Deelnemers aan de ‘Goede Voornemens met Babette’, starten 2019 met goede voornemens voor een eco-positief leven. Naast dat ze een plan maken om hun dagelijks leven te verduurzamen, planten ze bomen om hun leefstijl van 2018 te compenseren. Vorig jaar waren dit ruim 6.000 bomen, daarnaast compenseerden zij 400 ton CO2-uitstoot.

De campagne is een initiatief van Babette Porcelijn, schrijfster van De verborgen impact. “Je ziet dat de politiek niet voldoende stappen zet om het tij te keren, dus zijn het bedrijfsleven en de consument zelf aan zet. De consument kan wel vijf keer zoveel verschil maken voor het ecosysteem als we doorgaans denken. Wanneer iedereen zou weten welke keuzes het meeste verschil maken, en ernaar zou handelen, dan lossen we een groot deel van de problemen op. Bovendien zijn we dan minder afhankelijk van de resultaten van een klimaattop.”

Eco-positief

Met de campagne helpt de schrijfster mensen die in 2019 hun milieu-impact willen verbeteren. Het uitgangspunt: kies eerst voor oplossingen die het meeste verschil maken. En doe daarbinnen wat je kunt en wat bij je past, zodat je blij wordt van de keuzes die je maakt en ze gemakkelijk gewoontes worden in je dagelijks leven. In stap 1 van de campagne berekenen deelnemers hun impact van 2018 en leren zij hoe ze hun impact in 2019 kunnen verlagen. In stap 2 compenseren ze hun impact van afgelopen jaar. Dit doen ze door bomen te planten of CO2 te compenseren, bijvoorbeeld bij Trees for All en Fair Climate Fund. In stap 3 maken deelnemers een plan om bij te dragen aan verduurzaming van de maatschappij. “Met deze laatste stap kunnen mensen ‘eco-positief’ worden”, aldus Babette Porcelijn. “Ze gaan zich dan bijvoorbeeld op hun werk of in hun wijk inzetten voor verduurzaming.”

Win-win

Goede voornemens gaan al jaren over dezelfde onderwerpen: afvallen, meer bewegen en minder geld uitgeven. De initiatiefnemers willen hier een ander goed voornemen aan toevoegen: de juiste keuzes maken voor het ecosysteem. Een groeiende groep mensen deelt die behoefte. Het nieuwe jaar is hét moment om hier grote stappen in te zetten. Bovendien blijkt dan dat de gebruikelijke voornemens dan ook vanzelf aangepakt worden, omdat effectieve keuzes voor het milieu ook goed zijn voor de portemonnee, de beweging en de slanke lijn.

Meedoen?

Wil jij ook je leven verduurzamen? Je kunt je vanaf vandaag aanmelden bij het Facebook-event ‘Goede Voornemens met Babette’. De campagne start op 7 januari en duurt 7 dagen. Dagelijks presenteert Babette op haar website www.thinkbigactnow.org evenals op de Facebook-eventpagina, LinkedIn en Instagram een volgende stap voor een eco-positief 2019.

> Plant bomen bij Trees for All

> Compenseer CO2 bij Trees for All