Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Projectupdate Oeganda: Hoe klimaatverandering een direct risico vormt voor jonge boompjes

20 februari 2019

De voorbereidingen voor het plantseizoen in Kibale zijn in volle gang. De 26 medewerkers van de kwekerij zijn dagelijks druk met de verzorging van de jonge boompjes. Wilfred Jim Tai is ruim 14 jaar projectmanager in Kibale en vertelt over het werk in de kwekerij en hoe klimaatverandering hierop effect heeft.

Wilfred: “De afgelopen maanden zijn er maar liefst 53.000 zakjes met een mix van aarde en compost gevuld. Hierin zijn zaadjes van bomen uit het overgebleven bos geplant. Nu is het zaak dat de jonge boompjes voldoende water krijgen en beschermd worden tegen direct, fel zonlicht. We hebben hiervoor een dak gemaakt met bladeren van varens om schaduw te creëren. Ook verwijderen we het onkruid, om te voorkomen dat dit concurreert met de boompjes.”

Het belang van een goede weersvoorspelling

De stekjes moeten minimaal 50 tot 100 centimeter hoog zijn om in het bos geplant te kunnen worden. Timing speelt hierbij een cruciale rol. “De start van het regenseizoen is hét moment om te planten. Door klimaatverandering is dit niet zo goed meer te voorspellen en in plaats van april kan het ook pas in mei starten. We houden de weersvoorspellingen dan ook goed in de gaten. Als we te vroeg planten en de zware regenbuien blijven uit, dan is er een risico dat veel boompjes door te weinig water het niet overleven. Om dit risico te ondervangen, zijn er alvast 3.000 ‘reserve’ bomenstekjes klaargemaakt”, vertelt Wilfred.

Brandgevaar

Het gebied waar de boompjes geplant worden is bedekt met ‘olifantengras’ van meer dan 4 meter hoog. Voorheen was dit tropisch regenwoud. Om ervoor te zorgen dat hier weer bomen kunnen groeien, moet in brede stroken het gras verwijderd worden. Ook hier liggen gevaren voor de boompjes op de loer, Wilfred: “Het droge gras kan makkelijk vlam vatten. Om te voorkomen dat vuur van buitenaf het gebied en de boompjes bereikt, maken we speciale brandgangen. Zodra het regenseizoen start, is dit gevaar gelukkig geweken.”

Met dank aan alle donateurs!

Er zijn jaarlijks twee momenten waarop een groot aantal bomen wordt geplant in Kibale. Deze bomen zijn gefinancierd door bijdragen van partners van Trees for All, waaronder BAM, en particulieren die via de website doneren.

Wilfred is sinds 2005 projectmanager in Kibale. Hij is 51 jaar en heeft 5 kinderen. De inkomsten van het project zijn belangrijk voor Wilfred om de scholing van zijn kinderen te betalen. Zijn oudste, 23 jaar, gaat naar de universiteit. Zijn jongste van 2 jaar oud is thuis bij zijn moeder.

Over Kibale National Park

Kibale is één van de mooiste regenwouden in Oost- Afrika met een enorme soortenrijkdom. Het park beslaat circa 800 km2, dat is ruim de helft van de provincie Utrecht. Je vindt er 375 soorten bontgekleurde vogels en 70 soorten zoogdieren, waaronder de bedreigde franjeaap en chimpansee. Bomen kunnen er uitgroeien tot heuse woudreuzen van wel 50 meter hoog. Maar deze groene oase wordt bedreigd. Het bosoppervlak van Kibale slinkt door ontbossing en bodemerosie. Daarom helpt Trees for All mee met de aanplant van nieuwe bomen in ontboste gebieden rondom het bestaande natuurbos.

Oeganda - Trees for All