Een belangrijke race komt eraan voor Team Sunweb: de Giro d’Italia (11 mei t/m 2 juni). Nu Wilco Kelderman geblesseerd is, zijn de ogen gericht op Sam Oomen voor het ondersteunen van Tom Dumoulin. Wij spraken met Sam Oomen over wielrennen, natuurlijk, maar vooral over het weer, bomen en klimaatverandering. Team Sunweb is al ruim 8 jaar ambassadeur van Trees for All.

1. Waar fiets je het liefst?

Er zijn eigenlijk meerdere gebieden die me bijgebleven zijn. Zoals de tijdrit rondom een meer op 2000 meter hoogte tijdens de Ronde van Californië, dat was echt schitterend. Ik ben zelf gaan mountainbiken in de West-Kaap in Zuid-Afrika, dat heeft veel indruk gemaakt. Dichterbij huis is Italië, met name het noorden, echt fantastisch om te fietsen. Tijdens wedstrijden ben je natuurlijk wel minder met de omgeving bezig, maar het geeft zeker een extra dimensie als ik bijvoorbeeld een wedstrijd in Noorwegen of Zwitserland heb.

2. Stond er weleens een boom in de weg?

Ik ben weleens tegen een boom geknald met mountainbiken, maar dat is lang geleden hoor. En tja, het is natuurlijk niet de boom die in de weg staat, maar de sukkel die er tegenaan rijdt!

3. Heb je een favoriete boom?

Een tijdje terug ben ik gaan wandelen met de opa en oma van mijn vriendin op landgoed De Utrecht bij Esbeek, die mensen kunnen zo gepassioneerd vertellen over bomen en de natuur. Dus ik kan nu zeggen: een mooie elegante beuk.

4. Je hebt iets met het weer, sta je zo ook bekend in het team?

Het team weet al zoveel van me, er zijn ook dingen die ik graag voor mezelf wil houden, zoals mijn voorliefde voor het weer. Maar helaas, dat is niet gelukt, haha. Ik heb inderdaad altijd al interesse gehad in extreme weersverschijnselen. De film Twister heb ik vroeger heel wat keren gezien. Ook rondom wedstrijden probeer ik zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van de weervoorspellingen.

5. Hoe raakt het onderwerp klimaatverandering jou?

Ik vind het een interessant vraagstuk. Je hebt twee invalshoeken: namelijk dat wij als mens de veroorzaker zijn van de opwarming van de aarde, maar er zijn ook wetenschappers die zeggen dat het een natuurlijk proces is. De gevolgen zijn in ieder geval verontrustend. In Zuid-Afrika heb ik extreme droogte van dichtbij meegemaakt, mensen mochten maximaal 80 liter water per dag gebruiken, anders zou het water binnen een paar maanden helemaal op zijn. Toen het 1 dag regende kwam iedereen naar buiten om het op te vangen. Heel indrukwekkend.

Dank je wel voor dit openhartige gesprek, Sam. Zet ‘m op in Italië!


“Ik vind weinig dingen zo ontspannend als wandelen in het bos. Het is de perfecte tegenhanger van het gejaagde gevoel dat je hebt bij wielerwedstrijden.”