Na KLM kun je nu ook rechtstreeks bij Transavia je CO2-uitstoot compenseren. Bij beide luchtvaartmaatschappijen betaal je hiervoor een stuk minder dan wanneer je bij Trees for All je CO2-uitstoot compenseert. Het compenseren van een retourtje Barcelona kost bij Transavia bijvoorbeeld €1,85 en bij Trees for All ruim €6,-. Waardoor wordt dit verschil in prijs veroorzaakt?

1. Bij ons compenseer je niet alleen CO2

Volgens Transavia stoot je bij een retourvlucht Barcelona ca. 0,22 ton CO2 uit per persoon. In onze berekening komen we uit op 0,5 ton CO2-uitstoot. Wij baseren dit op de emissiefactoren van MilieuCentraal. Het grote verschil zit in het feit dat via deze methode álle CO2 equivalenten meegenomen worden. Dus CO2, maar ook stikstof en methaan. De impact van luchtvaartemissies is namelijk veel groter dan alleen de effecten van CO2. Kortom, klimaatcompensatie voor vliegreizen is meer dan alleen CO2 compensatie.

Daarbij wordt in onze rekentool ook de vlieghoogte meegenomen in de berekening. Want de impact van de uitstoot van een vliegtuig op 10 kilometer hoogte is veel groter dan op de grond. KLM en Transavia houden hiermee geen rekening.

2. Elk project heeft een andere prijs

Als het om de prijs gaat, dan verschilt dat per project. Wij houden voor onze projecten een gemiddelde prijs aan van € 12,50 per ton CO2. Het ene boscompensatieproject is in de praktijk duurder dan het andere project. Dit heeft te maken met:
Het soort project: herbebossing of beschermen van bestaand bos
De opzet van het project: kleinschalig, gefragmenteerd of grootschalig
Doel van het project: commercieel of primair sociaal

Voor welk type projecten de luchtvaartmaatschappijen kiezen is niet helemaal duidelijk. Maar Trees for All kiest in ieder geval voor gecertificeerde projecten met brede impact op klimaat, ecologisch én sociaal-economisch vlak. Daarbij staat het duurzaam planten van bomen centraal. Zo spreken wij met onze partners af dat de bossen langdurig beheerd worden. Dit zijn in het algemeen niet de goedkoopste projecten. Dit is een bewuste keuze omdat langdurige impact op zowel mens als klimaat bij ons vooropstaat.