Misschien heb je er al iets over gehoord: eind 2020 verscheen het boek Bladgoud. Een uitgave over de onschatbare waarde van bomen. Samen met klimaatexpert Reinier van de Berg, Suzanne Valkman (hoofd bossen WNF) en Jeanet Hamstra van Zilt Uitgeverij leverde ik hieraan een bijdrage. Ik deel mijn liefde voor bomen graag met zoveel mogelijk mensen, en dit was daarvoor een uitgelezen kans. Dat wat we liefhebben, beschermen we beter. En dus is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de echte waarde van bomen kennen.

Eerlijk gezegd moest ik wel even slikken toen afgelopen zomer de deadline naderde terwijl we nog volop bezig waren met schrijven. Een boek maken is nu eenmaal een flinke klus. Maar het was een leuk en waardevol proces. Niet alleen om informatie en ervaringen te delen, maar ook zelf weer nieuwe kennis op te doen.

Het belang van bomen

Het boek staat boordevol informatie en wetenswaardigheden over bossen en bomen. En dat is belangrijk, want complete wouden en unieke boomsoorten worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Bedreigingen komen uit allerlei hoeken: de uitstoot van landbouw en veeteelt, oprukkende bebouwing, houtindustrie, droogte, bosbranden, plagen en ziekten. Je kunt er moedeloos van worden.

Moed of moedeloos?

Maar het is juist belangrijk dat we ons niet laten ontmoedigen. Klimaatstress hoort bij het vocabulaire van deze tijd, zo lezen we in Bladgoud, maar het is de kunst om te accepteren dat verandering nou eenmaal tijd kost. En iedere stap in de goede richting legt de basis voor een nieuwe wereld. Ook ik word natuurlijk verdrietig van de vernietiging van de natuur die zich in rap tempo voltrekt. Maar ik geloof óók in ons vermogen om te veranderen. Als we allemaal kiezen voor een duurzame levensstijl en bereid zijn om ‘offers’ te brengen, kunnen we met elkaar het verschil maken. Denk aan minder consumeren, vegetarisch eten, ontbossingsvrije producten kopen, of FSC-gecertificeerd hout kiezen. Je persoonlijke leven veranderen met alle keuzes die daar bij horen, vraagt lef.

Mooi voorbeeld is de oproep van 1,2 miljoen Europeanen aan de EU om een bossenwet te maken waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan. In onze strijd tegen ontbossing hebben we iedereen nodig: overheden, het bedrijfsleven en consumenten. Vraag én aanbod moeten veranderen, politieke druk is nodig en daarmee aanpassing van wet- en regelgeving.

Bladgoud

Ik gun iedereen nu en in de toekomst de pracht en kracht van een bos in de buurt. Met een rijkdom aan groen en dieren, schone lucht, verkoeling op warme dagen, voldoende water en voor alle liefhebbers: een ontspannen bosbad op z’n tijd. Heb je ook zin om je onder te dompelen in de wereld van bomen? Lees dan het boek Bladgoud!

Simone Groenendijk
Directeur Trees for All