Waar gaat jouw reis heen deze zomer? Veel Nederlanders blijven dit jaar in eigen land. En dat is natuurlijk goed voor het klimaat, want hierdoor stoten we met z’n allen veel minder CO2 uit. Als je toch de auto of misschien zelfs het vliegtuig pakt, doe het dan klimaatneutraal en compenseer je CO2-uitstoot! Wil je weten wat het kost, hoe het werkt en of het zinvol is? Wij leggen het graag even uit.

Wat kost CO2 compenseren?

Vakantie is al duur genoeg, dus laten we gelijk maar met een belangrijke vraag beginnen: wat kost het? We hebben goed nieuws. De kosten om je uitstoot te compenseren vallen erg mee. Althans dat horen wij vaak van onze donateurs. Drie voorbeelden. De langste autorit die je in Nederland kunt afleggen is zo’n 335 kilometer, van Groningen naar Maastricht. Voor €1,76 compenseer je de heen- én terugreis (benzine, middelgrote auto). Ga je de grens over, richting Zuid-Frankrijk? Een autorit van Utrecht naar Marseille en weer terug kost €6,30 in totaal. Misschien iets minder voorkomend deze zomer, maar ga je toch met het vliegtuig? Dan compenseer je bijvoorbeeld je retour van Amsterdam naar Athene voor €10,91.

Hoe werkt het?

Bossen nemen koolstof (CO2) op. Deze koolstof wordt opgeslagen in de stam en de takken van de boom, maar ook in de grond. De hoeveelheid CO2 die een bos vastlegt, kan worden vertaald naar CO2-rechten, ook wel credits genoemd. Eén CO2-credit staat voor 1 ton CO2-uitstoot. Met behulp van onze rekentool op de website, bereken jij de hoeveelheid ton CO2 uitstoot van jouw reis. Vervolgens kun je een donatie doen voor CO2-credits om zo jouw uitstoot te compenseren.

Is het betrouwbaar?

Trees for All is een stichting zonder winstoogmerk en een erkend goed doel. Wij zijn de enige stichting in Nederland met CBF keurmerk waar je kunt compenseren. De projecten van Trees for All zijn allemaal gecertificeerd en voldoen aan de strenge criteria van de standaard (Gold standard, Plan Vivo, VCS). Dit betekent dat alle CO2-rechten zijn gevalideerd en geregistreerd. Via diverse onafhankelijke controles wordt aantoonbaar gemaakt dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd.

Heeft het zin?

Tja, dat is natuurlijk een vraag die een ieder voor zichzelf moet beantwoorden. Als reduceren nog niet kan, zien wij compenseren in ieder geval als een goed en groen alternatief op weg naar een duurzame toekomst. Met behulp van jouw donatie voor CO2-compensatie wordt nieuw bos aangeplant en bestaand bos beschermd. Dit doen we in samenwerking met de lokale bevolking. Dit betekent dus niet alleen investeren in mooie natuurgebieden die CO2 uit de lucht halen, maar ook in de sociaal economische ontwikkeling van de mensen die in de omgeving van de projecten leven.

Ja, ik ga CO2-neutraal op vakantie!

> Via deze pagina kun je jouw CO2-footprint berekenen en meteen je uitstoot compenseren.