Je bent nu op de Engelse pagina. Wil je naar de Nederlandse pagina? Klik dan hier.

Middenin Zuid-Amerika ligt Bolivia. Een land van uitersten. Het hoogst gelegen internationale vliegveld ter wereld (El Alto bij La Paz, 4.061 meter) op een winderige kale hoogvlakte en het weelderige Amazonewoud op laaglandniveau. Precies op de grens van die twee gebieden ligt het project waar Trees for All al 10 jaar actief is, rondom de plaats Rurrenabaque. Een stadje dat tevens uitvalsbasis is voor veel rugzaktoeristen die richting het tropisch regenwoud trekken.

Het belang van bomen voor boeren

In deze regio planten 60 boerenfamilies bomen, waarmee de toekomst voor hun kinderen substantieel verbetert. Boeren leren in dit project het belang van bomen planten in combinatie met voedsel en veeteelt. Met ‘gewone’ landbouw met eenjarige gewassen raakt de grond na een aantal jaar namelijk uitgeput, omdat de nutriënten opraken of omdat de bodemstructuur is aangetast. Vervolgens wordt heil wordt gezocht in het kappen van een nog bestaand stuk bos, waar de grond nog vruchtbaar is.

Advies

De medewerkers van Arbolivia, onze lokale partner, bezoeken regelmatig op hun motoren de boeren en boerinnen en geven advies over bomen planten. Ze laten zien dat door wisseling van teeltmethoden de grond niet wordt uitgeput en dat bomen juist erosie voorkomen, goed zijn voor de bodemvruchtbaarheid en uitstekend kunnen groeien in combinatie met gewassen. Ook wordt er advies gegeven over bedrijfsvoering en landgebruik.

Extra inkomsten

Een deel van de bomen wordt aangeplant voor eigen gebruik en voor verkoop aan de houtverwerkingsfabriek. Hiernaast worden er fruitbomen geplant en, heel belangrijk, de geplante bomen leveren weer schaduw die cacaobomen en koffiestruiken nodig hebben om een hoge kwaliteit aan koffie en cacao te leveren. Deze gewassen, die ook door het project worden verstrekt, zorgen voor extra inkomsten.

Bomen planten en CO2 compenseren

De afgelopen 10 jaar heeft Trees for All samen met partners en lokale boeren nieuwe bospercelen aangeplant om de ontbossing te stoppen. In totaal zijn er zo’n 100.000 bomen geplant. Ook is er ruim 100.000 ton CO2 gecompenseerd via het project. Met de opbrengsten van CO2-credits worden nieuwe bospercelen aangeplant en wordt het project duurzaam beheerd door onze Boliviaanse projectpartner Sicirec in nauwe samenwerking met de boerenfamilies.