Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Provincie Limburg

Samen met stichting het Limburgs Landschap planten we 251.410 bomen in de provincie Limburg. Zo maken we het zuiden van Nederland nóg groener! Plant je mee?

Status: Actueel project

Nieuw bos en bosherstel in de provincie Limburg

In de periode 2020-2024 planten we samen met stichting Het Limburgs Landschap nieuw bos op verschillende locaties in de provincie Limburg. In totaal gaat het om 251.410 bomen, verspreid over ruim 54 hectare grond. Dat betekent dat er bijna 79 voetbalvelden aan bos bij komen!

Met dit project creëren we nieuw bos dat nu én in de toekomst tegen een stootje kan. Dat doen we door gevarieerde boom- en struiksoorten te planten die in deze omgeving thuishoren. Zij krijgen een plek op voormalige landbouwgronden. Hiermee versterken we de bestaande bosgebieden en zorgen we voor vergroening van het landschap in de hele provincie. Daarnaast dragen de bomen bij aan meer biodiversiteit: talloze planten en dieren zullen op het bos afkomen.

Plant je een boompje mee in het zuiden van ons land?

Plant mee in onze bosprojecten

  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in
  • Voer een aantal in

icon-moederboom

0

bomen

icon-hectare-bos

0

hectare bos

icon-boomsoorten

0

boom- en struiksoorten

icon-aanplant

0 0

plantperiode

Waarom is dit project nodig?

Het Nederlandse landschap vraagt om meer vergroening. Door het planten van meer bomen versterken we de biodiversiteit en de natuur. Ook zijn bomen hét middel in de strijd tegen klimaatverandering. In Limburg liggen nog veel kansen om de provincie verder te vergroenen. Daar dragen we vanuit Trees for All graag een boompje aan bij!

Van fijnsparren naar gevarieerd bos

Stichting het Limburgs Landschap heeft een selectie gemaakt van stukken land die geschikt zijn voor het planten van bos. Dit zijn voormalige landbouwgronden. Op de grootste plantlocaties versterken we bestaande bosgebieden. Hier stonden voorheen met name fijnsparren. Deze hebben door de droge periodes van de afgelopen jaren een lage weerstand gekregen. Hierdoor zijn ze niet weerbaar tegen de letterzetter: een kevertje dat de bast van de fijnsparren aantast, waardoor de bomen langzaam afsterven. We planten daarom nieuw bos terug en kiezen daarbij voor veel verschillende soorten. Een gevarieerd bos is namelijk beter bestand tegen droogte, ziektes en plagen.

Meer biodiversiteit

De kleinere plantlocaties zullen voornamelijk bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in deze regio. Door op deze stukken land verschillende soorten bomen te planten zal er een gevarieerd bos ontstaan dat allerlei planten en dieren aantrekt. Denk aan vossen, konijnen, de weideschorpioenvlieg, klein streepzaad en de tweekleurige smalboktor.

Op de foto’s hieronder zie je enkele beelden van de plantlocaties:

Limburgs-landschap-twistedenerweg
Limburgs-landschap-wolfsven
plantlocatie- Straelsebosweg
limburgs-landschap-banendijk

Wat gaan we doen in Limburg?

In een periode van vier jaar planten we ruim 250.000 bomen op voormalige landbouwgronden, verspreid over meer dan 40 percelen in de hele provincie. We planten ruim 30 inheemse boomsoorten zoals ruwe berk, mispel, haakbeuk, wilde appel, wintereik en zoete kers. Zo ontstaan er gevarieerde bossen. Dit is belangrijk, omdat een gevarieerd bos beter bestand is tegen droogte, ziektes of plagen dan een bos met één of enkele boomsoorten. In een gevarieerd bos zullen de overige bomen het bos in stand houden als één soort het zwaar krijgt.

Een goede start

De beheerders van het Limburgs landschap zaaien de percelen vóór de aanplant in met graan. Dit graan komt in het voorjaar op en bedekt de bodem. Zo is de nieuwe aanplant beschermd tegen droogte en tegen de groei van ruige kruiden die de ontwikkeling van de jonge boompjes kunnen belemmeren. Ook is de aanplant zo beter beschermd tegen harde windvlagen. Zo krijgt het jonge bos een goede start!

Weideschorpioenvlieg
bosweg-limburg
Klein-streepzaad
Tweekleurige-smalboktor

Voorbeelden van planten en dieren uit deze omgeving (van links naar rechts): weideschorpioenvlieg, jonge aanplant, klein streepzaad, tweekleurige smalboktor.

Dit project van Trees for All draagt bij aan het realiseren van meerdere
Sustainable Development Goals

15. Life on land
17. Partnership for the goals

Waar gaan we planten?

We planten bomen in verschillende gemeenten in de provincie Limburg: Venlo, Peel en Maas, Nederweert, Weert, Maasgouw, Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul, Venray, Gennep, Horst aan de Maas en Gulpen-Wittem, Bergen, Leudal, Beek en Meerssen. Met dit project versterken we dus de natuur in de hele provincie.

Onze partner

We werken samen met stichting Het Limburgs Landschap. Het doel van het Limburgs Landschap is het veiligstellen van natuurlijk erfgoed in Limburg. Hieronder vallen waardevolle landschappen en natuurgebieden. De stichting koopt dit soort gebieden aan en beheert deze. Sinds 1931 heeft Het Limburgs Landschap al ruim 8500 hectare natuur in bescherming genomen, verdeeld over maar liefst 80 natuurgebieden in de hele provincie. We werken al jaren fijn samen met deze partner en zijn trots dat we Nederland samen nóg bosrijker kunnen maken. Help je ons met een donatie?

“Veel bossen in Noord- en Midden-Limburg zijn als naaldbos voor de productie van hout aangeplant op arme zandgronden. Dankzij Trees for All krijgt Stichting het Limburgs Landschap nu de kans op de rijkere gronden gevarieerd loofbos aan te planten. Een geweldige aanwinst voor de natuur!”

— Wilfred Alblas, Directeur Limburgs Landschap
Wilfred-alblas