Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Helpen door te doen: a.s.r. geeft het goede voorbeeld

A.s.r. gaat voor klimaatneutraal

A.s.r. zet in op de verduurzaming van hun dienstverlening, beleggingsportefeuille en bedrijfsvoering. Klimaatneutraal is het streven. Tot die tijd wordt de onvermijdelijke CO2-uitstoot gecompenseerd via de duurzame bosprojecten van Trees for All.

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. is al vele jaren een partner van Trees for All. Als koploper in duurzaamheid heeft het bedrijf een voorbeeldfunctie. Adri Meijdam, MVO specialist binnen a.s.r. vertelt: ‘We bieden onze klanten duurzame verzekeringsproducten en investeren in ondernemingen die een duurzame bijdrage leveren aan de maatschappij. Via ons beleggingsbeleid hebben wij als verzekeraar de grootste impact.’ Zelf groeide Adri op in een klein dorpje aan de rivier. Hij zag met eigen ogen hoe de natuur om hem heen verslechterde. ‘Eerst mochten we geen vis uit de rivier meer eten en later werd het sterk afgeraden om in de rivier te zwemmen. Dat heeft mij op jonge leeftijd al geleerd hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen.’ Adri houdt zich dan ook met passie en overtuiging bezig met het MVO beleid van a.s.r.

Focus op mobiliteit

In 2018 nam de Raad van Bestuur het besluit om het gasverbruik van a.s.r. op de locatie in Utrecht volledig terug te brengen naar nul. Nu, een jaar verder, is a.s.r. volledig van het gas af, oftewel 84K m2 CO2 neutraal. Adri: ‘Het is gaaf dat het ons is gelukt. Tegelijkertijd is er nog veel te doen.’ A.s.r. werkt er hard aan om haar footprint te minimaliseren. ‘Negentig procent van onze uitstoot wordt bepaald door mobiliteit. Wij stimuleren onze medewerkers om naar alternatieven te kijken. Hiervoor hebben we allerlei plannen en regelingen zoals een mobiliteitsbudget, energiezuinige en elektrische leaseauto’s, een fietsplan en parkeervoordelen voor carpoolers. Ook de bereikbaarheid van Utrecht Oost als geheel is iets waar wij graag over meedenken. Het thema duurzaamheid is wat ons betreft nooit klaar. Er is altijd een volgende stap!’

‘Het thema ‘duurzaamheid’ is nooit klaar. Er is altijd een volgende stap.’

Het belang van bos

De duurzame verzekeraar wil een concrete bijdrage leveren aan een groene en gezonde aarde. Bos en natuur spelen hierbij een belangrijke rol. Zo beheert a.s.r. circa 40.000 hectares aan grond in Nederland. En de CO2 uitstoot van de organisatie wordt gecompenseerd door bosprojecten van Trees for All. Dit is een bewuste keuze. ‘Via Trees for All dragen wij actief bij aan meerdere sustainable development goals zoals armoedebestrijding, het tegengaan van klimaatverandering en herstel van ecosystemen en biodiversiteit. Belangrijk vinden we ook dat de lokale bevolking nauw betrokken is bij de projecten.’ A.s.r. heeft de afgelopen jaren CO2 gecompenseerd via projecten in Bolivia en Oeganda. Hierdoor is herstel en uitbreiding van bestaande bossen mogelijk gemaakt.

Geboortebos

Zelf heeft Adri een persoonlijke band met bomen. ‘Voor de geboorte van mijn nieuwe kleinkind ga ik een appelboom planten. Over een paar jaar kunnen we dan – als alles volgens verwachting verloopt- samen appels plukken en appelmoes gaan maken.’ Dat sluit mooi aan bij zijn idee voor een geboortebos. ‘Ieder dorp of stad heeft een begraafplaats. Ik zou het mooi vinden als er in iedere stad of dorp een plek zou komen waar (groot)ouder(s) bij de geboorte van hun (klein)kind een boom kunnen planten. De geplante bomen groeien na verloop van tijd uit tot een prachtig bos waar iedereen zich erkend en herkend kan voelen.’