Laat je inspireren door deze persoonlijke groene uitdaging

Onze directeur, Simone Groenendijk, ging eerder dit jaar een groene uitdaging met zichzelf aan: een jaar lang geen nieuwe kleding en schoenen kopen. Ze is nu bijna 8 maanden verder en in aanloop naar Green Friday deelt ze de meest waardevolle inzichten tot nu toe.

“In april dit jaar ben ik mijn green glamour challenge gestart. Ik heb mezelf beloofd een jaar lang geen kleding en schoenen te kopen, tenzij het functioneel is. Geen glamour dus. Of beter gezegd: green glamour. Aanleiding was de overvloed aan kortingen die mijn mailbox overspoelden op de jaarlijkse Glamour Day. Een angstig gevoel bekroop me dat ik echt iets nodig had en van de geweldige kortingen moest profiteren. Totdat ik bij zinnen kwam na het vullen van mijn online winkelmandje. ‘Heb ik dit nou echt nodig, vroeg ik me af?’ ‘Waarom doe ik dit eigenlijk?’ Het antwoord was confronterend en verhelderend tegelijk.

Een opgeruimd gevoel

Waarom kopen we voortdurend nieuwe spullen die we niet echt nodig hebben? Waarom moet het altijd meer zijn? Ik ben gaan voelen wat er bij mij gebeurt als een ik ‘shopaanval’ krijg. Ik kan je verklappen dat de drijfveer zelden positief is. ‘Ik heb zo hard gewerkt, ik verdien dit’. Of ik zie mijn tweelingzus en denk: ‘Jeetje dat is een leuke broek of trui, die wil ik ook.’ Natuurlijk is het hartstikke leuk om jezelf iets cadeau te doen en ik zal dat ook blijven doen. Maar ik ben me bewust geworden van het valse gevoel van schaarste wat me overvalt en juist als ik dat voel, is het de uitdaging om niks te kopen. En wat blijkt? Ik heb sinds ik bewust even geen kleding koop, het gevoel dat ik rijker ben dan ooit. Ik kijk naar mijn kledingkast die na een flinke opruimbeurt nog steeds bijzonder goed gevuld is. Misschien niet met de laatste mode, maar hoe erg is dat?

Iets gekocht?

Heb ik dan helemaal niks gekocht de afgelopen maanden? Toch wel, zal ik eerlijk bekennen. Ik heb een paar handschoenen voor de winter gekocht, een paar regenlaarzen om mijn hond uit te laten en straks bomen te planten en een heerlijke wollen huisbroek waar ik zo’n beetje in woon met het vele thuiswerken. Verder geen fashion items, dat komt volgend jaar wel weer. Of niet. Want het bevalt me eigenlijk prima.

Van buiten naar binnen

Weet je wat het is? Als ik in de natuur ben, dan besef ik eens te meer dat een mens zo weinig nodig heeft. Mijn familie en vrienden zeggen altijd dat ik op mijn mooist ben als ik me ergens in de Afrikaanse bush begeef met mijn oude kloffie aan. En het is zo waar. In de natuur ben ik thuis. Voel ik me verbonden met alles en iedereen. Hoe meer we ons richten op de binnenkant, hoe minder we nodig hebben. Daar ben ik van overtuigd.

Green Friday: let’s go green

Wat als we het nu helemaal anders gaan doen met elkaar? Misschien moeten we gewoon eens stoppen om elkaar gek te maken met steeds wisselende modebeelden en bijhorende collecties. En met die vreselijke kortingsacties waarvan Black Friday absoluut de meest onzinnige is. Het is een onnodig circus van kopen om te kopen. Met alle negatieve gevolgen voor onze planeet.

Alle seinen in de wereld staan op rood: grondstoffen worden schaars, onze biodiversiteit gaat verloren en ons klimaat warmt op. Daarom gaat Trees for All op Groen! Ik hoop dat we van Black Friday de groenste dag van het jaar kunnen gaan maken. Een dag waarop we iets teruggeven aan de aarde. Dus less is more… behalve natuurlijk als het om bomen planten gaat!”