Speciaal voor alle thuisblijvers deze zomer hebben wij samen met de reisfotografen van Travelmonster een Bosreis door Nederland ontwikkeld. Graag nemen we je de komende weken mee naar drie verschillende natuurgebieden waar wij eerder nieuw bos hebben geplant. Deze week: Nationaal Park Nieuwland en het Hollandse Hout in Flevoland. En wie weet er alles over dit gebied? De boswachter natuurlijk!

Wie ben je en wat is jouw rol bij Staatsbosbeheer?

Mijn naam is Hans-Erik Kuypers en ik ben boswachter publiek van de Oostvaardersplassen en de gebieden eromheen, waaronder Hollandse Hout. Het geheel heet tegenwoordig Nationaal Park Nieuwland en beslaat in totaal ruim 7.500 hectare.

Wat is er zo speciaal aan dit gebied?

Het is één systeem van verschillende natuurgebieden: een moeras met moerasvogels, natte graslanden met watervogels en trekvogels en bosgebied eromheen. Ook komen hier grote grazers voor. In de bossen vind je hoge populieren en bijzondere soorten zoals de wielewaal, nachtegaal en spotvogels. Het Hollandse Hout valt onder het bosgebied dat eromheen ligt. De rijke grond van oude zeeklei met veel kalk is gunstig voor bomen, die groeien hier 3 tot 4 keer zo snel dan bijvoorbeeld op de Veluwe. De natuur ontwikkelt hier zich dan ook snel. Vogels, bijen en andere insecten verschijnen snel nadat de bomen geplant zijn.

Welke functies van het bos zijn hier belangrijk?

Het is een multifunctioneel bos. We willen het voor de bezoeker aantrekkelijk maken, zo laten we bij bosverjonging markante bomen staan. Biodiversiteit is belangrijk: zo kiezen we voor bepaalde struiken waar veel insecten op af komen. In bepaalde gebieden speelt houtproductie een rol. Bomen zijn belangrijk voor CO2-opname en klimaat, daarom planten we ook nieuw bos aan.

Hoe gaat het met de boompjes die door Trees for All zijn aangeplant?

In maart 2019 zijn de boompjes geplant. Door de droogte heeft een deel het niet gered. Daarom zijn er in 2020 deels nieuwe bomen geplant. Op dit moment staan de boompjes er goed bij!

Heb je tips voor bezoekers van het gebied: wat is een must see / do?

Het bezoekerscentrum aan de Kitsweg 1 is een mooi startpunt, waar je ook je auto kunt parkeren en een kop koffie kunt drinken. Van hieruit loop je een rondje van zo’n 10 kilometer via de driehoek Oostvaardersveld (andere kant van het spoor), Hollandse Hout en de nieuwe slenk. Langs de route zijn verschillende observatiehutten, waaronder de zeearend. Van hieruit kun je de grote grazers zien. Ook kom je Konikpaarden tegen. Bij het Hollandse Hout, aan de overkant van de Lage Vaart ligt het gebied waar de bomen van Trees for All staan.

Wat zijn de toekomstplannen voor dit gebied: wordt er meer nieuw bos aangelegd?

Inmiddels is alles ingeplant. Er loopt nu een mooi pad door het toekomstigebos heen. We gaan het voor de bezoeker nog aantrekkelijker maken, met bijvoorbeeld meer observatiepunten.

Ook op Bosreis?

> Kijk hier voor meer informatie en download het e-book met tips voor jouw eigen Bosreis