De 5 mooiste boswandelingen van Nederland
Volgens Trees for All

Ben je een fanatiek wandelaar en hou je van het bos? Laat je dan inspireren door onze 5 mooiste boswandelingen! Vanzelfsprekend door bossen waar wij eerder bomen hebben geplant. Je kunt de boswandelingen het hele jaar door maken.

>> Download hier de 5 mooiste boswandelingen met routebeschrijving

Er is voor ieder wat wils. Je kunt kiezen uit korte of lange routes, door jonge of oudere bossen en door natuurgebieden in verschillende provincies. Lees hieronder meer over de natuurgebieden en kies jouw favoriete wandeling!

1. Bieslandse Bos – Zuid-Holland

Lengte: 5 km
Het Bieslandse Bos wordt ook wel de ‘groene long’ van Delft en Zoetermeer genoemd. Het gevarieerde bos ligt op een steenworp afstand van de steden. Je vindt er veel bijzondere plant- en diersoorten dankzij de open vlaktes met de nieuwe aanplant. Ga op avontuur tussen het afwisselende natuurlijke bos en nat moerasbos tijdens deze wandeling.

2. Bentwoud – Zuid-Holland

Lengte: 10 km
Het Bentwoud is een jong bos en ligt midden in het Groene Hart tussen Zoetermeer en Boskoop. Op de voormalige akkers van het Bentwoud ontwikkelt zich een gevarieerd landschap. Bos, struiken, grasland vol bloemen, moerassen en open ruimten wisselen elkaar af. Als je geluk hebt, kun je hier een vos, de roerdomp of een ree spotten. Dus vergeet je verrekijker niet!

3. De Pan – Noord-Brabant

Lengte: 5 km
Het landgoed De Pan is één van de mooiste en meest gevarieerde gebieden in Noord-Brabant. In De Pan wisselen loofbossen en gemengde bossen elkaar af, maar tref je ook nog een stuk ongerepte heide aan en moerasjes, waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan. Ook heb je kans om verschillende dier- en insectensoorten tegen het lijf te lopen, zoals de ijsvogel, ree, de zeldzame vermiljoenkever en de eekhoorn.

4. Hollandse Hout – Flevoland

Lengte: 15 km
Het Hollandse Hout is een bijzonder natuurgebied tussen Lelystad en de Oostvaardersplassen in Flevoland. Hier wandel je door een prachtig groen bos en kun je in het mooie watergebied heerlijk in het gras en in de schaduw van de omliggende beuken genieten van de natuur. Vanuit de verschillende observatiehutten kun je de zilverreiger, vos, edelhert of zelfs de visarend spotten. Ook zijn de konikpaarden niet te missen in het Hollandse Hout.

5. Venneperhout – Noord-Holland

Lengte: 5 km
Venneperhout is het eerste Nederlandse bos waar Trees for All bomen heeft geplant. Alweer 10 jaar geleden gingen hier de eerste bomen de grond in. Inmiddels is Venneperhout gegroeid tot een prachtig park op de plek waar eerst het Haarlemmermeer lag. Als je geluk hebt, kun je er een vos en verschillende roofvogels zien. Maak hier een rustgevende wandeling of ga picknicken onder de historische boom.

En, heb je een bosgebied gekozen? We hebben de 5 mooiste boswandelingen voor je gebundeld in een e-book. Hierin lees je wat je kunt spotten in de bossen en vind je de routebeschrijvingen van de wandelingen.