ONZE EIK Betekenis, biologie, gebruik en toekomst van de zomer- en wintereik in ons land

23 januari 2019

In december is het boek Onze Eik van Anne Oosterbaan verschenen. Het boek behandelt de betekenis, biologie en gebruik van de zomer- en wintereik in ons land. Anne Oosterbaan werkte veertig jaar als onderzoeker in Wageningen. Het boek is een bundeling van kennis die Oosterbaan in die jaren heeft opgedaan, toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Eerder schreef hij het boek Walnoot+, een boom voor iedereen.

De eik spreekt tot de verbeelding. Met zijn robuuste dikke stam en grillige takken wekt hij ontzag en trotseert hij de tijd. Niet voor niets beschouwden vroegere heidenen de eik als heilige boom en hielden zij belangrijke bijeenkomsten onder oude eiken. De eik inspireerde later literatuur en schilderkunst.

De zomer- en wintereiken in ons land stammen af van eiken uit Zuid-Spanje en Italië. De zomereik (zonder bladsteel) komt wat algemener voor dan de wintereik (met bladsteel), die zich met name manifesteert op de Nederlandse heuvelruggen en de Veluwe. Naast in bosverband komt de eik ook veelvuldig voor als laanboom en in houtwallen en singels, in de landschappen van Oost- en Zuid-Nederland.

De laatste decennia hebben veel eiken te kampen met gezondheidsproblemen, veroorzaakt door een complex van oorzaken. Verzuring van de bodem, insectenplagen en klimaatverandering hebben een negatief effect op de weerstand van de eik. Zo is het bijvoorbeeld funest voor een eik om in het voorjaar met zijn voeten in het water te staan. Nog geen reden om de noodklok te luiden, maar het vraagt om verstandig beheer, zodat de eik nog lang verbonden blijft met het Nederlandse cultuurlandschap.

Met een deel van de opbrengst van dit boek plant Trees for All nieuwe eiken aan.

Onze Eik
Anne Oosterbaan
ISBN: 9789463454599
www.boekenbestellen.nl