voedselbos
Alle projecten

Voedselbos in Nederland

Trees for All gaat samen met partners voedselbossen aanleggen in Nederland.

Doneer

Aanleggen voedselbossen in Nederland

Op meerdere plekken in Nederland gaat Trees for All voedselbossen aanleggen. Aan deze relatief nieuwe en duurzame vorm van landgebruik zitten veel voordelen, zoals het bevorderen van de bodemgezondheid en opslaan van CO2.

Soort donatie?

Hoeveel bomen wil jij laten planten?

Natuurlijk gaan wij zorgvuldig om met jouw persoonlijke gegevens. Wil je weten hoe we dit doen? Bekijk onze privacyverklaring.

Trees for All ondersteunt diverse duurzame initiatieven waarbij voedselbossen worden aangelegd. Eén van deze initiatieven is een voedselbos op de Janmiekeshoeve in Brabant waarbij een biologisch agrarisch bedrijf een deel van zijn bedrijfsvoering blijvend omvormt naar 2 hectare bos en 18 hectare agroforestry. Hiermee is de agrariër een voorloper in zijn omgeving en een voorbeeld voor anderen.

Ook werkt Trees for All samen met Stichting Voedselbouwbouw Nederland (VBNL). Deze stichting heeft het programma ‘Duurzame doorbraak voedselbosbouw’ opgezet met als doel om minimaal 150 hectare voedselbos te realiseren tot en met het jaar 2023.

Status
  • Actueel

Positieve effecten

Voedselbossen zijn relatief nieuw, toch is al aangetoond dat ze veel positieve effecten hebben. Ze:

  • Bevorderen de bodemgezondheid
  • Hebben een groot water bufferend vermogen
  • Slaan veel CO2 op
  • Verhogen de biodiversiteit
  • Hebben een hoge veerkracht
  • Hebben weinig onderhoud nodig, terwijl de oogsten op termijn hoog zijn
  • Verhogen de kwaliteit van de leefomgeving en bevorderen daarmee de mentale gezondheid en verhogen de sociale cohesie

Er is een landelijk monitoringsprogramma opgezet, die bovengenoemde voordelen van voedselbossen wetenschappelijk onderzoekt.

Noord-Brabant, Nederland

Wat is een voedselbos?

In voedselbossen wordt voedselproductie met natuurontwikkeling gecombineerd. Het is een landbouwmethode die zoveel mogelijk uitgaat van de ecologische uitgangspunten van een natuurlijk bos. De oogst is ook anders dan de oogst uit monoculturen van eenjarige gewassen. In het geval van monocultuur begin je ieder jaar met een lege akker en voeg je een hoop arbeid, fossiele brandstoffen, bemesting en pesticiden toe en eindig je aan het eind van het seizoen met een lege akker.

In een voedselbos kan, op termijn, het hele jaar door worden geoogst. Afhankelijk van het seizoen varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Daarnaast levert een vitaal bos een rijke ‘oogst’ op aan hoogwaardige natuur, een aantrekkelijk landschap en andere nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed. Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw.

Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw.

Dankzij de hoge biodiversiteit en gelaagde structuur gedijen vele wilde soorten insecten, reptielen, amfibieën, vogels en zoogdieren goed in een voedselbos. Door de enorme soortenrijkdom ontstaat na verloop van tijd een systeem dat zichzelf in stand houdt met dieren die zorgen voor een natuurlijke plaagbestrijding waardoor chemische middelen niet nodig zijn en draagt een voedselbos bij aan waterregulatie en verbetering van de bodemgezondheid.

Zo kun je bijdragen

Door bomen te doneren of een algemene donatie te doen, draag je bij aan de aanleg van nieuwe voedselbossen in Nederland. Daarmee wordt de bodemgezondheid bevordert en extra CO2 opgeslagen.

De projecten van Trees for All dragen bij aan het realiseren van meerdere Sustainable Development Goals

editicon twitter twitter linkedin linkedin facebook facebook instagram icon_add icon_arrow-button icon_calculator icon_check icon_close icon_delete icon_download icon_faq-close icon_faq-open icon_info icon_input-select icon_marker-googlemaps icon_marker icon_phone icon_play-button icon_search icon_tree logo_footer logo_menu TON-CO2 arrow-left-carousel arrow-right-carousel