Nu de decembermaand voor de deur staat, is heel Nederland op zoek naar cadeaus. Daarbij vliegen deze week de Black Friday kortingen je om de oren. Dus de verleiding om te kopen is nóg groter. Hoe weersta je al die reclame en voorkom je onnodige, maar vooral niet duurzame aankopen? Want de impact van de massaconsumptie op onze aarde en het klimaat is enorm. Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet hoe je verantwoord kunt shoppen. Onze favoriet? Kom shoppen in het bos en plant een boom. Want zo maken we van Black Friday samen Green Friday!

Infographic online duurzaam shoppen

Voorafgaand aan je aankoop

1. Bestel alleen wat je écht nodig hebt

Spullen of kleren voor bepaalde gelegenheden kun je vaak ook lenen, ruilen of krijgen uit je omgeving. Daarnaast is het belangrijk om impulsaankopen te vermijden. Dit kun je doen door een product een aantal dagen in je online winkelmandje te laten zitten. Zo geef je jezelf bedenktijd en kun je na een paar dagen bepalen of je het product écht nodig hebt.

2. Verminder de kans op een miskoop

Bij grote webshops wordt ongeveer 50% teruggestuurd. Er is dan dus sprake van dubbel transport. De reden voor retour is vaak dat het product niet voldoet aan de verwachtingen. Je kunt dit risico verkleinen door aandachtig de beschrijving van elk product te lezen, eventuele vragen te mailen naar de klantenservice en goed te kijken naar foto’s, reviews en beoordelingen van het product.

Tijdens je aankoop

3. Kies voor duurzame labels

Bij online winkelen gaat het er niet alleen om hóé je shopt, maar ook wát je shopt. Kies daarom bewust voor duurzame labels die milieuvriendelijk produceren en dus geen schadelijke materialen gebruiken. Door op zoek te gaan naar keurmerken op labels weet je zeker dat jouw kledingstuk geen schade heeft veroorzaakt aan het milieu. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

4. Overweeg een tweedehands aankoop

Ga op zoek naar tweedehands spullen of kleding, via Marktplaats, een rommelmarkt of kringloopwinkel. Je verlengt de levensduur van spullen en bespaart daarmee een enorme hoeveelheid grondstoffen, energie en afval. Als het gaat om elektronica kun je ook kiezen voor een ‘refurbished’ apparaat. Deze apparaten krijgen een nieuw leven dankzij een opknapbeurt.

5. Voorkom onnodige kilometers van transportritten

De transport die nodig is om onze pakketjes af te leveren is belastend voor het milieu. Haal middelgrote pakketten daarom het liefst lopend of met de fiets af bij een afhaalpunt of in de winkel. Kies je voor thuisbezorging? Zorg dan dat er iemand thuis is om je pakketje in ontvangst te nemen. Daarnaast is het belangrijk om spoedbestellingen te voorkomen. En nog een laatste tip: bundel je aankopen bij één aanbieder.

Na jouw aankoop (of misschien wel in plaats van je aankoop)

6. Geef iets terug aan de aarde en plant een boom!

De ene keer lukt het beter om duurzame keuzes te maken dan de andere keer. Gelukkig kun je er altijd voor kiezen om een boom te planten of de CO2-uitstoot van je aankoop en pakketje te compenseren. Zo komt er bij de productie van een kledingstuk gemiddeld 16 kilo CO2 vrij. Dus als je bijvoorbeeld 2 kledingstukken koopt, dan is dat 32 kilo CO2. Het transport van één pakket zorgt gemiddeld voor een CO2-uitstoot van 400 gram. Wil je dit compenseren? Dan kost dat 30 cent.

>> Of kom nu shoppen in het bos en plant een boom! Voor €10,- planten wij een boom in Nederland en een boom in Oeganda. Onze speciale Green Friday Deals zijn beschikbaar t/m maandag 30 november.