en goed te luisteren naar mijn hart, bewandelde ik mijn eigen pad. Ik zocht het in grootse ideeën, maar vond het in het klein. Dat wil zeggen: dichtbij mezelf. We hoeven niet allemaal een Ghandi, Mandela of Jane Goodall te zijn om het gevoel te hebben dat we van betekenis zijn voor de wereld. “It’s a very great thing to be little, which is to say: to be ourselves”, schrijft Cope zo mooi.

Alle neuzen één kant op

Zo ben ik zelf uiteindelijk bij Trees for All gekomen. Vanwege mijn liefde voor natuur, mijn wens om leiding te geven aan een organisatie die ertoe doet. Maar ook mijn verlangen om te werken in een organisatie waar alle neuzen één kant op staan en de energie gericht is op het bereiken van een gezamenlijke missie. Je hoeft overigens echt niet bij een goed doel te werken om deze vorm van zingeving te ervaren. Iedereen kan van betekenis zijn, in welke baan dan ook. Het gaat vooral om de intentie waarmee je iets doet, welke oprechte aandacht je hebt voor je omgeving, je bereidheid om te groeien én bij te dragen aan de groei van anderen. Dat is voor mij in ieder geval de definitie van betekenisvol zijn.

Groene bubble

Mijn grootste beloning is dat ik iedere dag geïnspireerd word door mensen en bedrijven die iets goeds willen doen voor onze wereld. Misschien leef ik in een groene bubble, maar het feit dat zoveel mensen bij en met ons willen werken, laat zien dat de behoefte aan zinvol werk toeneemt. De purpose waar zoveel bedrijven naarstig naar op zoek zijn, zit in ons dna. Noem het groen bloed, maar het is de vanzelfsprekende verbinding waardoor ik elke dag met een glimlach naar werk ga.

Hoe zit het met jouw glimlach?

 

Simone Groenendijk
Directeur Trees for All