Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Projectupdate Bolivia – februari 2019

Op dit moment is het regenseizoen in Bolivia. Het moment om bomen te planten! Ook in Bolivia zijn medewerkers van de kwekerij de afgelopen maanden druk geweest met de verzorging van zo’n 70.000 bomenstekjes. Een deel van deze stekjes is nu klaar om geplant te worden bij de diverse boeren die meedoen aan het project. Zoals bij Josue Arancibia die in totaal 3.000 bomen heeft gekregen.

Josue: “Bomen zijn heel belangrijk voor de mensen hier. Ze zorgen voor een gezonde leefomgeving en op lange termijn voor inkomsten. Ik zorg voor de bomen door het onkruid te verwijderen. Onkruid concurreert namelijk met de jonge bomen. Het planten van de stekjes is goed gegaan. De droogte later in het jaar kan een probleem zijn en daarom moet ik de activiteiten op mijn land goed plannen en er op letten dat de bomen op tijd water krijgen als het nodig is.”

El Niño zorgt voor vertraging

Ruim 8.300 bomenstekjes zijn eerder deze maand uit de kwekerij gehaald. Hiervan zijn inmiddels 4.800 bomen geplant bij vijf verschillende boeren. Het gaat om drie boomsoorten: Tejeyeque, Mara en Citrus. Omdat het momenteel vanwege El Niño zeer hard regent en een aantal wegen niet begaanbaar is, is het niet gelukt om alle bomen volgens planning te planten. Zodra het weer het toelaat, zullen de stekjes vervoerd worden en kunnen de boeren verder met het planten van de bomen.

Boeren & bomen planten

De boeren die meedoen aan het project in Bolivia mogen zelf aangeven welke bomensoorten ze graag willen hebben. Hierbij wordt rekening gehouden met het type land van de boeren. De boeren planten de bomen zelf en worden hierbij geholpen door deskundigen van Arbolivia. Als de bomen groter zijn zorgen ze voor schaduw voor koffie- en cacaoplanten die later in het jaar geplant worden. De Koninklijke BAM Groep nv doneert in het kader van het 150-jarige bestaan in totaal 50.000 bomen aan boeren in Bolivia.

 

Trees for All Trees for All