Speciaal voor iedereen die deze zomer op vakantie gaat in eigen land, hebben wij samen met Travelmonster een Bosreis door Nederland ontwikkeld. Deze week: het Bieslandse bos in Zuid-Holland. Wil je dit prachtige, gevarieerde bosgebied bezoeken? Boswachter Lisa heeft een heleboel tips voor je.

Wie ben je en wat is jouw rol bij Staatsbosbeheer?

Ik ben Lisa Wassenaar, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer bij het Hof van Delfland. Ik houd mij bezig met alle publieke en communicatieve taken. De werkzaamheden lopen uiteen van het maken van posters voor de informatiepanelen, het organiseren of geven van excursies, tot het geven van voorlichting bij werkzaamheden.

Wat is er zo speciaal aan dit gebied?

Het Bieslandse bos is een gevarieerd bos en ligt op steenworp afstand van de stad. Er is een speelzone – de Biesbush – voor de allerkleinsten of de jonge avonturiers. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes. Daarnaast hebben we natuurlijk ook het prachtige krekengebied. Dit bestaat grotendeels uit een stuk afgegraven veen, dit is ook te zien en te voelen als je in het gebied loopt. Zo sta je op een kleidijk en zo sta je ineens bijna 2 meter lager!

Welke functies van het bos zijn hier belangrijk?

Het Bieslandse bos is multifunctioneel. Het dient als uitloopgebied voor de steden, doet mee in een CO2-compensatie project en biedt daarnaast ruimte voor verschillende vormen van recreatie. Door de nieuwe aanplant is ook de biodiversiteit in het gebied gestegen.

Hoe gaat het met de boompjes die door Trees for All zijn aangeplant?

Met de boompjes die in de Biesbush in de winter van 2018/2019 zijn geplant, gaat het goed. Zo goed zelfs dat ze al ruim 2 meter zijn gegroeid! Met de bomen van het bedrijfsbos, dat afgelopen jaar is geplant, gaat het ook goed. Alle nieuwe aanplant heeft enigszins last van de droogte maar slaat over het algemeen goed aan.

Wat zijn de ‘verborgen’ mooie plekjes van dit gebied?

In de speelzone de Biesbush zijn veel mooie verborgen plekjes te vinden. Zoek maar eens naar het amfitheater en laat je verassen door het uitzicht. Ook het Krekengebied is prachtig. De afwisseling tussen open vlakten, bos en water maakt dat je in elke bocht weer iets nieuws ziet.

Heb je tips voor bezoekers van het gebied: wat is een must see / do?

Dat hangt af van het doel van de bezoeker. Voor de bezoeker die op zoek is naar vermaak, bijvoorbeeld met de kinderen, is de Biesbush ideaal. Voor de wandelaar die op zoek is naar leuke wandelroutes, is het te adviseren om te starten vanaf de parkeerplaats bij Café du Midi, daar staat een groot informatiepaneel met een paar routes aangegeven. Voor de bezoeker die van rust houdt, raad ik aan om die plekken en routes te vermijden en de kleinere paden in te duiken. Richting de Dobbeplas is bijvoorbeeld een prachtig stuk bos met dikke populieren. Dan waan je je echt even in een andere wereld.

Ook op Bosreis?

> Kijk hier voor meer informatie en download het e-book met tips voor jouw eigen Bosreis

Boswachter Lisa Wassenaar