
nl
en
Op meerdere plekken in Nederland gaat Trees for All voedselbossen aanleggen. Aan deze relatief nieuwe en duurzame vorm van landgebruik zitten veel voordelen, zoals het bevorderen van de bodemgezondheid en opslaan van CO2.
Trees for All ondersteunt diverse duurzame initiatieven waarbij voedselbossen worden aangelegd. Eén van deze initiatieven is een voedselbos op de Janmiekeshoeve in Brabant waarbij een biologisch agrarisch bedrijf een deel van zijn bedrijfsvoering blijvend omvormt naar 2 hectare bos en 18 hectare agroforestry. Hiermee is de agrariër een voorloper in zijn omgeving en een voorbeeld voor anderen.
Ook werkt Trees for All samen met Stichting Voedselbouwbouw Nederland (VBNL). Deze stichting heeft het programma ‘Duurzame doorbraak voedselbosbouw’ opgezet met als doel om minimaal 150 hectare voedselbos te realiseren tot en met het jaar 2023.
Voedselbossen zijn relatief nieuw, toch is al aangetoond dat ze veel positieve effecten hebben. Ze:
Er is een landelijk monitoringsprogramma opgezet, die bovengenoemde voordelen van voedselbossen wetenschappelijk onderzoekt.
In voedselbossen wordt voedselproductie met natuurontwikkeling gecombineerd. Het is een landbouwmethode die zoveel mogelijk uitgaat van de ecologische uitgangspunten van een natuurlijk bos. De oogst is ook anders dan de oogst uit monoculturen van eenjarige gewassen. In het geval van monocultuur begin je ieder jaar met een lege akker en voeg je een hoop arbeid, fossiele brandstoffen, bemesting en pesticiden toe en eindig je aan het eind van het seizoen met een lege akker.
In een voedselbos kan, op termijn, het hele jaar door worden geoogst. Afhankelijk van het seizoen varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Daarnaast levert een vitaal bos een rijke ‘oogst’ op aan hoogwaardige natuur, een aantrekkelijk landschap en andere nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed. Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw.
Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw.
Dankzij de hoge biodiversiteit en gelaagde structuur gedijen vele wilde soorten insecten, reptielen, amfibieën, vogels en zoogdieren goed in een voedselbos. Door de enorme soortenrijkdom ontstaat na verloop van tijd een systeem dat zichzelf in stand houdt met dieren die zorgen voor een natuurlijke plaagbestrijding waardoor chemische middelen niet nodig zijn en draagt een voedselbos bij aan waterregulatie en verbetering van de bodemgezondheid.
Door bomen te doneren of een algemene donatie te doen, draag je bij aan de aanleg van nieuwe voedselbossen in Nederland. Daarmee wordt de bodemgezondheid bevordert en extra CO2 opgeslagen.