De Pan is een prachtig natuurgebied in Brabant. Je hebt hier uitgestrekte bossen én een stuk ongerepte heide waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan. Wil je De Pan bezoeken? Lees het interview met boswachter Erik en kom meer te weten over dit bijzondere gebied.

Wie ben je en wat is jouw rol bij Staatsbosbeheer?

Ik ben Erik Schram, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer. Ik ben verantwoordelijk voor alles wat rondom het bos met mensen te maken heeft, van bezoekers en bewoners, tot gemeentes en de pers. Er valt in totaal 6.500 hectare bos onder mij, dat is zo’n 13.000 voetbalvelden. Het natuurgebied de Pan is hier onderdeel van en is zo’n 400 hectare groot.

Wat is er zo speciaal aan De Pan?

Pan komt van steelpan. Het is namelijk een komvormige laagte en dus een steelpan in het groot. Je vindt hier soorten die goed tegen water kunnen, zoals de zwarte els, wilg, eikenbomen en speciale veldjes met orchideeën. Aan het begin van de 20ste eeuw was dit met name heidegebied. In 1928 kreeg de familie Philips het gebied in bezit en werden er bossen geplant. Staatsbosbeheer heeft het gebied in 1966 overgenomen. Trees for All heeft begin dit jaar verschillende soorten bomen terug geplant.

Welke functies van het bos zijn hier belangrijk?

Het bos is multifunctioneel: het zorgt voor CO2- vastlegging, er is recreatie, denk aan wandelroutes, en ruiterpaden), biodiversiteit en deels wordt het gebruikt voor houtproductie.

Hoe gaat het met de boompjes die door Trees for All zijn aangeplant?

Het was heel nat voordat er werd geplant, hierdoor zaten er veel voedingsstoffen in de bodem en dat is natuurlijk gunstig voor de jonge boompjes. Vervolgens werd het heel droog en was het tot nu toe één keer nodig om extra water te geven. We houden de komende maanden natuurlijk in de gaten of het niet opnieuw te droog wordt voor de boompjes!

Wat zijn de ‘verborgen’ mooie plekjes van dit gebied?

Een tip: loop langs het Sterkelse kanaal. Oorlogsvluchtelingen uit België hebben dat in 1916 – 1920 gegraven. Het is een heel mooi pad van 6 kilometer met een eikenlaan en bruggetjes. Of loop de witte wandelroute Elzenbroekbos, dan kom je ook langs het kanaal.

Wat zijn de toekomstplannen voor dit gebied: wordt er meer nieuw bos aangelegd?

Er zal meer bos aangelegd worden er zijn een aantal weilanden die volgeplant kunnen worden. Daarnaast gaan we verder met herstel van de lanen. Het doel is om steeds meer diversiteit te realiseren: nieuw bos aanplanten met jonge bomen. Daar heeft Trees for All ook aan bijgedragen!

Ook op Bosreis?

Deze zomer nemen we je mee op Bosreis langs 3 van onze bosprojecten: De Pan, Hollandse Hout en Bieslandse bos.

> Kijk hier voor meer informatie en download het e-book met tips voor jouw eigen Bosreis