In Bolivia wordt volop geplant. Al ruim 10.000 boompjes zijn de grond in gegaan. Hiervoor worden de jonge boompjes van de kwekerij naar 11 boeren vervoerd. Mits de wegen goed genoeg zijn, want de zware regenbuien houden aan. Een zorgvuldige planning en afstemming is dus van belang. Bij het afleveren van de boompjes krijgen de boeren gelijk een training in bomen planten.

 

Bomen planten, het lijkt misschien eenvoudig: een gat graven, boompje plaatsen, gat dichtgooien en klaar. Maar als je een groot aantal bomen moet planten in een complex landbouwsysteem, dan heeft dit meer voeten in de aarde. Dus zodra de boompjes afgeleverd worden, krijgen de boeren een training van een landbouwdeskundige. In een paar uur tijd leren ze hoe ze de verschillende boomsoorten – Citrus, Tejeyeque, Mara en Palo Maria – moeten planten en verzorgen.

 

Bomen planten: waar moet je letten?

– De diepte (30 cm) en diameter van de gaten (20 cm).
– De afstand tussen de boompjes: niet te dicht bij elkaar om competitie tussen de boompjes te voorkomen, maar ook niet te ver omdat anders de optimale boomdichtheid niet wordt bereikt.
– De bovenste laag vruchtbare aarde die verwijderd wordt bij het graven van de gaten, wordt als eerste teruggegooid. Zo zijn er voldoende voedingsstoffen voor de wortels van de jonge boompjes. Groot bijkomend voordeel: er hoeft nu geen (kunst)mest gebruikt te worden.

 

Zoveel mogelijk planten

Intussen gaat het werk in de kwekerij door. In oktober is er ook een kort plantseizoen. Maar omdat de weersomstandigheden door klimaatverandering erg onvoorspelbaar zijn geworden, is het doel om het grootste deel van de bomen in maart en april te planten. Nog even aanpoten dus voor het team in Rurrenabaque!